Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Nepārliecināmais premjers?

Pagājušajā nedēļā notikusī Indijas premjerministra Narendras Modi valsts vizīte ASV, neraugoties uz visiem amerikāņu amatpersonu centieniem pārliecināt viņu pievienoties demokrātijas nometnei, tā arī nedeva cerētos rezultātus.

Jeb, kā rakstīja žurnāls Time: "Indija nav ASV sabiedrotā un nekad nav vēlējusies tāda būt." Ņūdeli piesaistīšana Rietumu nometnei ASV tikmēr ir vitāli svarīga Indijas nozīmīgās lomas nerietumu pasaulē un tās seno domstarpību ar Ķīnu dēļ, kā arī tādēļ, ka ideoloģiskajā ziņā neizskatās labi, ka pasaules lielākā demokrātija (lai arī ļoti specifiska un pavisam noteikti ne liberāla), kura vienlaikus ir kļuvusi par iedzīvotāju skaita ziņā lielāko pasaules valsti un arī pasaules straujāk augošo lielo ekonomiku ar iespaidīgām tālākas izaugsmes perspektīvām, lielā mērā atrodas vienā laivā ar Rietumu (demokrātiju) ģeopolitiskajiem pretiniekiem.

Šo iemeslu dēļ Modi kārtējā uzņemšana Vašingtonā ritēja ar lielu vērienu, dažādi cenšoties uzsvērt abu valstu tuvās attiecības un kopīgo nākotni. Tostarp ASV Kongresā Modi tika sarīkotas iespaidīgas ovācijas. Vienlaikus Indijas premjerministrs uz iepriekšminēto atbildēja ar pieklājīgu atturību un vispārīgām frāzēm, izmantoja situāciju vairāku Ņūdeli izdevīgu ekonomisko vienošanos parakstīšanai, bet atpakaļ uz dzimteni devās, tā arī nesniedzis konkrētu atbildi uz jautājumu par Indijas ģeopolitisko izvēli.

Indijas izvairībai, protams, ir savi un ļoti fundamentāli cēloņi. Sākot ar faktu, ka Indija ir valsts – civilizācija, kuras vēsturiskās robežas bez tam sniedzas ievērojami tālāk nekā mūsdienu Indijas robežas (apmēram saskan ar Britu Indijas robežām), bet beidzot ar koloniālā perioda vēsturi un pēc neatkarības iegūšanas izraudzīto nepievienošanās politiku. Ne mazāk svarīga ir Indijā (līdzīgi kā citās vadošajās nerietumu valstīs) plaši izplatītā pārliecība, ka Rietumu ģeopolitiskās dominēšanas laikmets strauji tuvojas norietam un ka nerietumu pasaulē Ņūdeli paveras daudz plašākas perspektīvas. Kas gan netraucē daļai uz Rietumiem (pirmkārt jau uz Lielbritāniju) orientētās valsts elites turpināt mēģinājumus pietuvināt Indiju Rietumiem.

Protams, var pieņemt, ka kuluāros Modi nebija tik rezervēts kā publiskajā telpā, tāpat Indijas un Ķīnas pretrunas neviens nav atcēlis, un ir arī vēl citi faktori, kas ļauj ASV cerēt, ka kādā tālākā nākotnē Ņūdeli tomēr varētu izdarīt izvēli par labu Rietumiem. Tiesa, tikai cerēt, jo vismaz šobrīd nekas neliecina, ka Indija grasītos spert šādu soli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē