Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Kur valstisks risinājums?

Nesen Centrālā statistikas pārvalde (CSP) publiskoja datus, kas parādīja dramatisku iedzīvotāju skaita samazināšanos – šā gada sākumā Latvijā dzīvoja tikai viens miljons 950 tūkstoši iedzīvotāju, un kopš 2010. gada sākuma 113 tūkstošus cilvēku mūsu valsts zaudējusi viņu aizbraukšanas rezultātā

Diskusijās par šo situāciju tika minēts tas, ka Reemigrācijas atbalsta pasākumu plāns 2013.–2016. gadam nav devis milzīgu pozitīvu efektu. Jau pirms vairākiem gadiem, kad politiķi Reemigrācijas plānu aizrautīgi slavēja, uzņēmēji pret slavas dziesmām pauda skeptisku attieksmi. Gadu gaitā arī uzņēmēju organizācijas daudzkārt atkārtoja – kamēr algas Latvijā būtiski atpaliek no algām valstīs, uz kurām cilvēki no mūsu valsts dodas strādāt, tikmēr, lai kādus plānus politiķi un ierēdņi rakstītu, reemigrāciju nesagaidīt un no Latvijas aizbrauks vairāk cilvēku, nekā te atgriezīsies. Lai gan CSP konstatējusi – algas Latvijā aug, un šā gada 1. ceturksnī vidējā bruto darba samaksa bija par 7,2% lielāka nekā 1. ceturksnī pērn, tomēr ar to nepietiek, lai algu līmenis Latvijā sasniegtu, piemēram, Ziemeļvalstu un Lielbritānijas līmeni.

Tieši pēdējā laikā no Latvijas uzņēmēju vides aizvien satrauktāk izskan bažas par to, ka trūkst darbinieku, un aizvien skaļāk uzņēmēji pauž mudinājumu valstiskā līmenī veikt politisku izšķiršanos, vai Latvijas darba tirgus kļūs atvērtāks viesstrādniekiem, vai tomēr ne. Atceroties ārkārtīgi emocionāli, pat histēriski paustās uzskatu atšķirības, kādas Latvijā bija vērojamas brīdī, kad Eiropas Savienība aktualizēja bēgļu uzņemšanu dalībvalstīs, ir skaidrs, ka debates par darba tirgus plašāku atvēršanu viesstrādniekiem no racionālu "par" un "pret" argumentu apsvēršanas arī var viegli ieslīdēt vētrainu emociju grāvī.

Vēl viens būtisks fakts ir tas, ka Latvijā mīt samērā daudz bezdarbnieku, šā gada 1. ceturksnī – 91,3 tūkstoši vecumā no 15 līdz 74 gadiem, rāda CSP dati. Te rodas jautājums – vai valstiskā līmenī izdarīts viss iespējamais, lai šos cilvēkus integrētu darba tirgū? Ja tautsaimniecība cieš no strādājošo trūkuma, varbūt bezdarbnieku vidū rodami vēl neizmantoti resursi?

Savukārt, runājot par aizbraukušo atgriešanos Latvijā un aizbraukšanas apturēšanu, cerīgi ir tas, ka par risinājumu meklējumiem aizvien biežāk runā dažādu nozaru uzņēmēji. Toties politiķu piedāvātus, stratēģiskus, valstiskus risinājumus šobrīd nemana. Arī šā gada aktualitāte – nodokļu reforma – pagaidām iestigusi strīdos, un tas nerada pārliecību par reāliem rezultātiem algu kāpuma un aizbraukšanas apturēšanas virzienā.

Top komentāri

Pašvaldību negausība bremzē attīstī
P
Pašvaldību negausība neļauj samazināt darba nodokļu slogu un bremzē attīstību.
Vai atbilde ir - darba tirgus atvēr
V
Pēdējo mēnesu laikā no tuvākās apkārtnes kartes izsvītroti vairāki ilggadīgi vietējie uzņēmumi - veikaliņs un darbnīca. Uz jautājumu par vietas maiņu seko atbilde, ka uzņēmums tiek likvidēts, jo "diemžēl, vairs nav iespējams turēt (slogu)".
Jānis Lazdāns
J
Ja uzņēmēji maksās godīgas algas, tad arī būs kas strādā. Alga pieaug speciālistiem. Ievedot mazkvalificētu ārzemju darbaspēku ekonomika nepieaugs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē