Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Pārspīlētā tolerance pret palmu eļļu "kakao glazūrā"

Nevienam jau sen nebija noslēpums, ka Austrumeiropas, tostarp Baltijas un attiecīgi arī Latvijas tirgū tirgotās preces vairāk vai mazāk atšķiras no tādiem pašiem analogiem Rietumeiropas valstīs, taču Latvijas patērētāju tiesību aizstāvji līdz šim par šo dīvaino situāciju neizrādīja nekādu lielo interesi.

Līdz brīdim, kamēr atšķirībām uzmanību pievērsa patērētāju tiesību aizsargi Eiropas Savienības dalībvalstīs. Un tomēr, šķiet, šajā jautājumā nekas nemainīsies un mums arī turpmāk būs jāizjūt šī atšķirīgā attieksme no starptautiskajiem ražotājiem un tirgotājiem.

Runājot tieši par pārtikas produktu segmentu, Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa atsaucas uz Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) veikto pārbaužu secinājumiem, ka Latvijas pircējiem piedāvātie importa pārtikas produkti nebūtiski atšķiras no saviem analogiem rietumu tirgos, tāpēc PTAC neesot arī pamata ierosināt lietu par iespējamu negodīgu komercpraksi.

Nedaudz gan pārsteidz Vītoliņas loģika, akcentējot, ka Latvijas iedzīvotājiem esot iespēja atsevišķos tirdzniecības tīklos iegādāties Rietumeiropas tirgiem paredzētos produktus, kas attiecīgi nozīmējot, ka tad, ja cilvēks tiešām to vēlas, viņš varot doties uz tiem veikaliem, kas piedāvā tās preces, kuras viņš vēlas. Līdz ar to Latvijas patērētājiem lielākoties esot piedāvāta iespēja izvēlēties. Nenoliedzama taisnība, pircējam ir dota teorētiska izvēles iespēja, taču – cik ir tādu veikalu? Un cik lielai daļai Latvijas iedzīvotāju tie ir pieejami fiziski?

Es arī tomēr atļaušos apšaubīt Vītoliņas televīzijā izteikto apgalvojumu: "Protams, Latvijas tirgū, iespējams, ir savādāki produkti nekā citviet ES, bet tas uzreiz nenozīmē, ka tā ir diskriminācija. Tie lielākoties ir mūsu pašu importētāji, kuri pēc patērētāju pieprasījuma arī izvēlas produktus, kādus šeit ir iespējams pārdot." Es ļoti vēlētos redzēt kvalitatīvu un kvantitatīvu pētījumu, pamatojoties uz kuru tiek izteikts apgalvojums, ka tieši patērētāji ir tie, kuru vēlmes tiek ņemtas vērā, Latvijas tirgū piedāvājot preces, kas vairāk vai mazāk tomēr atšķiras no analogiem Rietumeiropā.

Lai arī kā, tomēr izbrīnu rada fakts, ka iestāde, kurai būtu jāaizstāv Latvijas patērētāju tiesības, vismaz necenšas šo atšķirīgo attieksmi pret mūsu valsti aktualizēt starptautiskā līmenī. Grūti spriest, vai mēs spētu vieni paši ietekmēt starptautisko korporāciju attieksmes maiņu pret mums. Tomēr vismaz savas pašcieņas dēļ būtu vērts starptautiskā līmenī uzdot jautājumus un arī saņemt atbildes uz tiem, piemēram – kādu vien šīm korporācijām zināmu iemeslu dēļ viņi uzskata, ka Latvijas iedzīvotāja garšas kārpiņas labprātāk izbauda kārumu ar kakao glazūru, kuras sastāvā ir arī augu tauki, piemēram, palmu eļļa, kamēr Vācijā iegādāts analogs produkts glazēts ar šokolādi, kuras sastāvā ir kakao sviests un kakao masa.

Šķiet, uzraugi savā formālajā ikdienā, vadīdamies pēc normatīvu burtiem, aizmirsuši vienkāršo cilvēku. Jo šeit nav runas par produkta atbilstību kvalitātes un veselības drošības prasībām, šeit ir runa par rietumu ražotāju attieksmi pret Latviju un tās iedzīvotājiem. Atšķirībā no Vītoliņas es tomēr uzskatu, ka šādas atšķirības, kaut arī varbūt nebūtiskas, liecina par nevienlīdzīgu, proti, diskriminējošu attieksmi pret mums

Top komentāri

jautājums
j
Ar ko atšķiras iestāde, kurā strādā algas saņēmēji, no iestādes, kurā cilvēki strādā sabiedrības labā? Algas saņēmēju vienīgā vēlme ir saņemt algu un tad atrakstīties, atrunāties, nomierināt, apliecināt, izteikt līdzjūtību, lai tikai nekas nebūtu jādara un lai viņus liktu mierā. Bet ja iestāde darbotos sabiedrības labā, tad pat tad, ja formāli “viss ir kārtībā” likuma ietvaros, jo likums to neregulē (neaizliedz), tad iestāde tā godīgi arī paziņotu, ka likums to neregulē, bet patērētāju intereses tiek pārkāptas, tāpēc ir jāgroza likums, lai aizsargātu patērētājus. Ja iestāde “aizsargā” tiesības, kuru nemaz nav, respektīvi, neaizsargā neko, tad kam šī iestāde ir vajadzīga?
reptilis
r
Tad kāda vella pēc tā iestāde ir vajadzīga?...,ja tā aizstāv lielās korporācijas nevis Latvijas iedzīvotājus....,tad varbūt, lai algu maksā šie ražotāji?
viesis
v
Tas, ka mūsu valsts vadītājiem nav nekāda īstā patriotisma un nekāda Latvijas iedzīvotāju interešu respekta un pašcieņas, tas izpaužas nepārtraukti. Sāga ar šiem dažādajiem produktiem ir tikai viena no epizodēm, kas pierāda mūsu nepilnvērtīgo statusu rietumu pasaulē. Un neesmu ievērojis nevienu politiķi, kurš par to būtu uztraucies.......
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē