Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sabojātā sistēma atspēlējas

Dažas pārdomas par situāciju, kas izveidojusies ar ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram un Latvijas Universitātes rektoram Indulim Muižniekam labvēlīgajiem, savukārt Jaunās konservatīvās partijas (JKP) ministriem nelabvēlīgajiem tiesu varas lēmumiem, kas abiem pirmajiem nozīmē amatu saglabāšanu, bet izglītības un zinātnes ministrei Ilgai Šuplinskai un tieslietu ministram Jānim Bordānam – politisku fiasko.

Tātad Augstākās tiesas senatore Marika Senkāne nekonstatēja pamatu ģenerālprokurora Kalnmeiera atlaišanai, savukārt Administratīvā rajona tiesa apturēja Latvijas Universitātes (LU) rektoram Indriķim Muižniekam nelabvēlīgo Ministru kabineta lēmumu par neapstiprināšanu amatā. Šuplinska saskatīja ēnas ap Muižnieka ievēlēšanu, ko pavadīja varbūt jauši, varbūt nejauši tieši tobrīd iekritušās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aizturēšanas Muižniekam tuvējā lokā saistībā ar būviepirkumiem. Turklāt pilsētā runāja, ka lieta balstās uz KNAB vecās operatīvajās darbībās iegūtajām iestrādēm. Savukārt Bordāns viens pats vai kopā ar savu apsūdzēto parlamentāro sekretāru Juri Jurašu sarakstīja garu eseju par to, kāpēc jāsāk ģenerālprokurora Kalnmeiera no amata atbrīvošanas procedūra. Īsumā – viņš medī kopā ar aizdomīgiem cilvēkiem, un viņa vadītā Ģenerālprokuratūra vērsusies pret Jurašu par valsts noslēpuma izpaušanu.

Jādomā, ka JKP ar eksknabistiem priekšgalā ir kļuvusi par upuri viņu pašu gadu gadiem iedibinātajai kārtībai, kurā amatpersonu nomaiņai vai nevēlamu kandidātu neapstiprināšanai bija mazs sakars ar tiesiskumu, bet liels sakars ar puspabeigtām operatīvajām izstrādēm, kuras tā arī netika juridiski korekti novestas līdz galam. Šobrīd, attopoties politikā, kur jāspēlē pēc citiem noteikumiem, cietēji no šī vīrusa ir gan pati JKP, gan, nav izslēgts, arī pati sakropļotā sistēma.

Bija laiki, kad Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektoru, KNAB priekšnieku, nemaz nerunājot par, ja tā var teikt, mazāk nozīmīgām amatpersonām, varēja nošūpot no amata, vienkārši palaižot baumas vai noplūdinot operatīvo informāciju, kas saturēja ziņas par pikantām privātām detaļām, neētisku rīcību vai vienkārši situācijām, aiz kurām kaut kas "rādās". Atbalstoši mediji metās šo informāciju izplatīt, rakstu vai sižetu sērijās pieprasot attiecīgu rīcību, atbalstošas partijas un politiķi metās izplatīt attiecīgus paziņojumus, ierosinājumus, pieprasījumus. Lai izšūpotu no amata vai nepieļautu apstiprināt amatā, principā pietika ar pamatīgi palaistām baumām, ko atšķaidīja ar operatīvi iegūtas informācijas druskām. Operatīvās izstrādes tika izmantotas kā melnās kompromatu mapītes, nevis lietas, kurās filigrāni jāizstrādā pierādījumi līdz apsūdzību uzrādīšanai un veiksmīgai tiesvedībai.

Pēc pēdējiem notikumiem ap Kalnmeiera un Muižnieka palikšanu amatos mēs, no otras puses, protams, varam uzdot jautājumu, vai attīstīta demokrātija ar tās varas līdzsvara sistēmu nekļūst pati par savu upuri, kad sistēma, nepieļaujot viena varas atzara dominēšanu pār citu, patiesībā paralizē visu varas atzaru spēju pašattīrīties. 

Top komentāri

Itamars Toledano
RETORIKA var tikai retorikai līdzināties. NEVIS tirgus sievas RĪCĪBAI, jo rīcībai nav retorikas. Pirms ko raksta, ir kas JĀSAJĒDZ!
protams
p
visiem Meroni naudas saņēmējiem JKP-tas ir fiasko. Visiem Lemberga naudas saņēmējiem-slava un gods.
ciānas gudrā skaidrīte
c
es mīlu agnesi
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē