Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Uzvarētājs zināms, nākotne neskaidra

Ukrainas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā prognozējamu un ļoti pārliecinošu vēlētāju vairākuma atbalstu sev nodrošināja valstī populārais komiķis Volodimirs Zelenskis. Taču viņa uzvara vēl negarantē situācijas uzlabošanos pretrunu un problēmu nomocītajā Ukrainā.

Pirmkārt jau, 21. aprīļa vēlēšanas bija ne tik daudz balsojums par Zelenski, cik balsojums pret pašlaik vēl esošo Ukrainas prezidentu Petro Porošenko. Kā liecina socioloģisko aptauju rezultāti, šādi balsojuši ap 60% to vēlētāju, kuri atdeva savu balsi par Zelenski. Porošenko ukraiņiem asociējas ar korupciju, oligarhu dominēšanu, ekonomisko lejupslīdi, radikālu nacionālismu un nebeidzamu karadarbību valsts austrumos – tas nivelējis visus aizejošā prezidenta panākumus.

Taču vairumā gadījumā ir neskaidrs, kā Zelenskis grasās risināt sasāpējušos jautājumus. Priekšvēlēšanu kampaņas laikā viņš spēja aprobežoties pamatā ar vispārīgiem un nekonkrētiem solījumiem, ļaujot katrai vēlētāju grupai, valsts reģionam utt. dzirdēt tieši to, ko vēlējās dzirdēt šie cilvēki.

Prezidentam Zelenskim savukārt nāksies pieņemt jau konkrētus lēmumus, kuri neatbildīs daudzu viņa šodienas atbalstītāju cerībām.

Otrkārt, Ukraina ir prezidentāli parlamentāra valsts, un bez parlamenta atbalsta prezidenta rokas ir saistītas. Zelenska iespējas bez savas frakcijas parlamentā nodrošināt stabilu deputātu vairākumu savukārt nešķiet reālas, un šajā ziņā neko nespēs līdzēt pat aiz viņa muguras stāvošais (vai sabiedrotais – kā nu kuram labāk tīk) oligarhs Igors Kolomoiskis.

Iznākums solās būt bēdīgs nākamajam prezidentam un draud ar to, ka Zelenskis no varoņa ātri pārtaps par personāžu, kuram tiks uzkrauta atbildība par lielāko daļu Ukrainas nedienu.

Kopumā ir ticama iespēja, ka šā gada oktobrī, kad paredzētas Ukrainas parlamenta vēlēšanas, Zelenska popularitāte būs ievērojami kritusies un viņa atbalstītāji būs nevis vadošā, bet tikai viena no partijām jaunajā parlamenta sasaukumā. Vienīgais veids, kā situāciju mainīt, ir izsludināt ārkārtas vēlēšanas (pēc likuma prezidentam to iespējams izdarīt līdz maija beigām), kamēr Zelenskis vēl atrodas uz popularitātes viļņa.

Tiesa, to pateikt ir ievērojami vieglāk nekā izdarīt. Pārliecinošs vairākums Ukrainas politiķu un politiku ietekmējošo oligarhu nav ieinteresēti prezidenta partijas uzvarā parlamenta vēlēšanās, kamdēļ nešaubīgi centīsies nepieļaut šādu notikumu attīstību, turklāt ar pilnībā likumīgām, juridiskām metodēm.

Kopējais to šķēršļu saraksts, ar kuriem nāksies saskarties Zelenskim, protams, ir vēl ievērojami vērienīgāks. Pie šiem šķēršļiem pieder gan Ukrainas oligarhu ievērojamā ietekme uz politiskajiem un ekonomiskajiem procesiem valstī, gan fakts, ka nekur nav pazudušas tās struktūras, uz kurām balstījās Porošenko (galvenokārt prokuratūra un drošības dienesti) vai radikālo nacionālistu organizācijas. Tas viss kopā liek domāt, ka līdz ar prezidenta vēlēšanām Ukrainā nekas nav beidzies un šī valsts vēl ilgi atradīsies uzmanības centrā. 

Top komentāri

oskars
o
Sliktak nebus ... ,bet jus labak cepieties par stavokli musu valsti ...
melnais humors
m
Andis Sedlenieks ķer kaifu no Schadenfreude. Bet tāda jau ir cilvēka daba.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē