Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis
Kāpēc Latvijai būtu jāpriecājas par "plikas nožēlas" paušanu, kam nav reāla seguma?

Vainīgie jāsoda. Visi

Savā ziņā patīkami dzirdēt, ka Zviedrijas vides ministre Karolīna Skūga publiski pauž nožēlu par to, ka zviedru plastmasa nonāca Jūrmalā, kur nelegālā atkritumu uzglabāšanas vietā pērn jūnijā izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks, bet pēc tam šīs vietas sakārtošanai no Latvijas nodokļu maksātāju naudas tika iztērēts vairāk nekā pusmiljona eiro, ko gan Valsts vides dienests, manuprāt, visai naivi cer piedzīt no šīs teritorijas apsaimniekotāja SIA Prima M.

Šeit gan jāpiebilst, ka Skūga šo nožēlu paudusi nevis, piemēram, oficiālā vēstulē Latvijas kolēģiem (vismaz nekas par tādu vēstuli nav dzirdēts), bet gan intervijā vietējam laikrakstam, piebilstot, ka nepieciešams mainīt ne tikai Zviedrijas atkritumu apsaimniekošanu, bet arī ieviest stingrākus noteikumus visā ES, lai pārstrādājamo atkritumu kravas vairs nenonāktu citās valstīs bez noteikta pārstrādes mērķa un neveidotu nezināmas izcelsmes atkritumu uzkrāšanas vietas. "Vēlos teikt cietušajiem Latvijā, ka ļoti nožēloju notikušo," tā sacījusi ministre, uzsverot, ka viņa esot ļoti vīlusies Zviedrijas plastmasas pārstrādē, un tas būšot ļoti nopietni, ja izrādīsies, ka atkritumi Zviedrijā ir šķiroti nelegālā veidā un tiek eksportēti firmām, kas nav godīgas un tos nepārstrādā.

Tiktāl viss skaidrs. Tomēr neatbildēts paliek jautājums – kad tiks secināts, ka no Prima M valsts nespēs piedzīt ne piecus centus, un tajā pašā laikā tiešām pamatotas izrādīsies Skūgas paustās bažas par Zviedrijas uzņēmumu saistību ar šo notikumu, vai ministre būs tikpat stingra savā nostājā un darīs visu iespējamo, lai veicinātu, ka Latvijas nodokļu maksātājiem tiek atmaksāta nelegālās miskastes sakopšanā iztērētā nauda no tiem Zviedrijas uzņēmumiem, kuri, iespējams, bijuši iesaistīti šajā atkritumu transportēšanas ķēdītē?

Arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda paustie atzinības vārdi, ka Zviedrijas vides ministres izpratne par situācijas nopietnību un iesaistīšanās Zviedrijas atkritumu apsaimniekošanas problēmu risināšanā ir nozīmīgs solis pretī negodīgas prakses izskaušanai starptautiskajos atkritumu pārvadājumos, tomēr vairāk izskatās pēc pieklājības žesta, nevis Latvijas interešu stingras aizstāvēšanas. Jo, manuprāt, Latvijai pēc šāda Zviedrijas amatpersonas paziņojuma būtu labs iemesls uzdot oficiālu jautājumu par tālākajiem Zviedrijas puses sadarbības plāniem "sadedzinātās" Latvijas nodokļu maksātāju naudas kompensēšanā.

Kāpēc Latvijai būtu jāpriecājas par "plikas nožēlas" paušanu, kam nav reāla seguma? Vainīgajiem ir jāsaņem sods. Visiem.

Top komentāri

zvirbulēns
z
Kuri likumi atļauj Latvijā ievest atkritumus? Kā šie atkritumi tika pāri Latvijas robežai, caur muitas zonu? Kādēļ Gerhards nav iesniedzis likumprojektu, kas aizliegtu Latvijā ievest atkritumus? Kur tas viss ir?
trusis nejaukais
t
naivais autors.. Latvijaa tak atbildiigaas amatpersonas labaakajaa gadiijumaa pauzh nozheelu, sliktaakajaa gadiijumaa pamet zem ritenjiem kaadu maleejo, kam nav aizmugures.. sodu sanjem tikai tie, kam "pasliideejusi kaaja" labi smeereetajaa valsts korupcijas aparaataa, respektiivi, ir notikusi korupcija korpucijaa.
Trollis JT
T
Interesanti, ko par šo visu teiks mūsu "zaļais " prezidents? Man šķiet, ka būtu jābeidz melot par plastmasas otrreizējo pārstrādi, jāizmanto ES "bezrobežu" situācija un kādā no ES valstīm jāuzbūvē patiešām moderna, patiešām efektīva atkritumu dedzināšanas rūpnīca. Tipa - atkritumu elektrostacija. Ja šim pieietu godīgi un nopietni ... kas principā ir iespējams, tad lielākā daļa atkritumu skandālu paliktu pagātnē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Iestāties par latviešu valodu

Temats par latviešu valodu un citām valodām mūsu sabiedrībā tiek aktualizēts laiku pa laikam, turklāt bieži tad, kad tuvojas vēlēšanas vai pavīd izmaiņas likumos un noteikumos.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē