Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Biedri nedrīkstēs mainīt partijas kā zeķes. Uz priekšnieku neattiecas

Partiju šķilšanās laiks

Vaimanātāju un činkstētāju izdomāts stereotips, ka neviens godīgs cilvēks politikas dubļos negrib iekšā līst. Neko negūs, vien apcūkos savu nātno, godīgo uzvalciņu. Tādas runas piedien kompleksainiem neveiksminiekiem vai... bail pat teikt – iespējamiem Kremļa aģentiem.

Dzīve liecina par citu. Šogad vien, raugi, cik jaunu partiju un kustību izšķīlies vai lūko pārknābt čaumalu. Un daudz jaunu, enerģisku cilvēku! Jau februāra puteņos  dzima politiskā partija Progresīvie ar ārkārtīgi progresīvo politikas vecmeistaru, piedodiet, jaunmeistaru Māri Induli Graudiņu priekšgalā. Viss būs godīgi, tiks veidoti lieli, zaļi, apaļi un caurspīdīgi valsts uzņēmumi.

26. augustā nodibināta Kustība PAR. Aktīvists un mediju eksperts Ainars Dimants šamējos jūsmīgi nodēvējis par "jaunlatviešiem". Jaunu seju, protams, daudz – Pavļuts, Čigāne, Viņķele, Judins... tikai tas jaunlatviešu epitets nebūs ar spices cilvēkiem saskaņots, jo, raugi, jaunlatvieši bija PRET vācbaltiešu virskundzību un visur bāzās ar latviešu valodu. Sasmacis konservatīvisms.

Un, protams, jāpiemin tie, kuri "taisās". Lūk, septembra vidū "taisās" veidot partiju ar šībrīža basketbola trakumam atbilstošu nosaukumu Mūsu zeme Latvija. Ja varētu ārpuskārtas Eiropas čempionātu sarunāt uz nākamo rudeni... Agrāk Jaunā laika un Vienotības biedrs Valdis Šakars, apvainojies par nenovērtētu talantu, nu dibinās pats savu mikrouzņēmumu. Pamatnostādnes neinteresantas. Lai iemidzinātu tumsas spēku modrību. Ak, jā, biedri nedrīkstēs mainīt partijas kā zeķes. Uz priekšnieku neattiecas.

Un beidzot, vēl viens noraudājies un apvainojies biedrs. Biedrs Smiltēns. Vienotības partijas biedrs Smiltēns. Agrāk. Tagad dibināšot savu partiju kopā ar Saulkrastu biedriem. Bijušajiem Vienotības biedriem. Interesanti, ka citi bijušie, piemēram, no Liepājas, rīkojas gudrāk un latviskāk. Dibināšanā nesaistīsies, bet "skatīšoties". 

Var ironizēt, bet, protams, aktīvistiem ir kādi sapņi, vīzijas un ideāli. Tiek arī uz kaut ko cerēts nākamrudens vēlēšanās. Tomēr "kaut kas" nav 24, 23, 21 vai pat ne 17 vietas Saeimā, ar reālu iespēju ietekmēt lietas, tajā skaitā baltos ideālus. Nāksies sadarboties ar citiem, kuri, protams, dzeltenīgāki, bet nav arī melli kā velli.

Pagaidām gan nekas vēl neliecina par iespējamiem sadarbības modeļiem. Protams, koalīcijas tiks veidotas, tomēr vēlētājs tiesīgs, vēl vairāk – viņam nepieciešams, izvēli izdarīt jau iepriekš. Var blefot – draudzēsimies ar dzeltenajiem, ai, nesanāca, davai ar melnajiem. Tā ir darīts. Tikai tas rādīs, ka jaunie cālēni nav ne par mikrotoni baltāki par vecajām vistām. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē