Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Ko darīja vēlētāji, kas bija vīlušies līdzšinējās varas partijās un kurus Latvijas Reģionu apvienība neuzrunāja? Nobalsoja par to pašu Kaimiņu

Tie, kas palika aiz borta, – norakstāmi vai cerīgi?

Kamēr Saeimā iekļuvušie spēlē valdības veidošanas spēlītes, īstais laiks pievērst uzmanību tiem, kuri 5% vēlētāju balsu barjeru nepārvarēja, taču bija samērā tuvu tam. Runa tātad ir par Latvijas Reģionu apvienību un partiju Progresīvie.

Vispirms par reģionāļiem. Tā noteikti pelnījusi galveno balvu par šajās vēlēšanās neizmantotām iespējām. Saeimā iepriekš pārstāvēta, bet opozīcijā esoša partija, kuras nosaukumā iekodēta reģionos dzīvojošo vēlētāju interešu pārstāvība un kura plaši pārstāvēta pašvaldībās. Varēja brīvi izplesties savā politiskajā nišā, asi kritizējot visas valdības partijas pēc kārtas – gan par rūkošo izglītības un veselības pieejamību lauku apvidos, gan sliktajiem ceļiem un sabiedrisko transportu, gan par bezdarbu mazāk apdzīvotās teritorijās un darbaspēka aizplūšanu, arī par investīcijām un Eiropas naudām, kas nonāk pamatā vien lielajos centros, tāpat par varas partiju pārlieku augstprātību, distancētību no tautas utt. Bet šo iespēju neizmantoja. Ko dzirdējām pārsvarā tā vietā? Saeimas frakcijas lielīšanos par panākto atklāto balsojumu Valsts prezidenta vēlēšanās, kā arī par ierobežojumiem ātro kredītu kantoriem – tēmām, kas drīzāk svarīgas Vienotības (no kurienes tika importēta arī reģionāļu šo vēlēšanu "seja" – Smiltēns) elektorātam, nevis pirmā aktualitāte lauku ļaudīm.

Vai viņi sapratuši savu kļūdu? Vismaz Smiltēns nē.

Turpina malt savu maļamo, ka nevis paši, bet citi pie visa vainīgi – tagad tie esot aplamie reitingi, kas priekšvēlēšanu laikā mazinājuši vēlmi balsot par reģionāļiem, – un jau aizrunājies arī līdz idejām par reģionālo partiju pilnīgu saplūšanu. Ko tas atgādina? Vienotības gala sākumu...

Ko darīja vēlētāji, kas bija vīlušies līdzšinējās varas partijās un kurus Latvijas Reģionu apvienība neuzrunāja? Nobalsoja par to pašu Kaimiņu, par ko bija balsojuši iepriekš, lai arī nu viņš bija savas partijas sarakstā, nevis pie reģionāļiem kā 12. Saeimas vēlēšanās. Kāpēc? Jo viņš ar saviem domubiedriem, tiekoties ar vēlētājiem, vienkāršā valodā runāja par tautai, nevis tikai sev aktuālām tēmām. Te nu viela pārdomām reģionu partiju līderiem.

Vājāk, bet daudz precīzāk fokusējoties uz savu elektorātu, vēlēšanās nostartēja cita aiz svītras palikusī partija – Progresīvie. Var viņus dēvēt par jauniem un naiviem, bet es teiktu – arī drosmīgi, jo atļāvās lauzties politiskajā nišā, ko tā dēvēto latvisko partiju un arī lielas daļas vēlētāju izpratnē jau aizņēmuši "sliktie" – Saskaņa. Bez liekiem tēriņiem prasmīgi izmantoja saziņu sociālajos tīklos un panāca daudz vairāk nekā daži tie, kuru sejas bija redzamas publiski izliktos plakātos un mediju reklāmās. Progresīvie atšķirībā no reģionāļiem savās neveiksmēs ne reitingus, ne vēlētājus nevaino, kā bērni priecājas par sasniegto un gatavi politikā darboties tālāk.

Tad nu jautājums – kurai no abām te aprakstītajām partijām ir potenciāli lielākas izredzes nākamajās vēlēšanās? Es teiktu, ka potenciāli – joprojām reģionāļiem, taču, ja viņi arī nākamreiz eksperimentēs ar no malas piesaistītiem līderiem un tēmām, kas galīgi neatbilst "paņemamā" elektorāta ikdienas "sāpei", tad pilnīgi iespējams, ka uz to laiku būs sev izrakuši kārtīgu bedri politisko partiju kapiņos.

Top komentāri

Skats no malas
S
Īsti nesapratu šī raksta jēgu -lieku reizi pateikt ka Smiltēns ir lūzeris? Bet to jau visi zina
Aleluja
A
Smiltens līdz šim brīdim nav sapratis , ka ir izgāzies. Ka viņa glumā laipošana ir pamatā partijas sakāvei
Puika
P
Tieši viesstrādnieki no Vienotības atturēja mani un zinu, ka ne tikai mani no balsošanas par RA. Viss, kas saistīts ar Vienotību ir galēji toksisks un naidīgs Latvijas attīstībai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē