Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Valsts sekretāri nekad nav bijuši apolitiski

Pirms nedēļas tapusī publiskā vēstule, kurā visu ministriju galvenie ierēdņi ceļ trauksmi, ka jānovērš iespēja ministriem politiski izrēķināties ar savu ministriju valsts sekretāriem, par šo ierēdniecības augstāko slāni runāja kā teju par neaizskaramu eliti, kurai būtu jānodrošina no politikas ietekmes sterila vide.

Kā krāšņs apliecinājums, ka reālpolitikas metodes augstākajai ierēdniecībai ir kategoriski nepieņemamas tikai gadījumos, kad tās nesaskan ar pašu interesēm, dienu vēlāk sekoja ziņa, ka satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP), veikli apejot konkursu, Satiksmes ministrijas valsts sekretāres amatā iecēlis Ilondu Stepanovu.

Skaidrs, ka augstākās ierēdniecības publiskās vēstules katalizators, lai arī tiešā tekstā nav pieminēts, bija pagaidām neveiksmīgais mēģinājums aizrotēt Ekonomikas ministrijas valsts sekretāru Ēriku Eglīti Centrālās statistikas pārvaldes direktora amatā, ko ir pavadījuši Eglīša kunga skaļi paziņojumi par ekonomikas ministra rīcības motīviem. Valsts sekretāru vēstulei sekoja Valsts kancelejas direktora Jāņa Citskovska viedoklis, ka pēdējos gados pārāk bieži notikusi ministriju valsts sekretāru aizrotēšana uz zemākiem amatiem valsts pārvaldē. Vēsturiski ministriju valsts sekretāru rotācijas nav bijis nekas neierasts, un dažkārt, īpaši pēc lielas politiskās pārmaiņas nesušām parlamenta vēlēšanām, pat notikušas īstas raganu medības, kad Jaunā laika ministri steidza atbrīvoties no Tautas partijas laika valsts sekretāriem, bet pēdējā lielā tīrīšana, šķiet, notika, nākot pie varas Zatlera Reformu partijai.

Mums nesenā pagātnē ir bijuši valsts sekretāri, kuri pa taisno no saviem amatiem kļuvuši par ministriem un, lai veidotu politisko karjeru, iestājušies partijā, – Ekonomikas ministrijas un Satiksmes ministrijas valsts sekretārs, vēlāk satiksmes ministrs Anrijs Matīss Vienotībā un Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs, vēlāk ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards – TB/LNNK. Mums ir bijuši valsts sekretāri, kuri zaudējuši amatus pēc konfliktiem ar ministriem, minēsim kaut vai Ekonomikas ministrijas valsts sekretāru Juri Pūci un Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāru Mareku Gruškevicu. Mums ir bijis valsts sekretārs – kādas partijas biedrs, lai atceramies kaut vai Finanšu ministrijas valsts sekretāru Mārtiņu Bičevski. Mums ir bijis valsts sekretārs, kuram amatu nācies pamest pēc tam, kad zaudēta darbam nepieciešamā pielaide valsts noslēpumam, – Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis.

Runāt par ministriju valsts sekretāriem kā no reālpolitikas attālinātiem elitāriem ierēdņiem ir liekulīgi. Kādēļ tik neordināru soli kā publiska vēstule premjerministram un Valsts prezidentam izraisījis ne pirmais un, domājams, ne pēdējais konflikts starp kādu ministru un iepriekšējā, citas partijas ministra laikā ieceltu valsts sekretāru? Turklāt pārmetumi, kurus viena otrai raida abas konfliktējošās puses, ir tālu no tā, kas pieredzēts citu līdzīgu konfliktu pamatā esošos faktos. Viens no visnevainīgākajiem minējumiem, kas dzirdēts, ka valsts sekretāri ir sagaidījuši labvēlīgu fonu, lai aktualizētu jautājumu par sava atalgojuma celšanu.

Top komentāri

reptilis
r
Vislabāk šo situāciju apspēlē vecais britu seriāls -""Jā,ministra kungs!"" Vistrakākais ,ka ierēdņi iedomājas,ka viņi ir Valsts....un viņi ""bīda""lietas,nevis pilsoņu vēlētas amatpersonas. Bet tas jau nav tikai pie mums. Un tas nav nekas jauns vēsturē.....
mirumir
m
Nav vienīgi uzrakstīts, ka augstās amatpersonas neklausa jauno priekšnieku - kārtējo ministru, bet turpina būt lojālas kādam no iepriekšējiem ministriem vai partijai, kas bija pie varas ministrijā. Nav brīnums, ka kārtējais ministrs centīsies atbrīvoties no nepaklausīgā padotā. Varbūt sekretāriem jāaktualizē šis aspekts?
senču ols
s
kur mīļā viņi radīsies? Kamēr mūsu partijām būs īpašnieki, mēs būsim mafiozu struktūru pārvaldīta valsts
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē