Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Rīga Krievijas organizētās noziedzības tīklos

Pirms pāris nedēļām starptautiski atzīts eksperts Krievijas drošības, politikas un organizētās noziedzības tēmās Marks Galeoti nopublicēja nepilnas 12 lappuses garu ziņojumu Kā Kremlis izmanto Krievijas organizētās noziedzības tīklus Eiropā. Tas, ka Rīga tajā īpaši izcelta kā Krievijas organizētās noziedzības centrs naudas atmazgāšanas operācijām un Krievijas kriminālo struktūru infiltrācijai vietējā krievvalodīgajā kopienā, gan uztrauca, lai gan, jāatzīst, nepārsteidza.

Tas, kas nu patiesi spēja ne pa jokam pārsteigt, bija Valsts policijas un Ģenerālprokuratūras šokējoši vienaldzīgā attieksme pret šiem apgalvojumiem, kas pēc attieksmes variēja no "a kas tas tāds vispār par jefiņu, un kur viņš to visu rāvis?" līdz "vispār nekomentēsim tāpēc, ka nekomentēsim".

Bet vispirms ne par Galeoti pašu, bet par viņa apgalvojumiem un ziņojuma ticamību. Galeoti brīdina par pazīmēm, ka pieaug saikne starp šiem organizētās noziedzības tīklojumiem un Krievijas specdienstiem. Kremlis organizēto noziedzību, kas caurtīklojusi Eiropu, varētu izmantot kā spiegošanas rīku. Kriminalizētais Kremļa režīms jau ir iekšzemē izmantojis organizētās noziedzības pārstāvjus kā savas varas instrumentus.

Eiropā šo grupējumu atzari, kas iefiltrējas vietējās krievvalodīgajās kopienās un kriminālajos grupējumos, tiek izmantoti kā avots nelegālas skaidras naudas apritei, lai finansētu kiberuzbrukumus, organizētu politisko ietekmi un pat īstenotu pasūtījuma slepkavības Kremļa interesēs. Tādēļ Eiropas tiesībsargājošām iestādēm un drošības dienestiem pret Krievijas organizētās noziedzības aktivitātēm savā teritorijā jāizturas ne kā pret tīri kriminālu, bet arī kā pret drošības problēmu, kuras risināšanai jāsadarbojas, iesaldējot to aktīvus, apmainoties ar informāciju.

Ja Ģenerālprokuratūras un Valsts policijas vadība apmeklētu nu jau slavenās un starptautiski autoritatīvās Rīgas konferences, kas ik rudeni ļauj nomērīt, cik karsts ir tas vai cits starptautiskās drošības un politikas jautājums, tiem Galeoti vārds nebūtu svešs un šaubu par viņa kompetenci arī nebūtu – pirms pāris gadiem pētnieks Rīgā uzstājās. Galeoti ierakstiem Twitter kontā, starp citu, seko Latvijas Republikas Aizsardzības ministrija, bijušais Satversmes aizsardzības biroja šefs Kažociņš, Igaunijas eksprezidents Ilvess, tālāk pat neturpināšu.

Protams, šo Galeoti nepilnu 12 lappušu garo darbu var nosaukt nevis par pētījumu, bet drīzāk par ziņojumu vai plašākai publikai viegli lasāmu kopsavilkumu, kas balstās autora daudz dziļākās zināšanās un informētībā par tēmu. Vairākās atsaucēs minētas klātienes sarunas vai sarakstes ar izbijušu Krievijas kriminālo autoritāti, bijušo Krievijas policijas darbinieku, pretizlūkošanas dienesta virsniekiem, citām publikācijām un gluži oficiāliem datiem.

Avotu anonimitāte šāda veida izpētē ir tikai pašsaprotama, tā nemazina secinājumu ticamību, bet tās pārbaudi lielā mērā liek mērīt caur autora reputācijas un kompetences prizmu. Tā šaubas nerada, tādēļ jācer, ka Valsts policijas un Ģenerālprokuratūras vadība pēc labās atpūtas garajās valsts svētku brīvdienās atradīs laiku šo visai satraucošo 12 lappušu izlasīšanai un komentāram pēc būtības.

Top komentāri

Kaparšmits
K
misters20% jau ir organizētā noziedzība, kuram vieta aiz restēm sen jau.
Mantrausis
M
Jau krietni sen dzirdēts un redzēts, ka naudīgi un ietekmīgi kaimiņvalsts ļaudis LV ir bieži viesi, jo bijušās PSRS "kartē" Jūrmala, Rīga un kas vēl rada un radīs ļoti siltas, emocionālas atmiņas. Šai ziņā nav pārsteigumu. Ir cita lieta. Mums x gadus runā par drošību un tai pašā laikā runā par "pienākumu sadali", kur Rīga ir Saskaņai, Latvija – pārējiem. Varbūt mans domu gājiens ir naivs, bet patlabanējā situācijā mums ļoti svarīga ir nauda (pēc tās jau ļaudis brauc prom!) un, ja "specdienesti" arī strādā precīzi un profesionāli, ir iespēja neatteikties no naudas un noturēt drošību! BET – ir jābūt vēlmei, saprātam un profesionalitātei. Manuprāt, pēdējo divu trūkums LV ir akūts jau gadus 20...
zvirbulēns
z
Nu re, var, ja grib arī ko būtisku uzrakstīt, tādēļ saku : Agnese, tev žetons! Tiesa, ir arī trūkumiņi, lai blieziens būtu desmitniekā. Nav pateikts visiem nojaušamais, proti, ka Krievijas varas vadītā organizētā noziedzība Latvijā jau, domājams, ielauzusies Latvijas varas struktūrās, ka tā jau ir iekšā daudzos varas posteņos, ka daudzas Latvijas valsts amatpersonas, ne tikai atslēgposteņos, ir vai nu kremlini, vai spiegi, līdzjutēji un atbalstītāji. Un otra lieta, kas nav pateikts, - ziemas miegā snauž ne tikai Ģenerālprokuratūras un policijas vadība, dziļi guļ gan DP Mežvieta, gan SAB Maizītis, gan Vējonis ar savu nacionālo drošības padomi, gan Saeimas drošības komitejas vadītāja Solvita. Neviens neko nedara, 12 lpp. nelasa, guļ un sūkā ledu. Lūk, šitā vajadzēja uzrakstīt! Un būtu objektīvi, godīgi...Generālprokuratūras vadībai te vismazākā atbildība, ja jau reiz jautājums faktiski ir par nacionālo drošību, kaut gan ģenerālprokuroram jau nu būtu jāsāk kustēties un kustināt citu
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē