Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Eksperti uzsver, ka Latvijā vajadzīgs vidusslānis

Vai eksministrei izdosies?

Viena no intrigām, kas vijas ap 25. maijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, saistās ar to, vai EP deputātu vidū izdosies iekļūt kādreizējai ekonomikas ministrei, iepriekšējās valdības finanšu ministrei un pašreizējai Saeimas deputātei Danai Reizniecei-Ozolai (ZZS). Tas, cik balsu EP vēlēšanās iegūs Reizniece-Ozola, netieši parādīs, kāda ir mūsu sabiedrības attieksme pret nodokļu reformu, jo reforma tika sagatavota laikā, kad šī politiķe vadīja Finanšu ministriju. Tiesa gan, ir būtiski ņemt vērā, ka nodokļu reforma netapa slepenībā Smilšu ielas nama kabinetos, bet gan tika apspriesta ar valdības sociālajiem partneriem un dažādiem ekspertiem, turklāt noteicošo lēmumu pieņēma 12. Saeima.

Gadiem ilgi tika runāts par to, ka nepieciešama tāda reforma, kas dotu trīskāršu rezultātu – padarītu vienkāršāku grāmatvedību, mudinātu uzņēmējus investēt biznesa attīstībā un mazinātu nabadzību Latvijā. Patlaban jau ir izkristalizējušies secinājumi, ka sasniegts tikai viens no šiem mērķiem – uzņēmumu ienākuma nodokļa 0% likme reinvestētajai peļņai pamudina investēt biznesa attīstībā. Grāmatvedību vienkāršāku nodokļu reforma nav padarījusi, bet ar nabadzības un nevienlīdzības mazināšanu sanācis pavisam dīvaini.

To lakoniskajā Twitter formātā ļoti precīzi formulējis bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš: "Nodokļu pārrēķini ir daļa no progresīvas nodokļu sistēmas. Mūsu problēma ir nevēlēšanās un/vai nespēja to skaidrot un zemais ienākumu slieksnis, pie kura sākas progresivitāte."

Ir pieļaujams, ka pie tā, ka pavasarī var atklāties – iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) par iepriekšējo gadu ir pārmaksāts vai arī jāpiemaksā, mēs, nodokļu maksātāji, vienkārši pieradīsim, un pie sarežģītajiem aprēķiniem pieradīs grāmatveži.

Protams, ir tādi cilvēki, kuri domā kategorijās – "ja valsts man atmaksā IIN, tad reforma ir laba" un "ja man jāpiemaksā IIN, tad reforma ir slikta", taču, par laimi, netrūkst arī gudru cilvēku, kuri domā plašāk un spēj raudzīties tālāk par savu kabatu.

Par nepieciešamību piemaksāt IIN daudz būtiskāka nodokļu reformas kļūda ilgtermiņā var izrādīties tā, ka progresivitāte sākas no ienākumu līmeņa, kas ir vidusmēra – nevis augsts. Eksperti uzsver, ka Latvijā vajadzīgs vidusslānis. Taču – kā radīsies vidusslānis, ja katram, kas pelna vairāk par niecīgu ienākumu līmeni, tiek uzkrauts progresivitātes slogs? Tiek akcentēts, ka talantīgus, strādīgus iedzīvotājus jāmotivē palikt mūsu valstī. Taču nodokļu reformas radītā progresivitāte drīzāk liek domāt par aizbraukšanu.

Kā šo situāciju vērtē mūsu sabiedrība, rādīs EP vēlēšanu rezultāti.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka par principu - "atņemt un pārdalīt"... mēs kaut kad esam jau dzirdējuši. Bet, ne visi... .
.
.
Problēma ir citur- ne visi vienkāršā darba darītāji, kuriem jālieto šis EDS un jāpārzin Latvijas "grāmatvedības labirinti" zin un spēj to izdarīt, ne visiem ir iespēja algot grāmatvedi un ne katram ir pieejams internets un nepieciešamās zināšanas. Tāpēc šī tā saucamā "nodokļu reforma" ir klaja nelietība, jo rada iedzīvotāju naidu pret sistēmu, kas savukārt var apdraudēt valsts eksistenci nākotnē. Tas vienkārši ir terors.
tirgus
t
Solīšanas čempioni un Koļegovas bīdītāji pašlaik nav cieņā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē