Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Šķirti vai kopā

Uzmanības centrā nonākušas iespējamās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas. Par to gaitu – un kur nu vēl rezultātiem – ir pāragri spriest, tomēr dažas partiju apsvērtās taktikas detaļas jau parādījušās publiskajā telpā, tās jau varam, kā saka, mazliet apsmadzeņot.

Pie varas galvaspilsētā esošo Gods kalpot Rīgai (GKR) un Saskaņas pārstāvji jau izteikušies, ka ārkārtas vēlēšanās, ja tādas būs, abas partijas startēšot atsevišķi. Savukārt to oponenti – vairākas valdību veidojošās partijas –, kā nojaušams, kārtējo reizi kaļ plānus par kopīga saraksta veidošanu, lai vienotā frontē ietu pret "kremlinu varu". Kura no šīm pieejām izrādīsies pareizāka vai potenciāli veiksmīgāka – grūti paredzēt. Skaidrs, ka abos gadījumos ir gan plusi, gan mīnusi.

Vispirms jau partiju – īpaši, ja tās nav gluži vienādas, orientētas uz vienu un to pašu vēlētāju, – apvienoto sarakstu veidošana atbaida abu pušu radikālāk noskaņotos vēlētājus. Teiksim, noteikti bija daļa cilvēku, kuri iepriekš būtu balsojuši par Saskaņu, ja vien tā neietu kopā ar stipri vien latviskāko GKR. Un otrādi – daļu GKR potenciālo vēlētāju atbaidīja tās tuvība ar Saskaņu. Nu, atsevišķi ejot, katra no tām var pretendēt uz plašāku vēlētāju loku, ja vien spēs to mobilizēt rīcībai.

Līdzīgi ar valdības partiju "salīmēšanos", īpaši, ja rezultātā argumentēta labāka praktisko problēmu risināšanas piedāvājuma vietā būs likta konfrontācija pēc etniskā vai ģeopolitisko simpātiju dalījuma. Jā, kādam patīk arī tas, taču racionālāk domājošie var sākt skatīties pēc kā cita, ko atbalstīt, vai arī vēlēšanu dienā palikt mājās, nebalsot.

Nākamais ir līdera faktors. Ušakovs ir labs piemērs tam, ka pietiek izsist no krēsla galveno līderi, lai sabruktu teju vai viss "kāršu namiņš". Arī ja neveiksmīgi tiek piemeklēts saraksta līderis, riski lielāki lielām struktūrām.

Ja Ušakovs atgriežas un atkal pretendē uz varu Rīgā, viņa politiskajiem konkurentiem īpaši jāpiedomā, vai gana stiprs un, galvenais, neievainojams ir tas, ko paši izvirza priekšgalā.

Tajā pašā laikā, protams, cīņas laukumā arī kolektīvo spēlētāju spēku samēriem jābūt līdzīgiem. Jārada iespaids, ka opozīcija ir tikpat liela, vienota, stipra, kompetenta kā pozīcija. Tādā ziņā dažādu partiju resursu apvienošana dod it kā lielāku pamatu cerēt uz panākumiem. Tiesa, arī šajā gadījumā ne vienmēr izdevīgi, ja visi opozicionāri arī formāli apvienojas – vienā sarakstā ar vienu līderi priekšgalā, jo tad, piemēram, televīzijas priekšvēlēšanu diskusijā ir nevis opozīcijas līderu komanda pret vienu vai diviem pozīcijas pārstāvjiem, bet gan kaut kas līdzīgs duelim, kurā izšķiroša ir vien pāris cilvēku runas veiklība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē