Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Ir diezgan muļķīgi arī visu laiku salīdzināties un mērīties ar kaimiņvalstīm

Laiks audzēt pašapziņu

Paklausoties diskusijās (jā tā tās varētu dēvēt) par Latvijas tautsaimniecības attīstības virzieniem un perspektīvām, kas pēdējo gadu laikā un patiesībā aizvien notiek gan politiskajā līmenī, gan sadzīvē, gan daļēji arī starp ekonomikas jomas pārzinātājiem, nākas piekrist premjera Māra Kučinska vārdiem, ka vienā konkrētā jomā patiešām esam izcili pirmrindnieki, proti, ka, salīdzinot trīs Baltijas valstis, Latvijā ir viszemākais pašapziņas līmenis, lai gan patiesībā esam daudz sasnieguši, taču savu kompleksu dēļ aizvien uzskatām, ka esam astē kaimiņiem un daudziem citiem.

Tomēr, šķiet, ne jau tikai pierastā "vaimanoloģija" ir iemesls tam, ka aizvien nespējam īstenot tik ļoti kāroto ekonomikas izrāvienu un nostiprināt savas līderpozīcijas reģionā.

Lielākā problēma ir politisko un arī ekonomikas līderu nespēja vienoties par kopīgu ideju un mērķi, kas tiktu izvirzīts kā galvenā prioritāte, kurai attiecīgi būtu pakārtoti pārējie, ne mazāk svarīgie mērķi.

Patlaban esam situācijā, kad ikviena joma, ikviena sociālā vai ekonomiskā grupa savas vajadzības aktualizē kā svarīgāko prioritāti un attiecīgi par to arī cīnās visiem pieejamajiem līdzekļiem. Tajā pašā laikā reti kurš paskatās mazliet tālāk un pat nemēģina saskatīt kopbildi, kas kļūst aizvien drūmāka tikai tāpēc, ka patiesībā līdzekļus (un nereti visvairāk tieši valsts naudu), kuru apjoms nav nemaz tik niecīgs, nevis mērķtiecīgi un stratēģiski pārdomāti izlietojam savas tautsaimniecības attīstībā, bet gan regulāri izkliedējam kārtējo ielāpu uzlikšanai no jauna izdilušajiem caurumiem segā.

Savā ziņā ir diezgan muļķīgi arī visu laiku "salīdzināties un mērīties" ar kaimiņvalstīm un regulāri gausties par to, ka vienā vai citā jomā viņi ir apsteiguši mūs. Tā vietā laiku iespējams izmantot efektīvāk un pašiem izvēlēties savu ceļu, kas ļaus sasniegt gan tautsaimniecības pieaugumu, gan sabiedrības labklājību kopumā.

Taču šajā ceļā ir jāiemācās sadarboties un jāizbeidz populisma stratēģijas piekopšana, sevišķi politiskajā līmenī.

Un par politiķu jomu runājot – te gan var piekrist atsevišķu ekspertu viedoklim, ka viena no galvenajām prioritātēm ir nepieļaut izvērsties tiem politiskajiem spēkiem, kuru piedāvājums valsts tautsaimniecības attīstības veicināšanai ir tik trūcīgs, ka vienīgais instruments viņu palikšanai varas gaiteņos (vienalga, pozīcijā vai opozīcijā) ir sociālu un arī etnisku konfliktu mākslīga radīšana un uzturēšana. 

Šis gan ir vēlētāja uzdevums – atsijāt graudus no pelavām. Bet jāsāk ar pašapziņu.

 

Top komentāri

Trollis JT
T
"Vaimanoloģija" no sākuma ir ļoti gudra rīcība - tā var izdīkt vairāk no papa un mammas (bagātā onkuļa utt.) Problēma rodas , ja bērnība ieilgst.
reptilis
r
Ja,runājam par pašapziņu,tad iesaku palasīt komentārus un paskatīties - un + attiecību šiem komentāriem portālā KAS Jauns par I.Brantes konfliktu ar Maximas kasieri un apsargu. Mana analīze bija šāda -Štrunts par kasieri,tai ir jāsaņem sods vai jādodas uz valsti,kur maizīti par hļebu sauc....,bet mani ieinteresēja komentāri un to novērtējums - vai nu Latvijā ir milzīga apslēpta 5 kolonna vai Krievijas troļļi darbojas ....un ,ja tā nav ,tad latviešiem ir ļoti...ļoti zema pašapziņa atšķirībā no Brantes kundzes.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē