Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tas jaudīgo pārmaiņu gads!

Vērtējot vien statistikas datus, Latvijas ekonomikā aizejošais, 2018. gads izskatās mierīgs un ar pozitīvu ievirzi – piemēram, vidējā alga kāpusi, iekšzemes kopprodukts audzis, bezdarbs kopumā valstī nav būtiski palielinājies, eksporta tirgos uzņēmumiem veicies relatīvi labi. Taču, lai arī statistika ir būtisks, turklāt ticams, objektīvs un bezkaislīgs informācijas avots, tomēr pilnībā neatklāj tautsaimniecībā jūtamos transformācijas procesus. Un te jāteic, ka nenoliedzami šis gads ir arī pārmaiņu laiks, kas liek atteikties no iepriekš par neapstrīdamām patiesībām uzskatītiem stereotipiem.

Pārmaiņas visai spēcīgi skārušas nodarbinātības jomu, un pēdējā laikā aizvien biežāk izskan apgalvojumi, ka darba tirgū noteikumus vairs nediktē darba devēji, kā tas Latvijā bija ierasts gadiem, bet gan darba ņēmēji. Tāpat arī aizvien uzstājīgāk skan uzņēmēju balsis, kas apgalvo, ka strādājošo katastrofāli trūkst. Piebalso arī ekonomikas un finanšu eksperti, kuri savukārt uzsver – ir beigušies tie laiki, kad uzņēmumi biznesa modeli varēja balstīt uz zemām algām. Šīs pārmaiņas jau aktualizējušas diskusijas gan par viesstrādnieku – plašākajā šī jēdziena nozīmē – piesaisti, gan par nepieciešamību Latvijai starptautiski konkurēt par erudītiem, profesionāliem cilvēkiem, gan arī par jēgpilniem, praktiskiem reemigrācijas atbalsta pasākumiem tiem ārvalstīs dzīvojošajiem latviešiem, kuri tiešām grib atgriezties mūsu valstī, jo ir skaidrs, ka tā diasporas daļa, kura pārcelšanos uz Latviju tuvākajā laikā neplāno, ar reklāmiskām kampaņām nebūs atvilināma uz etnisko dzimteni.

Vēl viens pārmaiņu process, kurš vērojams šajā gadā, ir aizvien plašāka e-pakalpojumu un moderno tehnoloģiju ienākšana mūsu ikdienā, kas ir saistīts gan ar tehnoloģiju attīstību globālā mērogā, gan ar iepriekš minēto strādājošo trūkumu. Mēs jau esam pieraduši pie pašapkalpošanās kasēm veikalos, reģistrēšanās aviolidojumiem e-vidē un rēķinu apmaksas internetbankā. Šodien ar interneta lietošanu saistītas sarunas risina visas paaudzes – no pirmsskolas vecuma mazuļiem līdz senioriem vecumā "85 plus".

Ir arī konkrētas nozares, kas šogad piedzīvojušas būtiskus satricinājumus. Spilgtākais piemērs te ir banku sektors, kas vēl pērnā gada nogalē dzīvoja visai rāmi, bet šā gada sākumā piedzīvoja vairākus trillera cienīgus notikumus. Pārmaiņas tautsaimniecībā šogad radījusi arī nodokļu reforma.

Tāpēc var gadīties, ka pēc gada diviem par 2018. gadu runāsim kā par lūzuma punktu Latvijas ekonomikā. Kurp vedīs pārmaiņu ceļš, to rādīs laiks

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē