Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Ukraiņi aizvien biežāk salīdzina valsti ar Borisa Jeļcina laika Krieviju

Ukrainas skarbā realitāte

Ukrainas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā iekļuvis valstī populārais komiķis Volodimirs Zelenskis, saņemot gandrīz divas reizes lielāku vēlētāju atbalstu nekā otrs spēlē palikušais pretendents – esošais prezidents Petro Porošenko. Ja gandrīz trešdaļa valsts iedzīvotāju prezidenta vēlēšanās, pastāvot gana plašai izvēlei, balso par lai arī ļoti populāru, taču komiķi bez jebkādas politiskās pieredzes tikai tāpēc, ka viņš, pēc vēlētāju domām, nav saistīts ar esošo politisko eliti, tad tas uzskatāmi liecina, cik zemu tiek vērtētas šīs elites kvalitātes.

Nav arī noslēpums, kā Porošenko nodrošināja sev iespēju turpināt cīņu – izvēršot apdullinošu reklāmas kampaņu, izmantojot administratīvos resursus (mobilizējot budžeta iestāžu darbiniekus, kā arī pirms vēlēšanām izmaksājot pabalstus karavīriem, maznodrošinātajiem un pensionāriem) un virzot fiktīvus kandidātus, kuru vienīgā misija bija atņemt balsis galvenajiem pretendentiem uz brīvo vietu otrajā kārtā – Jūlijai Timošenko un Jurijam Boiko.

Ar to pietika, lai gluži vai caur adatas aci iekļūtu cīņas finālā, taču visticamāk, ka nepietiks galīgai uzvarai. Balsojums ir paredzēts jau 21. aprīlī, un Porošenko var banāli pietrūkt laika, lai ar vienalga kādām metodēm, taču mainītu vēlētāju noskaņojumu. Bez tam, lai ko arī apgalvotu Porošenko, vēlētāju vairākums ir vienkārši pārstājis viņam ticēt. Aptaujās prezidenta antireitingi atrodas 60–80% robežās, un,

pat ja Porošenko izdosies neiespējamais, tikai retais ticēs, ka viņš uzvarējis godīgā ceļā.

Šajā gadījumā galvenais tomēr ir, kamdēļ prezidents ir tik nepopulārs. Porošenko ne tikai nav izpildījis vairākumu savu priekšvēlēšanu solījumu. Viņa varas laikā korupcija, sābru būšana, valsts izzagšana un ekonomiskā lejupslīde ir sasniegusi mērogus, kas tālu pārsniedz gāztā prezidenta Viktora Janukoviča laika negācijas. Un tā ir tikai daļa problēmu.

Rezultātā ukraiņi aizvien biežāk salīdzina valsti ar Borisa Jeļcina laika Krieviju. Pēdējās iedzīvotāji piedzīvoja smagu vilšanos Rietumu atbalstītajos politiķos un viņu sludinātajās vērtībās, jo izpildījums bija, maigi izsakoties, baiss. Ir labi zināms, ar ko tas beidzās, un pastāv aizdomas, ka, šādi turpinot, arī lielākā daļa Ukrainas uzskatīs par labāku atteikties no rietumnieciskā kursa, pie viena metoties atpakaļ Krievijas apskāvienos.

Rietumiem no Ukrainas un arī vēl citām līdzīgām valstīm ir jāprasa reāla demokrātija un nav jāatbalsta pie varas esošie tikai tāpēc, ka viņi vārdos ir par Rietumu vērtībām vai sper konkrētajā brīdī Rietumiem izdevīgus soļus. Tā ir īstermiņa, nevis ilgtermiņa politika.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka minētais komiķis, lai cik komisks arī nebūtu, nekad nepārspēs komiskumā lielāko daļu no Ukrains politiskajiem darboņiem. Te īsti vietā ir Lukašenko komiskais paziņojums - dodiet man Ukrainu uz pus gadu un es tur ieviesīšu kārtību!
Meždunarodnijs
M
Zeļenska tēlotas valsts prezidenta lomas kinofilmās un seriālos - nopietna, maz ar ko no realitātes atšķirīga pieredze mūsdienu skarbajā Ukrainā.
real
r
Ukrainā ir oligarhu (bandītu?) vara, bet tauta dzīvo katastrofāli - kādas 4 reizes sliktāk nekā Janukoviča laikos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē