Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Tuvo Austrumu loģika

Irānas īstenotais raķešu trieciens pa Izraēlas teritoriju, kas tika pozicionēts kā atbilde par proirāniskā Hamās politbiroja vadītāja Ismaila Hanijas, Hizbullāh iepriekšējā līdera Hasana Nasrallas un Kuds spēku virspavēlnieka Abāsa Nilforušana nogalināšanu, kārtējo reizi ir aktualizējis jautājumu par liela mēroga reģionāla kara izcelšanās iespējamību Tuvajos Austrumos.

Pats par sevi šis formulējums gan nav gluži precīzs, jo reģionāls karš Tuvajos Austrumos ilgst jau vismaz astoņus gadu desmitus, atšķiras vienīgi tā intensitātes pakāpes un konfliktā tieši iesaistīto dalībnieku saraksts. Vispāratzīta un vienojoša nosaukuma šai bruņoto konfliktu sērijai pagaidām nav (arī, piemēram, Simtgadu karš savu vispāratzīto nosaukumu ieguva jau pēc tā noslēgšanās), lai gan ar iespēju, ka karadarbība var pacelties jaunā intensitātes pakāpē, šis fakts, protams, nekādi nav saistīts.

Risinās visa kopējā karadarbība savukārt par Izraēlas kā ebreju valsts tiesībām uz pastāvēšanu no vienas un par tās kā valsts iznīcināšanu (tiešā nozīmē un bez pārspīlējumiem) no otras puses. Pie kam ievērojama daļa Izraēlas sākotnējo ienaidnieku, galvenokārt arābu valstis, minētās tiesības ir atzinuši dažādu iemeslu, tajā skaitā ASV aktīvā atbalsta ebreju valstij, dēļ, un šobrīd galvenā Izraēlas ienaidniece ir Irāna un tās reģionālie satelīti, galvenokārt dažādas islāmistu kustības.

Karam pret Teherānas centīgi atbalstītajiem islāmistiem, kuri izmanto teroristiskas un partizānu kara metodes, beigas tikmēr nav saskatāmas. Lai kādi arī būtu Izraēlas panākumi, islāmistiem nav problēmu ar jaunu kaujinieku rekrutēšanu, un pat kādas no šādām kustībām iznīcināšanas gadījumā tās vietā nekavējoties parādīsies viena vai vairākas citas.

Pārtraukt visu iepriekšminēto var tikai Teherānas piespiešana atzīt Izraēlas tiesības uz pastāvēšanu un pārtraukt islāmistu finansēšanu un koordinēšanu. Kas bez atklātas karadarbības (lai arī pamatā raķešu apšaužu un aviācijas uzlidojumu veidā) ir diezgan mazticami. Turklāt uzvara šādā karā nepavisam nav garantēta, bet noteiktos apstākļos tas var pāraugt arī globālā konfliktā starp abu pušu sabiedrotajiem. 

Karadarbības Tuvajos Austrumos loģika tikmēr prasa, lai uz katru pretinieka soli tiktu sniegta atbilde, un tās apmēru noteikšana šobrīd atrodas Izraēlas rokās. Pagaidām viss liecina, ka tā būs ierobežotu apmēru un attiecīgi plašs karš izpaliks. Kas gan nekādi nepietuvina risinājumu un nozīmē tikai eskalācijas draudu atlikšanu līdz nākamajai reizei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Klusēšanas taktika pret FSB nenostrādās

Izmeklēšanā par uzbrukumiem (gan fiziskiem, gan nomelnojošiem) tā dēvētajos Krievijas opozīcijas cilšu karos noticis būtisks pavērsiens, kam būtu jāpiespiež arī Latvijas izmeklētāji mainīt taktiku no...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē