Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Putinam nav monopola

Pāris nemiera un cerību pilnas dienas par kaut kādu pārmaiņu iespējamību Krievijā ir beigušās ar vilšanos.

"Prigožina dumpja" atrautās trakonama durvis atkal ir aizcirtušās. Ko mēs un, galvenais, Krievija no šī Putina režīma uzskatāmā vājuma mirkļa esam uzzinājuši?

Pirmkārt un galvenokārt – visi, kuriem šķita, ka militāra sacelšanās pret Putina režīmu ir neiespējama un tiks ātri un asiņaini apspiesta un sodīta, tagad ir uzskatāmi pārliecinājušies, ka tās ir blēņas. Lai ko nemelstu Putins savā pirmdienas vakara uzrunā tautai par to, ka dumpinieki netika apspiesti, jo viņš – cars – tā pavēlējis, tie, kuriem varētu būt ne tikai resursi, bet atšķirībā no Prigožina arī politiskas ambīcijas ko tādu atkārtot, tagad lieliski zina, ka tas nav neiespējami.

Otrkārt, Putina paralīze, kā trusītim bunkurā noskatoties uz dumpinieku straujo došanos Maskavas virzienā, acīmredzami bija saistīta ne tikai ar viņa bailēm pārbaudīt, vai armija paklausīs viņa pavēlēm šaut uz dumpiniekiem, bet arī faktu, ka dumpi vadīja viens no viņa uzticamākajiem kalpiem – paša radītais monstrs Prigožins.

Tieši tas, ka sadumpojās par Putina cilvēku caur un cauri uzskatīta persona, radīja apjukumu sabiedrībā un, ļoti iespējams, arī militāristos un drošībniekos. Tikai sestdienas rītā – nākamajā dienā pēc dumpja sākuma – Putins savā uzrunā tautai pirmo reizi skaidri pozicionējās, izbeidzot līdz tam izplatītās spekulācijas, ka tas viss, iespējams, ir tikai kāda saspēle starp Prigožinu un Putinu pret ārkārtīgi nepopulāro aizsardzības ministru Sergeju Šoigu. Un arī tad Putins nespēja izrunāt uzvārdu "Prigožins".

Citiem vārdiem, Putina vājā vieta izrādījusies par viņa varas vertikāles spēcīgo kodolu uzskatītā balstīšanās sen iepazītos, pārbaudītos un ar naudu un ietekmi piejaucētos cilvēkos. Ir izrādījies, ka tieši tie var iekost sava leļļu meistara rokā, turklāt apkārtējie, kā izrādās, nevis dedzīgi metas aizstāvēt caru, bet ar piesardzību vēro vai neziņā "peld pa Volgu", kā Putina galvenā propagandiste Margarita Simonjana.

Putina radītā "bratva" mūsdienu Krievijā, izrādās, arī ir ieguvusi neaizskaramības auru, jo tiek saistīta ar Putinu. Kopš Prigožina dumpja vairs nešķiet nereāli, ka nākamais nu jau tiešām apvērsuma mēģinājums, lai pārņemtu varu, varētu nākt tieši no šī – Putinam vispietuvinātākā – loka.

Vienlaikus Prigožina dumpis parādīja, ka Krievijas sabiedrība konsolidējas ap sev tīkamām idejām un vēstījumiem, un izrādās, nav tik izšķiroši, kas tās pauž. Respektīvi – Putinam nav monopola uz krievu prātiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē