Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Bēdīgākais ir tas, ka diskusijas par izglītībā vēlamajām izmaiņām nereti tiek risinātas konfliktu stilā

Laika garu ignorēt nav gudri

Tas, kādas reformas izglītībā nepieciešamas, ir temats, par kuru tiek diskutēts bieži un dažādos līmeņos, diskusijās nereti atklājot mūžseno sadursmi starp konservatīvu un inovatīvu risinājumu piekritējiem.

Nesen Diena uzklausīja divu visai dažādu jomu cilvēku ļoti līdzīgo redzējumu par izglītības problēmām. "Virzība uz atzīmēm ir nežēlīga, daudz nežēlīgāka nekā apzināmies. Beidzot jāsaprot, ka skola – tas nav stāsts par cipariem, bet stāsts par dzīvi," sacīja Latvijas Autisma apvienības vadītāja Līga Bērziņa. Var jau teikt, ka viņa izteica vien savu un šīs apvienības dalībnieku sāpi. Taču tā nav. Līdzīgs redzējums izskan arī no uzņēmēju vides. "Forma, kādā izglītība ir uzbūvēta, rada mākslīgu ilūziju, ka sekošana noteikumiem sniegs pozitīvu atdevi nākotnē, bet, uz to paļaujoties, labākais, kam var kvalificēties, ir bezdarbnieka pabalsts," uzskata jaunās paaudzes uzņēmējs, Digital Freedom Festival un Infogr.am līdzdibinātājs Uldis Leiterts.

Un, protams, te minētie viedokļi nav vienīgie, kas norāda – ļoti dziļa ir plaisa, kas šķir izglītības jomu ne tikai no darba tirgus, bet arī no reālās dzīves aiz skolas sienām.

Tajā pašā laikā politiķi diskusijās par aktualitātēm izglītībā neiztiek bez humora, un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā runātais šonedēļ pat izpelnījās visai ironisku aģentūras LETA ziņas virsrakstu: "Diskusijā par sešgadnieku sūtīšanu pirmajā klasē politiķi pamanās apzināt risinājumus vecāku mudināšanai bērnus dzemdēt gada sākumā". Tā sakot, visiem jautri.

Taču izglītība kopumā Latvijā un vispār Rietumu pasaulē tiek uztverta ļoti nopietni. Izglītībai ne tikai gadu desmitiem, bet pat gadu simtiem bijusi ārkārtīgi nozīmīga vieta sabiedrības vērtību sistēmā. Izglītība tikusi pacelta uz pjedestāla augstāk par daudzām citām vērtībām, akcentējot to, ka zināšanas atšķirībā no materiālām lietām ir neatņemams īpašums. Tā jau ir arī XXI gadsimtā, taču patlaban nodarbinātības eksperti pieļauj, ka daudzi no šolaiku skolēniem strādās profesijās, kādas vēl nepastāv, un veidos uzņēmumus jomās, kas vēl ir nākotnes vīzija. Savukārt daudzas 2017. gadā ierastās profesijas lēnāk vai straujāk izzudīs. 

Bēdīgākais ir tas, ka diskusijas par izglītībā vēlamajām izmaiņām nereti tiek risinātas konfliktu stilā – "atbalstām šo ministru" vai "kritizējam visu, ko šis ministrs ierosina", "nepieļaujam nekādas reformas, jo strādājam taču perfekti", vai "viss ir slikti". Tajā pašā laikā tiek piemirsts, ka laikmets, kuru saista ar ceturto industriālo revolūciju un kurā pārmaiņas norit daudz straujāk nekā iepriekš, izvirza arī jaunus, globālus izaicinājumus izglītībai.

Top komentāri

Laika gars ir izlaidība
L
un samaitātība, bet tam sekot NAV gudri. Gudrs tas, kas iet pats SAVU ceļu un laika garu ignorē. Diemžēl, sievietei to -pelēkās vielas trūkuma dēļ- to saprast visai grūti vai arī - nekad.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Iestāties par latviešu valodu

Temats par latviešu valodu un citām valodām mūsu sabiedrībā tiek aktualizēts laiku pa laikam, turklāt bieži tad, kad tuvojas vēlēšanas vai pavīd izmaiņas likumos un noteikumos.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē