Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Konkurence vai sadarbība?

Valdības deklarācijā ir ietverta sadaļa Labākā biznesa vide Baltijas valstīs, un rodas iespaids, ka valdība nolēmusi panākt, lai ārvalstu investori, kuri prāto, kur Baltijā attīstīt savu biznesu, izvēlētos tieši mūsu valsti, nevis Lietuvu vai Igauniju.

Tomēr minētajā sadaļā ietvertas arī visai diskutablas nianses, piemēram: "Panāksim, ka infrastruktūra preču un cilvēku mobilitātei (tajā skaitā mājokļu pieejamībai), kā arī IKT infrastruktūra ir labākā Baltijas valstīs."

Kas attiecas uz IKT infrastruktūru Latvijā, tad, visticamāk, uzņēmumi 5G internetu un dažādus viedo tehnoloģiju risinājumus ieviesīs raiti un prasmīgi. Taču zinot, cik smagnēji iet ar vērienīgām valsts mēroga e-sistēmām, piemēram, ar e-veselību, tad šķiet maz ticams, ka Latvija IKT infrastruktūras jomā pārspēs Igauniju, kura ir starptautiskā mērogā pazīstama kā e-pārvaldes ieviešanas pirmrindniece. Protams, mūsu valsts var sasparoties un pārspēt ziemeļu kaimiņzemi e-pārvaldes kvalitātē, taču tas nenotiks, ja Latvijā netiks izvērtētas un turpmāk novērstas nepilnības valstisko e-projektu gaitā. 

Savukārt, kas attiecas uz mājokļu pieejamību, tad mūsu valstij nebūs viegli pārspēt Lietuvu objektīvu apstākļu dēļ – mūsu dienvidu kaimiņvalstī vēsturiski ir vairāk spēcīgu reģionālo pilsētu, nekā tas ir pie mums, un šajās reģionu pilsētās ir arī relatīvi augsta mājokļu pieejamība un dinamiska uzņēmējdarbības vide. 

Turklāt jāņem vērā ne tikai tas, ka Latvijai jācenšas pārspēt abas pārējās Baltijas valstis, bet arī tas, ka mums ir svarīgi, lai arī Igaunijā un Lietuvā būtu veiksmīga ekonomiskā attīstība un augsts iedzīvotāju labklājības līmenis. Mūsu valstij tas ir būtiski, piemēram, tāpēc, ka tieši Lietuva un Igaunija ir Latvijas uzņēmumiem ļoti nozīmīgi eksporta tirgi. Piemēram, pērn novembrī, pēc Centrālās statistikas pārvades datiem, uz Lietuvu tika eksportēts 16,1%, bet uz Igauniju – 11,6% no Latvijas preču eksporta kopapjoma.

Vēl jāatceras, ka ir vairākas nozares, kurās Latvijai ir izdevīga sadarbība, nevis konkurēšana ar abām pārējām Baltijas valstīm. Šīs nozares ir gan transports, un to apliecina Rail Baltica projekts, gan ārvalstu ceļotājus uzņemošais tūrisms, jo daudziem ceļotājiem ir interese apmeklēt nevis tikai vienu, bet visas Baltijas valstis, gan arī modernās tehnoloģijas – ar 5G internetu saistīto viedo risinājumu izvietošanu, piemēram, uz autoceļiem, grūti iedomāties bez Baltijas valstu sadarbības.

To ņemot vērā, ir iepriecinoši, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš pirmajā ārvalstu darba vizītē devās tieši uz Baltijas kaimiņvalsti – uz Igauniju.

Top komentāri

sacensība vajadzīga
s
tikai ar mazvērtības kompleksiem sirgstošajiem lielībniekiem un andelmaņiem !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē