Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss
Svaru kausi sveras attīstības lielvalstu un daudzpolāras pasaules kārtības virzienā

Lūzuma gads

Pasaules vēsturē 2016. gads paliks ar virkni nozīmīgu notikumu, diemžēl ieskaitot arī asiņainus terora aktus – galvenokārt Eiropā. Tomēr paši būtiskākie aizvadītā gada notikumi, protams, ir Lielbritānijā notikušā referenduma par valsts turpmāko dalību Eiropas Savienībā (ES) jeb Brexit un ASV prezidenta vēlēšanu iznākums.

Tieši Brexit, kā arī nestandarta kandidāta Donalda Trampa ievēlēšana par ASV 45. prezidentu kļuva par uzskatāmāko pierādījumu tam, ka pasaule vairs nav tāda, kādu mēs to zinājām kopš PSRS sabrukuma un aukstā kara beigām. Daudzu tā dēvēto rietumvalstu iedzīvotāju aizvien augošā neapmierinātība ar politisko elitu virzītās liberālās demokrātijas un tajā balstītās globalizācijas modeļiem beidzot sasniedza savu kritisko masu, par to arī liecina abi balsojumi. Protams, vairākums britu un amerikāņu diezin vai domāja šādās kategorijās, taču lietas būtību tas īpaši nemaina, pie kam zīmīgi, ka "dumpis uz kuģa" izcēlies tieši valstīs, kurās pirmajās sākās neoliberālās ideoloģijas uzvaras gājiens, – Lielbritānijā un ASV. Atklāts paliek jautājums par to, pie kādām izmaiņām šīs nu jau nepārprotamās tendences novedīs rietumvalstīs, tajā skaitā ES kā valstu aliansē, jo piedāvāto risinājumu spektrs ir ļoti plašs.

Tieši tāpat arī globālā mērogā pretdarbība ASV vadīto Rietumu dominēšanai un Rietumu virzītajam globalizācijas modelim, visticamāk, ir sasniegusi to robežu, pēc kuras sākas šīs dominēšanas noriets, kā arī globalizācijas atplūdi. Par Rietumu ietekmes mazināšanos un tā dēvēto attīstības lielvalstu (it īpaši Ķīnas un Krievijas) ietekmes palielināšanos liecināja virkne aizvadītā gada politisko un ekonomisko tendenču – sākot ar notikumiem Tuvajos Austrumos, bet beidzot ar Ķīnas lolotā Jaunā zīda ceļa attīstību. Lai arī šajā ziņā ir gandrīz neiespējami izdalīt kādu atsevišķu ļoti zīmīgu notikumu, kopumā nav šaubu, ka svaru kausi sveras attīstības lielvalstu un daudzpolāras pasaules kārtības virzienā.

Daudzpolāra pasaules kārtība, vienlaikus pastāvot vairākiem savstarpēji konkurējošiem politiskajiem un ekonomiskajiem centriem, arī tiek uzskatīta par ticamāko turpmāko notikumu attīstības scenāriju globālā mērogā, lai gan netrūkst aizstāvju viedoklim, ka pretendentu ambīcijas ir ievērojami pārspīlētas. Tas savukārt rada bažas, ka pasaules kartes pārzīmēšana (vai nepārzīmēšana) daudzviet ne tuvu nebūs miermīlīga, it īpaši ņemot vērā iepriekšējo vēsturisko pieredzi līdzīgās situācijās. Vienlaikus šajā ziņā ļoti daudz būs atkarīgs no nākamā ASV prezidenta administrācijas mērķiem un rīcības, kas pagaidām ir lielais nezināmais.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē