Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Ja izlūkdienesti regulāri nespēj pasargāt savus noslēpumus, tas nepalielina vēlmi uzticēties gan dienestiem, gan valstij

Monētas divas puses

Pretrunīgi vērtētā interneta vietne WikiLeaks nupat publiskojusi gandrīz deviņus tūkstošus dokumentu, par kuriem maz šaubu, ka tie noplūdināti no ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) Kiberizlūkošanas centra iekšējā tīkla.

Kā liecina publiskotā informācija, CIP paspārnē darbojas vērienīga hakeru vienība, kura informācijas vākšanai izmanto ievainojamības iPhone viedtālruņos, operētājsistēmās Android un Microsoft Windows, antivīrusu programmās un pat Samsung viedajos televizoros. ASV konsulāts Frankfurtē ir CIP hakeru bāze Eiropā, CIP izveidojis plašu ārvalstu izlūkdienestu darbības virtuālajā vidē "pēdu" kolekciju, ko izmanto savu darbību maskēšanai, utt. Pagaidām WikiLeaks publiskojis tikai ap procentu dokumentu, pārējo informāciju solīts atklāt pakāpeniski un atkarībā no sabiedrības reakcijas. Attiecīgi ir aizdomas, ka šīs ziņas ir tikai prelūdija, bet īstās sensācijas vēl sekos.

ASV varas iestādes pašsaprotami ir sašutušas, turpretim sabiedrības reakcija ir piesardzīga, tostarp arī tāpēc, ka atšķirībā no iepriekšējā šāda notikuma – informācijas par ASV Nacionālās drošības aģentūras darbības publiskošanu – šoreiz runa, visticamāk, ir nevis par masveidīgu izsekošanu, bet gan darbībām, kas vērstas pret konkrētām personām, turklāt galvenokārt aiz ASV robežām.

Būtu savādi, ja CIP atteiktos izmantot elektronikas drošības problēmas, steigtos informēt par tām ražotājus, šādi radot grūtības pati sev, pat neraugoties uz faktu, ka ievainojamības steidz izmantot arī kibernoziedznieki.

No šāda viedokļa raugoties, informācijas noplūde, protams, ir kaitējums ASV (un ne tikai ASV) nacionālajai drošībai, kā arī trieciens CIP, visas ASV izlūkdienestu sistēmas un rezultātā arī valsts prestižam. Ja izlūkdienesti regulāri nespēj pasargāt savus noslēpumus, tas nepalielina vēlmi uzticēties gan dienestiem, gan valstij, nemaz nerunājot par to, ka ļaudis, kuru darbības tiešām vērstas pret ASV, uzzinājuši daudz jauna par cīņu pret viņiem.

Monētai ir arī otra puse – jautājums, kamdēļ ASV atrodas cilvēki, kuri pēc savas iniciatīvas un nesavtīgi ir gatavi publiskot šādu informāciju, un kamdēļ viņiem ir daudz atbalstītāju. Viena no atbildes versijām – šis fakts atspoguļo vērienīgas pretrunas ASV iekšienē, starp to pilsoņiem pastāv diametrāli pretēji viedokļi par valstij un tās pilsoņiem būtiskiem jautājumiem, par to uzskatāmi liecina arī reakcija uz ASV prezidenta vēlēšanu iznākumu. Un tā jau ir daudz lielāka problēma gan ASV, gan visā pasaulē nekā kārtējā informācijas noplūdināšana.

Top komentāri

TrollisJT
T
Cilvēks pēc savas būtības ir tāds, ka viņš "neuzticas ne dienestiem, ne valstij"... šajā neko nekad nevarēs izmainīt. Dienestiem varētu daudz ko piedot, vēl vairāk, es esmu gatavs viņiem katru dienu stāstīt savas domas , ko es patiesībā arī šeit daru (labrīt analītiķi!)... JA VIEN ... tai spiegošanas darbībai būtu arī patiesi rezultāti. Realitāte ir cita. Kā tikko uzzinājām, ASV prezidentam pakļautībā ir 17 (!) drošības struktūras. Draugi, kā varēja gadīties 11. septembris, ja jūsu ir tik daudz un tautas naudu jūs esat tērējuši triljoniem dolāru? Un šo pašu es varu jautāt visiem , ieskaitot latvju bērnu dārzos izvietotos drošības garantus.
kju kju
k
...šis fakts atspoguļo vērienīgas pretrunas ASV iekšienē, starp to pilsoņiem pastāv diametrāli pretēji viedokļi par valstij un tās pilsoņiem būtiskiem jautājumiem, par to uzskatāmi liecina arī reakcija uz ASV prezidenta vēlēšanu iznākumu.... ...demokratiskā sabiedrībā vienmēr ir pretrunas un tas ir normāli un pat labi, tas liecina, ka sabiedrība attīstās. Pretrunu nav Ziemeļkorejā. Cik pretrunas ir vērienīgas - tas ir cits ? - domāju, ka laikā kad bija Vjetn. un Korej. kari, tās bija daudz lielākas.
trusis nejaukais
t
tas viss ir sekas demokraatu nespeejai samierinaaties ar zaudeejumu veeleeshanaas. visi suurie demokraatu aizstaavji tagad par spiiti censhas ieriebt kur vien var lai padariitu Trampam dziivi neiespeejamu. un shaadi pret demokraatiski veeleetu prezidentu riikojas cilveeki, kas aizstaav demokraatiskaas veertiibas.. vienkaarshi idioti un nekas vairaak. sevishkji liela dalja progresiivo absoluuti neizprot ko noziimee demokraatija.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē