Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Miglainā ēnu ekonomikas apkarošana

Katrs latvietis zina, kur visvieglāk paslēpt mežu – protams, aiz kokiem. Tāpat katrs politiķis vai amatpersona zina, kur visvieglāk paslēpt nevēlēšanos, nedarīšanu vai nespēju – protams, aiz gludi noformulēta saukļa, cik aktīvi šis "kaut kas" tiek darīts, gribēts un spēts. Saukļi "apkarosim ēnu ekonomiku", "cīnīsimies ar nodokļu izkrāpšanas shēmām", "apkarosim finanšu noziegumus" pēdējos mēnešos ir kļuvuši par kokiem, aiz kā paslēpt mežu, – nedarīšanu un nevēlēšanos. Šie saukļi kļuvuši par jauno modi, nobīdot "ģeopolitisko situāciju", aiz kuras bija tik ērti aizslēpt patiesos nolūkus vai iekšpolitiskos skandālus.

Finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai, premjeram Mārim Kučinskim un jaunajai Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektorei Ilzei Cīrulei patīk uz jautājumiem par ēnu ekonomikas apkarošanu atbildes sākt, piesaucot iestādē veiktās rotācijas, kas VID esot attīrījušas no izmeklētājiem, kuri, maigi izsakoties, pārlieku saauguši ar sistēmu. Par to, kas nācis aizrotēto pieredzējušo izmeklētāju vietā, runāts netiek. Un tas ir saprotams, jo starp viņiem ir gan zaļknābji, kuru iepriekšējā darba pieredze ir pašvaldības policijas inspektors, gan ar sistēmu saaugušu ģimeņu atvases, kurām galvu reibinošs karjeras pavērsiens iekritis kā avanss klēpī.

Tad nu Juridisko koledžu svaigi beidzis pašvaldības policijas inspektors, kurš līdz šim braukājis pa ielām, pieskatot, lai suņi būtu pie pavadas un ar uzpurni, ar vienu knipi ielikts VID vecākā izmeklētāja amatā, tagad nesīs būtisku izrāvienu cīņā ar nodokļu noziegumiem?

No VID iekšienes dzirdēts, ka pieredzējušus, bet nevēlamus operatīvos darbiniekus konkursos uz vakantajām amatu vietām cenšoties izgāzt, palūdzot izstāstīt Latvijas Republikas ģerboņa vēsturi. Var jau būt, ka šāds absurds ir ierasta lieta, ko dzemdējusi kāda birokrāta valstiskā apziņa, bet tad jāiet tālāk un jāliek citēt Lāčplēsi.

Ir vairāk nekā skaidrs, ka ne vienam vien aizrotētajam ir bijis melnums aiz naga (apšaubāmi sakari, ko nevar izskaidrot tikai kā "darbu ar aģentūru", pārāk glaunas mašīnas, slēpti īpašumi utt.), kas viņu noņemšanu no trases padarīja tik vieglu. 

Cita lieta, ka šie izmeklētāji ir veikuši operatīvās izstrādes pret "neaizskaramajiem" – atklājot gan skaļo būvnieku lietu, gan Gan Bei shēmu – un viņu aizrotēšanu var loģiski izskaidrot arī kā atbrīvošanos no problēmām, no pārāk zinošiem kadriem. Skaļajās lietās figurē gan partijām un politiķiem tuvi uzvārdi, gan pēkšņa stopkrāna noraušana izmeklēšanās vai aizdomīgas vienošanās par mīkstu sodu.

Pašlaik finanšu ministre ir aizņemta ar nodokļu reformas reklāmas kampaņu, kas, starp citu, pateicoties Reiznieces-Ozolas pieredzējušajiem sabiedrisko attiecību speciālistiem, tika prezentēta asprātīgi – caur prizmu, ka pret to, stiķus un niķus dūrītēs vīkšot, noteikti būs lielo pilsētu Ventspils un Rīgas vadība. Tikmēr pilsētā runā, ka, šai kampaņai norimstot, sabiedrības uzmanībai tikšot rīkoti jauni šovi ar mazo zivteļu vai politiskai saudzēšanai nepakļautu nodokļu mahinatoru tvarstīšanu. Jo katrs politiķis zina, ka vilks (nodokļu maksātājs) jāpabaro tā, lai kaza (politiski pietuvināti nodokļu mahinatori) paliek dzīva.

Top komentāri

Mantrausis
M
Valstiskā līmenī lieta tiek skatīta ļoti vienkāršoti. Ir "labie" – politiskie un VID darboņi. Ir "aizdomīgie" – nodokļu pelnītāji, kas varbūt maksā daudz, bet noteikti kaut ko slēpj. Un – "sliktie" – kas atrodas "publiskojamā sarakstā". Reāli sistēma ir viena – cilvēki, kas pelna, redz, kā naudu tērē, kā tā pazūd. Un redz, ka par to nevienam nav daļas vai ir ļoti personiska interese. Saprāta vietā mums piedāvā skatuvisku haosu gada beigās, nejedzīgi dārgu VID ēku, Ilzes Cīrules atklāsmi par nabadzību un citas darbības. Manuprāt, jāpaiet vēl gadiem 26 (diemžēl), kamēr jauna paaudze aptvers un sapratīs un tai tiks pierādīts, ka valsts nauda ir mūsu un mēs to lietojam saprātīgi un lietderīgi. Nodokļu sakarā maz varam pieminēt padomju laikus, jo tie ļaudis, kas ērti rīkojas ar valsts naudu, kā vēlas, vairāk gan auguši neatkarības gados.
Sociaļnijs
S
Valdībai un iestādēm beidzot ir jāpadomā arī par sevi.
auditors
a
lembem izdevība padzīt no VIDA tos kuri runā pretim un iebāzt atkal savējos , bet ēnu ekonomika ir uz roku valdībai , labi zina , ka ļaudis badā nenosprāgs , viņi tic un saprot , ja saņems pilnu oficiāli tad ar no tā nodīrās septīto ādu bet iztikšana būs vē knapāka , uz ko uzkūda uzņēmējs , jo viņš negrib zaudēt to naudas āderi kura ienāk viņa nepiepildamajaa rīklē tikai nemaksākjot nodokli, principā ja viss oficiāli , šī ādere ciet, roka roku mazgā, uzņēmēji , viņu privātās partijas un jau tikpat kā privātā valdība , vot pie kā nonākusi mūsu mazā Latvija pēc zocializma nogāšanas , ir par ko padomāt
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē