Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Lai kādas problēmas tiktu saskatītas, ar sasniegumiem vērts lepoties

Tagad mūsu valsti labi zina

Novembris Latvijā ir patriotisku noskaņu mēnesis. Notikumi, kas risinājušies pirms 99 gadiem, kad Eiropas kartē pirmo reizi parādījās Latvijas Republikas vārds, mudina palūkoties arī uz patlaban notiekošo, vērtējot to, kas sasniegts, un to, kas vēl jāpaveic.

No vienas puses, protams, ir daudz faktoru, ar kuriem lepoties – sākot ar demokrātisko tradīciju nostiprināšanu politikā, ekonomiskās situācijas stabilizēšanu, vērā ņemamiem sasniegumiem gan kultūrā un zinātnē, gan uzņēmējdarbībā un sportā un beidzot ar vides sakārtošanu un modernizēšanu kā pilsētās, tā nelielās apdzīvotās vietās. 

No otras puses, neapstrīdamais ir fakts, ka XXI gadsimtā Latviju atstājis liels skaits iedzīvotāju, dodot priekšroku dzīvošanai kādā citā valstī. 

Taču, lai kādas problēmas tiktu saskatītas mūsu valstī, ar sasniegumiem ir vērts lepoties. Turklāt paradoksālā kārtā izrādās, ka par mūsu Latvijas panākumiem sirsnīgi priecājas ārvalstīs, apsveicot 18. novembrī un  uzsverot, ka ceļš, ko Latvija veikusi kopš XX gadsimta 90. gadiem, ir panākumu ceļš.

Daudziem Latvijas iedzīvotājiem toreiz 90. gados daudzviet ārzemēs gadījies skaidrot, kas vispār ir Latvija, kur tā atrodas, stāstīt par Atmodas gadiem un par Latvijas neatkarības atjaunošanu. Tagad šādas situācijas gadās ļoti reti. Latvija ir labi pazīstama Eiropas Savienības, NATO un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas OECD dalībvalsts un ir starptautiski tikpat labi zināma kā citas valstis ar daudz garāku neatkarības vēsturi. 

Tieši šis process – kļūt no mazpazīstamas par starptautiski labi zināmu valsti – mums, Latvijas sabiedrībai kopumā, devis ārkārtīgi vērtīgu pieredzi.

Salīdzinot ar situāciju indivīda līmenī, jāteic, droši vien katram no mums paziņu, radu vai biznesa partneru vidū ir kāds cilvēks, kurš reiz izturējies augstprātīgi un asi pret ikvienu, par kuru jūties pārāks un svarīgāks, bet sācis pieglaimoties un iežēlināt, tiklīdz sapratis, ka ar augstprātību un agresivitāti vairs savu varu saglabāt nevar. Sastapšanās ar šāda tipa cilvēkiem ir smaga, bet vienlaikus arī dod prasmi saskatīt manipulēšanu un nodrošina būtisku pieredzi. 

Līdzīgi ir arī valstu savstarpējo attiecību aspektā. Latvijas pieredzē ir zināmas valstis, kuras atbalstīja jau pašus pirmos soļus pēc mūsu neatkarības atjaunošanas, gan arī tādas valstis, kas demonstrēja augstprātību. Taču mums visiem Latvijā ir pamats priecāties, ka esam sasnieguši visu to pozitīvo un vērtīgo, kas mūsu valstī ir. Esam sasnieguši arī reiz izjustai augstprātīgai attieksmei par spīti.

Top komentāri

reptilis
r
Mūsu devums Doņeckai;)))...iesaku noskatīties par Aijo Benesu ..Krievu Pasaule visā krāšņumā...https://www.youtube.com/watch?v=70WB68vHGfM
Esma Pastulba
E
"...No otras puses, neapstrīdamais ir fakts, ka XXI gadsimtā Latviju atstājis liels skaits iedzīvotāju, dodot priekšroku dzīvošanai kādā citā valstī. ...Taču, lai kādas problēmas tiktu saskatītas mūsu valstī, ar sasniegumiem ir vērts lepoties." Tie 700,000, kuri bija spiesti atstāt Latviju ir vairāk kā Pirmā, Otrā Pasaules kara, un Stālina deportētie kopā.
Onslow
O
šā vai tā- ja sāki rietumeiropā stāstīt kas tā tāda Latvija un KUR viņa atrodas,tad viennozīmīgi ir izsauciens - O-Ā - tā ir rašā...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Iestāties par latviešu valodu

Temats par latviešu valodu un citām valodām mūsu sabiedrībā tiek aktualizēts laiku pa laikam, turklāt bieži tad, kad tuvojas vēlēšanas vai pavīd izmaiņas likumos un noteikumos.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē