Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Par bailēm un par racionālo

Mums netālajā Ziemeļvalstī Somijā šovasar bija iespēja uzklausīt vietējo iedzīvotāju pausto, ka šīs zemes mierīgā situācija, ko nav satricinājuši traģiski gadījumi, kas klasificēti kā iespējamie terora akti, veicina tūrisma un ar to saistīto tautsaimniecības nozaru attīstību.

To, ka miers var izrādīties relatīvs, spilgti atklāja 18. augusta traģēdija – Somijas rietumkrasta pilsētā Turku kāds jauneklis nodūra divus un ievainoja astoņus cilvēkus. Šonedēļ portāls Lsm.lv vēstīja, ka Somija paziņojusi – Turku traģiskais notikums ir "valsts vēsturē pirmais terora akts".

Saprotams, pašreizējā situācijā neviens nevar apgalvot, ka vairs nevienā Eiropas valstī nekad terora akti nenotiks. Vērtējot šādā aspektā, patlaban nav mierīgi laiki, tomēr katra cilvēka paša izvēle ir ļauties bailēm vai arī ne. Pieauguši cilvēki lēmumus pieņem patstāvīgi un pamatojoties uz savu loģisko saprātu – vismaz tam tā vajadzētu būt. Risku apkārtējā pasaulē ir daudz, un arī brīdinājumu par to netrūkst. Lai cik ciniski arī tas skanētu, ir savdabīgi klausīties, ja cilvēki, kuri, piemēram, gadiem smēķē paciņu cigarešu ik dienu, neuztverot nopietni uz cigarešu iepakojuma paustos brīdinājumus par draudiem veselībai, ko izraisa smēķēšana, saka: "Uz Somiju nedrīkst braukt. Tur ir bīstami." Vai arī ar bažām raugās uz katru kravas automašīnu.

Bailes, protams, ir iracionāla, nevis racionāla kategorija. Ja kādam, piemēram, ir bail lidot ar lidmašīnu, tad tā ir paša izvēle – spītēt bailēm un lidot, teiksim, komandējumā uz konferenci, vai arī no aviolidojumiem vispār izvairīties.

Attiecībā uz dažādu risku izvērtējumu runa ir arī par amatpersonu un ekspertu, kā arī par mediju atbildību. No vienas puses, ikvienam cilvēkam ir tiesības uz informāciju – arī par terorisma briesmām, tāpat kā par citiem riskiem, un tieši amatpersonu un ekspertu pienākums ir situāciju skaidrot un mediju pienākums ir informāciju izplatīt. No otras puses, tiem cilvēkiem, kurus viņu amats vai (un) atpazīstamība sabiedrībā padara par viedokļu līderiem, nevajadzētu būt panikas uzkurinātājiem. Un tas attiecas uz paniku saistībā ar jebkādiem riskiem, ne tikai teroristu īstenoto vardarbību.

Savukārt, vērtējot drošību ārvalstīs, var patikt, var nepatikt mūsu valsts pārvalde, bet nopietni uztverams informācijas avots tomēr ir un paliek Ārlietu ministrijas mājaslapa, kurā atrodama īpaša sadaļa Ieteikumi un brīdinājumi ceļotājiem, nevis virtuālajā realitātē klīstoša, nezināmas izcelsmes bravūra "nebaidāmies ne no kā" stilā vai tikpat anonīma panikas celšana "baidāmies pat no savas ēnas" garā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē