Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Uzņēmējdarbībā ar konkurentu kritizēšanu vien tālu netikt

Lai diskusijas nepārtop histēriskā klaigāšanā

Sekot līdzi ekonomikas analītiķu un dažādu tautsaimniecības pārstāvju diskusijām pēdējā laikā ir iedvesmojoši ne tikai tāpēc, ka statistikas dati un ekspertu secinājumi liecina par Latvijas ekonomikas augšupeju, bet arī tāpēc, ka šīm diskusijām raksturīga visumā cienījama domu apmaiņas kultūra.

Protams, pa kādai melnajai avij gadās, taču kopumā ekonomisti un uzņēmējdarbības pētnieki ir mūsdienīgi, inteliģenti cilvēki, kuri apmainās ar atšķirīgiem, bet argumentētiem viedokļiem, neieslīgstot no padomju laikiem mantotajā "ir divi viedokļi – manējais, tātad pareizais –, un oponenta – tātad nepareizais" retorikā vai arī nekrītot vēl zemāk līdz "muļķis!", "pats muļķis!" līmenim.

Bēdīgāk ir ar citu nozaru diskusijām. Par to, ka politiskajās diskusijās Latvijā visai iecienīta metode ir, piemēram, 20 minūšu ilgs monologs par politisko pretinieku nepareizajiem uzskatiem un kļūdām un desmit reizes īsāka atbilde par racionālu piedāvājumu situācijas uzlabošanai, var pārliecināties pirms katrām vēlēšanām. Tā bija politiskajās diskusijās pirms šā gada pašvaldības vēlēšanām, un, visticamāk, tā būs arī pirms Saeimas vēlēšanām nākamgad. Ja uzņēmējdarbībā ar konkurentu kritizēšanu vien tālu netikt, tad politiskajā cīņā, kā zināms, darbojas gluži citi principi, un ir arī gadījumi, kad kritizēšanas taktika vēlētājus apbur. Cits jautājums gan, kā kritizētājiem veicas ar strādāšanu, tiekot pie politiskās varas un atbildības.

Taču bēdīgākais ir tas, ka taktika "atšķirīgs viedoklis jānolīdzina līdz ar zemi" parādās arī citu jomu diskusijās. Viens no pēdējā laika skaļākajiem piemēriem saistās ar profesores, Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedras un klīnikas vadītājas Guntas Ancānes izteikumiem par to, ka "bērniem līdz devītajai klasei obligātajā literatūrā ir darbi, kur galvenais varonis ir neveiksmīgs, ja tas ir tēls, kurš saistās ar bezcerību, bezpalīdzību, nespēju piepildīt savus sapņus, tad uzmanīgi jāpaskatās, vai [šādi darbi] nepieciešami šajā vecuma posmā" (Kas Jauns Avīze). Kā jau par daudzām ar izglītību saistītām tēmām, arī par šo ir ko sacīt gandrīz ikvienam – skolā visi gājuši, un katram zināms kāds pieredzes stāsts par to, kā šobrīd ar latviešu literatūru veicas bērniem, kuri mācās pamatskolā. 

Taču ne mazāk būtisks par jautājumu, kādus literāros darbus bērni apgūst skolā, ir tas, ka reakcija uz Ancānes aizsākto domu apmaiņu atklāja smagu diskusiju kultūras trūkumu. Var nepiekrist Ancānes viedoklim, var un vajag izteikt atšķirīgus viedokļus un argumentus. Taču ir skumji, ja tiek apstrīdētas tiesības vispār paust viedokli, un skumji ir arī, ka notiek vēršanās pret cilvēku, kas viedokli izteicis. Domāšana "kā vispār kāds uzdrošinās izteikt viedokli, kas atšķiras no vispārpieņemtā?" ir plats solis prom no demokrātiskām vērtībām. 

Nākamgad mēs svinēsim mūsu valsts simtgadi. Satversmes 100. pantā teikts, ka ikvienam ir tiesības paust savus uzskatus. Varbūt demokrātiskas valsts simtgadei par godu būtu vērts iegaumēt šo pantu un aiz cieņas pret to diskusijās pretēju viedokli atspēkot ar nopietniem argumentiem, nevis ar "kā vispār drīkst tā domāt?" stila retoriku? Un nav svarīgi, vai diskusija ir par latviešu literatūras mācīšanu, tautsaimniecības attīstības scenārijiem vai politiku.

Top komentāri

īgņa
ī
Es pieņemu, ka literatūrā tiek turpināta PSRS laiku tradīcija par pirmspadomju laiku stāstīt tikai briesmu stāstus. Tātad Atraitnes dēls, Cibiņš, Dullais Dauka, trāķietis Kilons, bez vainas nošautais Klemanss Perjē, pasšnāvnieks Klāss, ar policistiem konfliktējošais Žoržs un viņa draudzene Sabīna. Es reiz, atceroties šos divus Upīša varoņus, pajautāju savam paziņam policistam = ko jūs darītu, ja kāds mestos jums virsū ar nazi? Viņš atbildēja = šautu. Varbūt ne uzreiz galvā vai rumpī, bet slimnīca huligānam būtu nodrošināta. Mūsu literatūras stundās tiešām ir vajadzīgi citi varoņi, tādi kā Grīna Jānis ''Žans de Kurlāns'', Laicena ceļotājs no stāsta ''Laimes putns'', Čaka un tā paša Grīna aprakstītie strēlnieki un Jaunsudrabiņa saimnieks. Derētu arī Kārļa Kraujiņa ''Spoku dzirnu'' personāži. Tas ir nenormāli, ka 21. gadsimtā vēl jācīnās ar māņticību, bet pasaule ir tāda, kāda ir.
Iļjičs
I
Tiku līdz "no padomju laikiem mantotajā", skaidrs, tālāk var nelasīt. Pēc 50 gadiem visu vels uz ES.
Mantrausis
M
Profesores Ancānes gadījums ir ikdiena. Jo, ja eksistē diskusiju kultūra, vienai no tās pamatsastāvdaļām būtu neliekuļošana un nemelošana. Ja kādam pamatoti liekas, ka profesore izteikusies pagalam muļķīgi, nez vai "kulturāli" būtu izlikties un teikt, ka "viedokļi ir dažādi". Viedoklis, ka diskusiju biedra viedoklis ir muļķīgs taču arī ir viedoklis. Vai "viedoklis" ir tikai skaista frāžainība un nekas vairāk????
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē