Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Patiesības mēnesis Ukrainā

Ukrainā 21. jūlijā notika Augstākās Radas (parlamenta) ārkārtas vēlēšanas, kuru rezultātā pirmoreiz neatkarīgās Ukrainas vēsturē viens politiskais spēks – prezidenta Volodimira Zelenska partija Tautas kalps – ir ieguvis parlamentāro vairākumu un iespēju vienatnē veidot nākamo valdību.

Par Zelenska partijas uzvaru jau iepriekš liecināja socioloģiskās aptaujas, tomēr tikai retais gaidīja, ka triumfs būs tik pārliecinošs. Provizoriskie rezultāti liecina, ka Tautas kalps iegūs 249 deputātu vietas, kamēr vairākumam pietiek ar 226 deputātu mandātiem. Papildus jāņem vērā, ka pie varas esošajiem tradicionāli mēdz pievienoties neatkarīgie, vienmandāta vēlēšanu apgabalos ievēlētie deputāti, kādu šajā parlamentā būs 49.

Šāds deputātu mandātu sadalījums nozīmē, ka pēc mēneša, kad darbu sāks jaunā sasaukuma parlaments, visas reālās varas sviras, turklāt iepriekš nekad nepieredzētos mērogos, nonāks prezidenta rokās. Pat gadījumā, ja tiks izlemts veidot koalīciju, piesaistot vēl kādu partiju (vienīgā iespējamā pretendente ir cita politikas debitante – muzikanta Vsjatoslava Vakarčuka partija Balss), tas būs tikai mēģinājums sadalīt atbildību par lēmumiem, kurus reāli pieņems prezidenta komanda.

Tajā pašā laikā situācijai ir arī ēnas puses. Tā nākamās varas partijas frakcija parlamentā lielā mērā sastāvēs no maz zināmiem, ar politiku iepriekš nesaistītiem cilvēkiem, kuriem bieži vien ir radikāli atšķirīgs viedoklis daudzos jautājumos. Ir arī maz šaubu, ka starp viņiem būs gana daudz Ukrainas oligarhiem, it īpaši Igoram Kolomoiskim, taču ne tikai viņam, uzticamu deputātu.

Rezultātā Tautas kalpa frakcija solās būt raiba un pretrunīga, bet tās iekļaušana kādos vienotos rāmjos sola galvassāpes prezidenta komandai.

Vēl jo vairāk tādēļ, ka vairāk par diviem mēnešiem ilgā Zelenska atrašanās prezidenta amatā nav sniegusi atbildi uz jautājumu, ko īsti grasās darīt jaunais valsts vadītājs. Tieši tāpat nav skaidrs, kādi ir viņa vadītās partijas darbības plāni.

Kā Zelenska, tā arī Tautas kalpa priekšvēlēšanu kampaņa bija balstīta uz Ukrainas vēlētāju neapmierinātību ar nu jau iepriekšējo politisko eliti, tomēr tika apieti konkrēti solījumi. To vietā katram tika ļauts sadzirdēt to, ko vēlējās dzirdēt konkrētais vēlētājs. Tas arī saprotams, jo līdzko Zelenska komanda sāktu piedāvāt risinājumus sensitīviem jautājumiem, neizbēgami nāktos zaudēt ievērojamu daļu vēlētāju.

Tagad Ukrainas jaunajai varai ir mēnesis laika, lai beidzot piedāvātu konkrētus risinājumus un sāktu to īstenošanu dzīvē, kas var izrādīties daudz grūtāk, nekā uzvarēt vēlēšanās.

Top komentāri

Pareizaisjautājums
P
Līdz kādai pakāpei ukraiņu tautai vajadzēja just riebumu pret līdzšinējo polit-sistēmu, lai vēlēšanās būtu šāds graujošs rezultāts???
utt
u
Kas ukraiņu vēlētājam sāp visvairāk? Ekonomiskās problēmas, nabadzība. Tukšs vēders, tukša kabata, tukšs maks. Mazas algas un milzīgi komunālie maksājumi. Kaut ko atrisināt bez kukuļu došanas un vēl sagaidīt taisnīgu tiesas spriedumu. Kara sāpes arī ir, bet tas skar ne visus un ir kaut kur 3.-4. vietā.
Tavs vārds
T
Nevis neapmierinātību, bet pretīgumu pret esošo sistēmu. Ja apgabalu gubernatoru, pilsētu mēru un lielu uzņēmumu vadītāju vietā vienmandāta apgabalos par deputātiem savēl kāzu fotogrāfus, tamadas, bārmeņus un ko tik ne vēl tikai tādēļ, ka viņi ir pievienojušies Zeļenskim, tad tas par kaut ko liecina.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē