Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Labprātāk redz britus ejam nekā paliekam, lai gan cenšas šo vēlmi paslēpt aiz politkorektiem formulējumiem

Londonas pēdējais glābšanas riņķis

Nupat Lielbritānijas parlamenta apakšpalāta pēc vētrainām debatēm izsniedza jaunas instrukcijas valsts premjerministrei Terēzei Mejai attiecībā uz sarunām par britu izstāšanos no Eiropas Savienības (ES). Ja runājam vienkāršoti, tad jāsaka, ka parlaments neatbalsta tā dēvēto Brexit bez vienošanās, taču arī pašreizējā vienošanās parlamentāriešus neapmierina, un Mejai ir dots uzdevums panākt britiem izdevīgāku izstāšanās līgumu.

Lamanša šauruma otrā pusē dominē viedoklis, ka esošā provizoriskā vienošanās, kas tika panākta (bet drīzāk jau izmocīta) vairāk par gadu ilgušu sarunu gaitā, ir labākais iespējamais risinājums, un nedz jaunas sarunas, nedz jauna vienošanās nav nepieciešamas. Neoficiāli atsevišķos gadījumos gan tiek doti mājieni, ka vispār jau briti varētu arī pārdomāt un vienoto Eiropu nepamest vai ka izstāšanās datumu ir iespējams arī pārcelt uz vēlāku laiku, tomēr oficiālā nostāja ir grūti pārprotama.

Ja briti tomēr pārvarēs paši sevi un izlems palikt ES, šāds solis būs Londonai ne tikai morāli, bet arī ekonomiski pazemojošs, jo nāksies atteikties no privilēģijām un ekonomiskajām priekšrocībām ES ietvaros.

Kontinentālās Eiropas vadošajās galvaspilsētās ir skaidri likts saprast, kā šādas varbūtības gadījumā ar grēku nožēlu un izlikšanos, ka nekas nav noticis, nepietiks, nāksies upurēt līdz izstāšanās brīdim joprojām spēkā esošās privilēģijas uz Eiropas vienotības altāra.

Kontinentālā Eiropa arī veiksmīgi pielāgojas jaunajai situācijai. Tā Francijas un Vācijas apvienībai ir pavērušās iespējas divpersoniskai dominēšanai aliansē, Polija pielāgo sev ASV pilnvarotās pārstāves Eiropā statusu, bet visi eiropieši kopā centīgi konkurē par iespējām uzņemt miglaino Albionu pametošos uzņēmumus, finanšu institūtus un dažādas ES aģentūras un iestādes.

Tāpat tiek uzskatīts, ka Londonas piemērs kalpos par brīdinājumu citām valstīm, kuras mēdz spekulēt ar tēmu par izstāšanos no ES. Kopumā, pateicoties šādam fonam, kontinents daudz labprātāk redz britus ejam nekā paliekam, lai gan cenšas šo vēlmi paslēpt aiz liekvārdības un politkorektiem formulējumiem.

Londonas situācija ir radikāli atšķirīga. Referendums par izstāšanos no ES jau sākotnēji ievērojamā daļā politiskās elites tika uztverts tikai kā iespēja noraidīt Briseles centienus pakļaut Londonu kopējam regulējumam, kā arī iegūt no tās vēl papildu privilēģijas. Ja referenduma atbalstītājiem arī bija kāds reāls turpmākās darbības stratēģiskais plāns, tad tas nav īstenojies no britiem neatkarīgu iemeslu dēļ, un šobrīd Londona atrodas situācijā, līdzīgā tai, kādu Alans Aleksandrs Milns savulaik nodēvēja par šauro bezizeju.

Lai kā arī beigtos visas šīs kaislības, Lielbritānija jebkurā gadījumā vismaz īstermiņā un vidējā termiņā zaudēs vairāk nekā iegūs. Attiecīgi tiek mēģināts samazināt zaudējumus, turoties pie pēdējā glābšanas riņķa – beznosacījumu izstāšanās draudiem. Šāda britu aiziešana radīs iespaidīgas ekonomiskās problēmas arī kontinentālajai Eiropai, un visai pamatoti tiek cerēts, ka pragmatiskie eiropieši nevēlēsies tās pieļaut. 

Top komentāri

LD
L
Ja strauja muitas ieviešana britu precēm Eiropā samazinās britu ražošanu, britiem ir rezerve - 3,8 miljoni ES pilsoņu, kas strādā Anglijā. Savukārt Eiropā dzīvo lielākoties britu pensionāri. Ja Eiropa viņus padzīs, tad viņi savas pensijas tērēs Anglijā, bet spāņu nekustamo īpašumu tirgu piemeklēs papildu problēmas.
simts vientulības gadu
s
Sedlenieks sagroza faktus. Neviens ES nepriecājas par Lielbritānijas aiziešanu. Gluži otrādi. No šī idiotiskā Brexit cietīs gan ES, gan Liebritānija. Bet iegūs kremlini, kuru galvenais mērķis ir vājināt Eiropu.
Irlielāmērāticams>simts...
I
Vai Krievija ir patiešām ieinteresēta Eiropas pagrimumā? Kas tad gāzi pirks? PS. Ja Tev patiesi visur, arī aiz atejas poda rēgojas "kremlini" , tad vari neatbildēt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē