Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Tirgus ap finanšu un kapitāla tirgu

Veids, kādā uz amatu tiek virzīta nākamā iespējamā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes priekšsēdētāja Santa Purgaile – partijām acīmredzami kaulējoties un mainot viedokļus – satur visas politiskā tirgus pazīmes, kas kārtējo reizi ar bažām liek raudzīties uz premjerministra Krišjāņa Kariņa (Jaunā Vienotība) pasludinātā finanšu sistēmas "kapitālā remonta" kvalitāti.

Attīstībai/Par! ar savu taktiku – apšaubīt Purgailes kompetenci, vienlaikus raidot nepārprotamus signālus, ka var domas mainīt un nobalsot Saeimā par viņas apstiprināšanu, ja premjerministrs Kariņš uzņemsies par to atbildību, – ir klasiska pazīme, ka aizkulisēs tiek mēģināts panākt vienošanos par ko citu apmaiņā pret Purgailes apstiprināšanu. Saistībā ar bankām politikas kuluāros min vai nu iespēju ietekmēt, kurš būs vismaz viens no abiem pārējiem FKTK padomes locekļiem, vai skatīt šo jautājumu kompleksi ar banku uzraudzības politisko pārdali vispār, ņemot vērā, ka decembrī beidzas korupcijā apsūdzētā Ilmāra Rimšēviča pilnvaras Latvijas Bankas prezidenta amatā. Turklāt jau ar lielu konkrētību tiek runāts par vēlāku FKTK pievienošanu Latvijas Bankai, kā tas bija agrāk, kad banku uzraudzība atradās tās pārziņā. 

Saskaņā ar FKTK likumu abus pārējos komisijas padomes locekļus izraudzīsies pēc nu jau Purgailes ieteikuma, kas viņai jāsaskaņo ar finanšu ministru un Latvijas Bankas padomi. Vai mēs varam sagaidīt, ka cauri partiju apstiprināšanas un tirgus dzirnavām nule gājusī Purgaile demonstrēs lielu patstāvību un principialitāti abu pārējo padomes locekļu izvēlē vai drīzāk, nu jau lieliski zinot spēles noteikumus, virzīs saskaņošanai aizkulisēs jau partiju izraudzītus kandidātus? Var teikt, ka Purgailes cena par apstiprināšanu amatā būs abu savu kolēģu izraudzīšanas process. Pārējiem padomes locekļiem FKTK likums izvirza vispārīgus atbilstības kritērijus, viņi netiek atlasīti konkursā, kā tas notiek ar FKTK padomes priekšsēdētāju. Arī abus pārējos padomes locekļus amatos apstiprinās Saeima.

Ir viedoklis, ka "Vienotības birka" Purgailei tiek karināta apzināti, lai premjerministra partijai atņemtu nerakstīto kvotu uz tiesībām kādā no FKTK vai Latvijas Bankas amatiem virzīt savas ietekmes cilvēku. Bet, ja tā, šādas birkas piekarināšanā nevilšus roku visspēcīgāk pielika pats Kariņš, kurš, būdams bezizejas situācijā, pret Purgailes apstiprināšanu izturas kā pret valdības koalīcijas pastāvēšanas jautājumu. Valdības koalīcijas modelis ir sanācis tāds, ka Vienotībai nu jau ne pirmo reizi augstāk par savām partijas interesēm jāliek koalīcijas stabilitāte, tas ir, citu partiju ēdelība. Tādēļ premjerministrs iestājas par Valsts kancelejas paspārnē konkursa komisijas atlasītās Purgailes apstiprināšanu amatā kā kārtējo apstiprinājumu koalīcijas stabilitātei, kamēr pārējās partijas, pirmām kārtām jau Attīstībai/Par! un Nacionālā apvienība, nodarbojas ar savu privāto interešu ietirgošanu FKTK un Latvijas Bankas vadības atlases procesā. Protams, koncentrējoties uz kritiku par tirgu ap Purgailes apstiprināšanu, aizmirsta paliek pamatotā kritika par viņas pieredzi un konfliktsituāciju iepriekšējās darbavietas bankā Citadele dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē