Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Atstājusi gudra, prātīga cilvēka iespaidu, bet te uzvedās kā valsts reputācijas kapracis

Muļķes lomā. Kā vārdā?

Vairākas dienas jau nedod mieru jautājums – kāpēc lielā daļā sabiedrības ļoti cienītajai finanšu ministrei ienāca prātā tik prasti sameloties, pagājušajā nedēļā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē paziņojot, ka Latvija starptautisko norēķinu SWIFT sistēmā esot iekļauta augsta riska zonā un ka "agrāk starptautiski naudas pārvedumi tika veikti dienas laikā, bet tagad pārskaitījumi nereti ilgst nedēļu, jo SWIFT veic papildu pārbaudes"? Tiešām neienāca prātā, ka gan bankas un to uzraugs, gan SWIFT sistēmas uzturētāji tūdaļ pat rausies nodzēst virs to galvām sakurto uguni?

Un tā arī bija – pēc skaidrojuma, ka SWIFT vien automātiski, burtiski sekunžu laikā, nodrošina bankām maksājumu ziņojumu apmaiņu, banku vietā un bez banku gribas neveicot kādas nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas pārbaudes vai skrīningu un līdz ar to, protams, neaizturot maksājumus, ministre nonāca muļķes lomā. Vai apzināta ļaundara, kas izplata tā dēvētās fake news, lomā. Diemžēl.

Atstājusi gudra, prātīga cilvēka iespaidu, bet te uzvedās kā valsts reputācijas kapracis. Tiešām Dana Reizniece-Ozola (ZZS) iedomājās – jo valsts gods dziļāk bedrē, jo labāk? Pēc principa: "pēc manis kaut grēku plūdi"? Kāpēc? Tik ļoti pārdzīvo, ka drīz vien savu amatu zaudēs, ka nespēja valdīt vēlmi "paspīdēt" ar savu viedumu un, kā saka, pazīmēties politikā jauniņo priekšā? Vai varbūt tomēr tas tika teikts apzināti? Tīši? Tiešām varētu būt, ka gribēja vēlamo padarīt par esošo? Tas būtu bijis ministres cienīgi? Vai ar to gribēja ieiet vēsturē?

Kā pirmā šajā situācijā noreaģēja Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), izplatot izvērstu skaidrojumu par SWIFT lomu, bet vienlaikus arī publiski atklājot ministres alošanos. Tas atsauca atmiņā Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) šovasar žurnālam Ir pausto: "Šobrīd [FKTK] ir iebūvēta bezmaz vai divvaldība. Ir Saeimas apstiprinātā vietniece. Šobrīd viņas domas radikāli atšķiras no Putniņa kunga, viņa visur saka – es būtu darījusi šādi, es būtu [darījusi] labāk." Tiešām taisnība tiem, kuri Danas Reiznieces-Ozolas melošanu Saeimas deputātiem skaidro ar finanšu grupējumu aktīvu (varbūt pat izmisīgu) cīņu par ietekmi? Vai varbūt tā bija Latvijas politiķiem tik ierastā liekulīgā, bet valstij bieži vien dārgi izmaksājusī paššaustīšanās, lai mūsu starptautiskajiem partneriem kārtējo reizi izrādītu savu gatavību sakārtot finanšu sistēmu (šajā gadījumā gan nedomājot, ka piesauktie argumenti ir acīmredzami aplami)?

Jebkurā gadījumā prasās pēc skaidrojuma no pirmavota – Danas Reiznieces-Ozolas. Kāpēc tā rīkojās un kā ar šādu "bagāžu" grasās tālāk sadzīvot – jau Saeimas deputātes amatā. 

Top komentāri

melnais humors
m
Vispār jau panākumi šahā liecinot nevis par augsta intelekta esamību, bet par attīstītām kombinatorikas spējām - tāpat kā shēmotājiem un blēžiem.
Ella
E
Melots tiek par visu-gan ES, gan citiem. Normāla prakse lv augstajās aprindās
senču ols
s
šito aitu lembe grib iestumt premjera krēslā , a varbūt es alojos?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē