Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pretrunīgi vērtēta vizīte

Noslēgusies divas dienas ilgā ASV valsts sekretāra Entonija Blinkena vizīte Ķīnā, kas bija paredzēta vēl šā gada februārī, taču tika atlikta uz nenoteiktu laiku pēc ažiotāžas, kāda izcēlās pēc Ķīnas gaisa balona – tā kā meteoroloģiskās, tā kā izlūkošanas zondes – lidojuma virs ASV teritorijas un tā vēlākas notriekšanas.

Ņemot vērā arī citus iemeslus, būtiskākais no kuriem ir ASV aktivitātes, veidojot pret Ķīnu vērstas reģionālās militārās alianses, kā arī to, ka ASV un Ķīnas attiecības, atbilstīgi abu pušu novērtējumam, atrodas pēdējo desmitgažu zemākajā punktā, pozitīvi vērtējams ir jau pats vizītes fakts, pat neraugoties uz to, ka nekas īpaši gaidīts no šīm sarunām netika. Blinkens tikās ar abām augstākajām Ķīnas ārlietu amatpersonām, bet vizītes noslēgumā aizvadīja arī neilgu tikšanos ar Ķīnas līderi Sji Dziņpinu. Jautājums par to, vai ASV valsts sekretārs tiks vai netiks pieņemts pašā augstākajā līmenī, arī bija vizītes galvenā intriga, bet pieņemšana ir sava veida apliecinājums, ka nerezultatīvs šis brauciens nav.

Par sarunu rezultātiem, kā arī ASV un Ķīnas attiecību tālākajām perspektīvām tikmēr pastāv ievērojami atšķirīgi viedokļi. Oficiāli abas puses runā par kopsaucēju atrašanu daudzos jautājumos un gatavību stabilizēt attiecības. Daudz svarīgāki tikmēr ir augstāko amatpersonu komentāri, un kamēr ASV puse sev neraksturīgi šajā ziņā klusē (kas nenozīmē, ka komentāri neparādīsies vēlāk) un arī ASV presē vizītei ir pievērsts minimums uzmanības, Ķīnas vadības pārstāvji runā daudz, plaši un tēlaini. Galvenais Pekinas vēstījums savukārt ir, ka abām valstīm ir jāizdara izvēle starp konfrontāciju un sadarbību/līdzāspastāvēšanu, cieņpilni jāattiecas vienai pret otru un ka pasaule ir liela un vietas tajā pietiek visiem.

Šāda nostāja ļauj secināt, ka Blinkena vizītes gaitā tika risinātas sarunas par iespējām sākt sarunas par to, kā abām lielvarām sadzīvot turpmāk, un tika panākta vienprātība, ka šādas iespējas pastāv. Var arī teikt, ka tika apspriesti līdzāspastāvēšanas pamatprincipi, vienošanās par konkrētiem jautājumiem atliekot jau uz vēlāku laiku.

Jau pavisam cits jautājums ir, ka šādu nostāju kā ievērojama daļa ASV politiķu (tajā skaitā arī daļa demokrātu), tā pārliecinošs vairākums nerietumu pasaules nešaubīgi uzskatīs par Vašingtonas ģeopolitisko kapitulāciju, lai arī slēptā formā. Tas savukārt padara neskaidru šāda veida vienošanos nākotni, tomēr vismaz cerības uz ASV un Ķīnas konfrontācijas samazināšanos Blinkena vizīte ir radījusi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē