Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
ES netrūkst valstu, kuras vēlas mazāk Vācijas, taču vienlaikus arī nevēlas vairāk Eiropas

Neviens, izņemot Makronu?

Pagājušajā nedēļā Francijas prezidents Emanuels Makrons sarunā ar Vācijas izdevumu Waz taktiski pievērsa uzmanību eirozonas sašķeltībai, norādot – kamēr vienas konkurētspējīgākās valstis ar Vāciju priekšgalā gūst ienākumus, citas slīgst aizvien dziļākos parādos.

Pēc Makrona domām, tā vietā, lai domātu par peļņas gūšanu, Vācijai vajadzētu orientēties uz valsts un privātā sektora investīcijām citu eirozonas valstu ekonomikās, lai šādi nodrošinātu līdzsvarotāku attīstību. Intervija tika sniegta pirmās kopš Makrona ievēlēšanas Vācijas un Francijas ministru padomes tikšanās priekšvakarā, bet šīs padomes kopā sanākšanām vienmēr ir bijusi būtiska ietekme uz visas ES politiku. Tā kā izteikumi bija gana korekti, tie neizraisīja pārmērīgu rezonansi, tomēr tajā pašā laikā uzskatāmi parādīja, ka jaunā Francijas prezidenta galvenās konkurentes cīņā par valsts prezidenta amatu Marinas Lepenas priekšvēlēšanu karstumā izteiktais apgalvojums, ka "Franciju jebkurā gadījumā vadīs sieviete – vai nu es, vai Angela Merkele", negrasās piepildīties.

Makrons acīmredzami nevēlas samierināties ar Vācijas mazākā brāļa un rokas padevēja Vācijas kanclerei lomu, kādu bez īpašām pretenzijām pildīja abi viņa priekšteči Nikolā Sarkozī un Fransuā Olands. Francijas un tās prezidenta izredzes panākt vismaz spēku līdzsvaru starp abām ES lielvalstīm arī nepavisam nav tik bezcerīgas, kā varētu šķist pirmajā brīdī.

Pēc Makrona atbalstītāju uzvaras arī Francijas parlamenta vēlēšanās viņam ir pavērušās iespējas beidzot reformēt stagnējošo un pārmēru kreiso valsts ekonomiku, turklāt Makronu šajā ziņā acīmredzami atbalsta arī pārliecinošs vairākums franču elišu. Pēdējais fakts ir īpaši nozīmīgs, jo ir maz šaubu, ka reformas pavadīs plaši protesti, tomēr bez elišu atbalsta protestētājiem nebūs daudz cerību uz reformu apturēšanu.

Tāpat Makronam ir lieliskas izredzes kļūt par ES mēroga reformu līderi, un viņa ārpolitiskās aktivitātes liecina, ka Francijas prezidents apzinās šo faktu. Lielbritānija, kura līdz šim bija galvenais pretspēks Vācijas dominēšanai, jau atrodas ES izejas durvīs, bet nevienas citas valsts, kas potenciāli būtu spējīga līdzsvarot Vācijas ietekmi, izņemot Franciju, savienībā vienkārši nav. Protams, Francijas politiskais un jo īpaši ekonomiskais potenciāls nav tāds kā Vācijai, taču tajā pašā laikā klusāka vai skaļāka neapmierinātība ar Berlīni ES dalībvalstu rindās ir gana plaša, nepieciešams tikai līderis, kas ir spējīgs šo neapmierinātību konsolidēt un novirzīt pa reformu ceļu. Pēdējais uzdevums solās būt pats grūtākais, jo ES netrūkst valstu, kuras vēlas mazāk Vācijas, taču vienlaikus arī nevēlas vairāk Eiropas.

Top komentāri

hmm
h
Neesmu sapratis, ko autors īsti gribēja pateikt ar šo rakstu. Makrona atbalsts Francijā nebūt nav tik liels, cik var iedomāties, izlasot rakstu (par Makronu vēlēšanu 1.kārtā ir balsojuši 19% franču, par viņa partiju 13%). Nav skaidrs, kāpēc ir pieminēta Lepēna. Īstā sacensība bija nevis starp Makronu un Lepēnu, bet gan starp Makronu un Fijonu. Makrons ir bijušais sociālistu valdības ministrs, Fijons ir labējo republikāņu labējā spārna pārstāvis. Konservatīvie ir zaudējuši, progresisti atkal ir uzvarējuši. Iepriekšējās vēlēšanās viņi bija uzvarējuši ar sociālistu partijas zīmolu, šoreiz - ar Makrona zīmolu. Makronam nav nekādu jaunu ideju, tās pašas sociālista Olanda idejas mazliet citā iepakojumā. Starptautiski Makronu, protams, visur reklamē. Tomēr nekāda reklāma nespēj likvidēt trūkumus. Tas ir tikai laika jautājums, kad visi beidzot ieraudzīs, ka "karalis ir pliks". Vācijai tas, protams, ir izdevīgi. Francija būs zaudējusi vēl 5 gadus, Vācija tiks tālu priekšā.
panaakt speeku liidzsvaru
p
globalizatoru marionetei diez vai izdosies, apceerpot speeka struktuuru budzetu ( kas, starp citu, galvenokaart pieder FN elektoraatam) laikaa, kad Vaacija pirmo reizi peec WWII saakusi intensiivi brunjoties.
reptilis
r
Pirmais ,kas ienāca prātā - viens vadonis...viena ES ....viena Vācija...viena Merkele...bez kara:)))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē