Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Tramps savas prezidentūras laikā atšķirībā no priekštečiem nav sācis nevienu karu

Likumsakarīgs iznākums

Nedēļas sākumā ASV prezidents Donalds Tramps daudziem negaidīti no amata atstādināja savu padomnieku nacionālās drošības jautājumos Džonu Boltonu. Vienlaikus šāds ASV prezidenta solis bija pilnībā prognozējams viņa un Boltona radikāli atšķirīgo uzskatu par kopējo ārpolitisko kursu dēļ.

Galvenā atšķirība – Tramps ir viennozīmīgi pats miermīlīgākais ASV prezidents ilgu gadu desmitu garumā. Neraugoties uz visu agresīvo retoriku, Tramps savas prezidentūras laikā atšķirībā no priekštečiem nav sācis nevienu karu, lai gan vairākkārt ir bijušas situācijas, kad karadarbības sākšana būtu tikai loģisks notikumu gaitas turpinājums, piemēram, Venecuēlā.

Tā vietā ASV prezidents vienmēr ir izvēlējies, runājot vienkāršā valodā, aizmirst atsevišķām valstīm vai to līderiem izteiktos (un ignorētos) draudus un izlikties, ka nekas nav noticis. Džons Boltons savukārt pārstāvēja vēl aukstā kara laika tā dēvētos vanagus, kuri vienmēr ir uzskatījuši militāru iejaukšanos par vienīgo pareizo risinājumu visās konfliktsituācijās. 

Jāatgādina, ka viens no ļoti būtiskiem iemesliem, kamdēļ Tramps reālu konfliktu vietā izvēlas tikai vārdiskus draudus un spēka demonstrēšanu, – šāda acīmredzami ir apzināšanās, ka ASV kā valsts potenciāls ir ievērojami sarucis, salīdzinot kaut vai ar pārdesmit gadu senu pagātni, un iesaistīšanās jebkurā jaunā plašāka mēroga konfliktā radīs vairāk problēmu nekā dos ieguvumu. Tāda ir objektīvā realitāte, kura nav atkarīga no politiķu vēlmēm un nostājas.

Pateicoties šādam fonam, Boltona iecelšana par ASV prezidenta padomnieku nacionālās drošības jautājumos (faktiski – cilvēku, kas ir viens no galvenajiem, bet atsevišķās situācijās – pats galvenais ASV ārpolitikas veidotājs) bija solis, kuru var vērtēt tikai kā iekšpolitisko kompromisu. Boltons prezidenta padomnieka amatā bija ne vairāk kā sava veida labas gribas žests un pamiera piedāvājums Trampa iekšpolitiskajiem pretiniekiem ASV.

Savukārt situācija, kad ASV prezidents īsteno vienu, bet viņa padomnieks nacionālās drošības jautājumos pavisam citu, ar prezidenta ne tikai starptautisko koncepciju, bet arī iekšpolitiskajām vēlmēm un nepieciešamībām nesaskanošu ārpolitisko kursu, pašsaprotami nevarēja turpināties bezgalīgi. Attiecīgi Boltona atstādināšana ir tikai likumsakarīgs un nebūt ne negaidīts iznākums. Tam bija jānotiek agri vai vēlu, nebija vienīgi zināms, kad tas notiks un kas kļūs par to salmiņu, kas izsmels Trampa pacietības mēru.

Boltona atstādināšana arī liecina, ka Tramps vairāk negrasās īpaši ceremonēties ar saviem iekšpolitiskajiem pretiniekiem. Nākamās prezidenta vēlēšanas vairāk nav aiz kalniem, priekšvēlēšanu kampaņas jau ir sākušās, un, ja labas gribas žesti ir saprasti nepareizi, tad tagad tā jau ir ne tik daudz Trampa, cik viņa oponentu problēma. Savukārt pārējai pasaulei, visticamāk, Trampa turpmākās prezidentūras laikā nāksies pieņemt viņa ārpolitisko kursu atbalstošu un īstenojošu padomnieku nacionālās drošības jautājumos.

Top komentāri

Tramam respect
T
Kā var to pusdebīlo ūsainu švaukstu to veco krabi saukt par vanagu?Tam jukušajam vecim jau sen bija vieta nespējnieku namā?Kā var ļaut plānprātīgiem veciem perdeļiem spēlēties ar karu?
Pareizaisvirsraksts
P
Likumsakarīgs lēmums - nesākt karu, ja neviens no sāktajiem kariem nav vinnēts.
rozā brilles
r
Miermīlīgais prezidents saūdu karali - slepkavu sac par "draugu", Sīrijas brīvības cīnītājus pamet likteņa varā, bet ar ilgām pūlēm sasniegto kodolvienošanos ar Irānu izmet miskastē. Par tikšanās reizēm - šoviem ar Z-Korejas pelmeni nemaz nerunājot. Jā, karu nav sācis, bet mieru arī ir smagi sačakarējis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē