Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Nejēdzīgi bezgalīgā politiķu skraidīšana pa partijām rada politisku haosu

Partijas kā sviesta bekas

Viena no demokrātiskas valsts iespējām ir viedokļu brīvība, tostarp arī politiskās pārliecības brīvība, protams, ja šī pārliecība nepauž klaji ekstrēmistiskas vai naidīgas izpausmes. Šķiet, Latvijā ar politiskās pārliecības brīvību problēmu nav, vismaz par to liecina Uzņēmumu reģistra politisko partiju reģistra dati, atbilstoši kuriem Latvijā partijas statusā kopš 1993. gada reģistrētas 76 politiskās partijas un to apvienības, tiesa gan, 18 no tām laika gaitā ir vai nu likvidētas, vai patlaban atrodas likvidācijas procesā.

Tātad varam pieņemt, ka vairāk vai mazāk aktīvas mums šobrīd ir 58 dažādas politiskas organizācijas – gana plaša izvēle pēc katra gaumes un vēlmēm. Protams, reālo – politiski aktīvo – partiju skaitu ilustrē to pārstāvniecība gan Saeimā, gan pašvaldībās, kas būtiski samazina iepriekš minēto skaitli 58. 

Kā jau iesākumā paudu, plašs politisko partiju spektrs liecina par zināmu brīvības pakāpi valstī. Taču diemžēl šis rādītājs noteikti nav Latvijas gadījums – nepārprotiet, ar to nedomāju, ka Latvijā būtu problēmas ar politiskās pārliecības brīvību.

Mani bažīgu dara fakts, ka patiesībā daļa no šīm tā saucamajām politiskajām partijām ir sava veida interešu klubiņi, kas atmiņā atsauc teicienu – kur divi latvieši, tur trīs partijas.

Mums gan tas izpaužas savādāk – jaunas partijas kā sēnes pēc lietus sāk rasties noteiktu laiku pirms parlamenta vai pašvaldību vēlēšanām. Turklāt bieža prakse ir, ka šīs "jaunās partijas" sadibina sen zināmi politiķi (kā viņus mēdz dēvēt – vecie vēži jaunā kulītē), kuri pēkšņi atskārš, ka partija, kuru savulaik viņi izvēlējušies kā vienīgo īsteno un valstiski domājošo, patiesībā nekam neder, jo ir stagnējoša, par valsti nedomājoša un vienkārši slikta.

Diemžēl arī šis gads un nākamā gada priekšvēlēšanu periods vēlētājam nesola neko labu. Proti, jau atkal politiskajā teātrī kā pirmizrāde "tiek uzvesta" vecā luga Vecie vēži, kuras varoņi, tuvākā vai mazliet tālākā pagātnē ar pompu aizspēruši "jau sakņupušo veco sviesta beku", ar tikpat lielu pompu steidz prezentēt savus jaunos lolojumus, kas viņu izpratnē noteikti būs īstie un vienīgie spēki, kuri iecels valsti un tās pilsoņus saulītē.

Manuprāt, šāda nejēdzīgi bezgalīga politiķu skraidīšana pa partijām rada politisku haosu, kas attiecīgi rezultējas vispārējā valstiskā haosā, un liecina, ka lielākā daļa šo skraidītāju ir politiski nenobrieduši tīņi, kuru personīgās popularitātes ambīcijas krietni pārsniedz spējas radīt ilgtspējīgas vērtības. 

Tāpēc politikā pieredzam brīžus kā sēņošanas laikā – pa gabalu ieraugi it kā skaistu beku, bet, kad priecīgs piesteidzies tai klāt, izrādās – tā jau ir sakņupusi, veca sviesta beka, kas turklāt nelabi ož.

Top komentāri

Senais
S
Man nāk prātā dilemma, kad bērns netīrs: Mazgāt šo, vai taisīt jaunu? :-D
Trollis JT
T
Daudzas lietas Rīgā labāk redzamas... bet nav korekts salīdzinājums ar veco sviesta beku. Sēnes, lai cik sapuvušas parasti neož gandrīz nemaz. Ar politiķiem ir gan tieši otrādāk - daudzi slikti ož jau no pirmās dienas.
Smējējs
S
Bija tāda dziesmiņa: "Nu, kamdēļ vēlu nāci tu, es ilgi tevis ilgojos". Beidzot arī Dienas žurnālistus sāk interesēt "partiju" kvalitāte Latvijā. Bet... tēma jāpārzina labāk. Tēmas nezināšana ieviesusi rakstā ir dažas būtiskas kļūdas. 1) Šorīt apskatīju, ka partiju reģistrā PAŠLAIK (ne laikposmā kopš 1993. gada!) ir 77 partijas un to apvienības, tai skaitā 18 ir likvidācijas procesā. Nav ņemtas vērā partijas, kuras jau sen likvidētas un aizmisrtas. Piemēram, Dienas 1998. gada 5. augusta publicētos vēlēšanu sarakstos bija Demokrātiskā partija Saimnieks, Tautas partija, Tautas kustība Latvijai (Zīgerista partija) u.c. Partiju reģistrā tās PAŠLAIK nav minētas. Partiju Latvijā bijis pa šiem gadiem vairāk par 100!!! Katrs tītars lepni apgalvo: "Es ir liels pUļitikis!" Kad tādam durakam pajautā - kādi ir jūsu politsikie uzskati, viņš apvainojas par nepieklājību. No PARTIJU kvalitātes sākas VARAS kvalitāte un DZĪVES kvalitāte Latvijā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē