Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Nepalaist garām iespēju

Nekļūšu oriģināls, paužot, ka pēdējo dienu notikumi – Krievijas iebrukums Ukrainā – ir uz visiem laikiem ne tikai kardināli izmainījuši pasaules ģeopolitisko situāciju, bet arī diezgan skaidri iezīmē, ka arī pasaules ekonomikā procesi un notikumi būtiski mainās jau šobrīd. Diezgan ticami, ka lielākās pasaules daļas valstu, varbūt iekavētā, tomēr šobrīd ļoti vērtīgā rīcība vismaz tuvākajā nākotnē izslēgs Krievijas lielo nozīmi no daudziem pasaules globālajiem ekonomiskajiem procesiem, kamēr vien tās autoritārais līderis Vladimirs Putins un viņam pietuvinātie pārvaldīs Krieviju.

Skaidrs, ka Krievijas izolēšana radīs gana nopietnus ekonomiskos izaicinājumus Latvijai, tāpēc šodien vairāk nekā jebkad agrāk Latvijas valdībai, īpaši virknei politiķu, jāpārstāj bārstīties ar populistiskiem saukļiem, bet jau vēlākais šīs nedēļas sākumā jāpulcē kopā labākie Latvijas prāti – zinātnieki, uzņēmēji un citi profesionāļi, lai izstrādātu konkrētus, mērķētus un efektīvus risinājumus, lai sagaidāmajām grūtībām būtu gatavi jau parīt ar konkrētiem pasākumiem un tam paredzētu finansējumu.

Patlaban nav jēgas diskutēt un populistiski moralizēt, ka visiem Latvijā jau sen vajadzējis būt skaidram, ka Krievija nav drošs partneris ne politiski, ne ekonomiski un ka mūsu uzņēmējiem jau sen vajadzēja pilnībā pārorientēties uz citiem tirgiem. Turklāt labi zināms, ka ne jau tikai Latvijas uzņēmējiem daļa biznesa līdz šim bijusi un vēl ir saistīta ar Krieviju un arī Baltkrieviju. Līdz ar to jaunā ekonomiskā situācija pasaulē lielākas vai mazākas grūtības radīs daudzām valstīm. 

Tieši šis ir brīdis, kad valdība varētu izdarīt secinājumus par kļūdu iemesliem Covid-19 krīzes pārvaldībā, ņemt vērā šo pieredzi, lai kvalitatīvi, stratēģiski pareizi vadītu jaunos procesus – noturētu ekonomisko stabilitāti šajā pārejas posmā un efektīvi iekļautos jaunajā ekonomikas laikmetā, par kura rāmjiem un iespējamām konstrukcijām šobrīd, visticamāk, nav nojausmas nevienam.

Būtībā tagad svarīgi ir nevis mētāties ar atsevišķām, publiski "labi ejošām" frāzēm un "fiksajām idejām" (lai cik ļoti to gribētos politiķiem vēlēšanu gadā), bet rīkoties, kā īstiem valstsvīriem pienāktos, – nosvērti, stratēģiski pārdomāti, bet galvenais – cieši kopā ar mūsu uzņēmējiem, zinātniekiem un citiem patiešām profesionāliem Latvijas cilvēkiem. Turklāt būtiski – netaisīt formālas, bezjēdzīgas darba grupas ķeksīša pēc, jo ar tādām esam "pārēdušies" Covid-19 krīzes laikā. Šoreiz ir svarīgi strādāt mērķtiecīgi, jo, šķiet, šis mirklis var būt stratēģiski izšķirošs Latvijas ekonomiskā uzrāviena veikšanai. Politiski mēs esam labi pamanīti, tagad vērts pastrādāt ekonomikas laukumā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē