Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Ja vairāk naudas tiks iekasēts nodokļos, tā tiks tērēta, lai audzētu treknāku birokrātisko aparātu vai lai veidotu cilvēcīgāku sociālā atbalsta jomu?

Varbūt šoreiz valsts naudu sadalīs cilvēcīgi?

Oktobrī noslēdzās ikgadējā pieteikumu pieņemšana Latvijas lepnuma balvai, žūrija pieteikumus jau izvērtējusi, un tagad jāgaida 26. decembris, kad Latvijas lepnuma balvu pasniegšanas ceremoniju plānots rādīt televīzijas kanālā TV3. Savukārt raksti par Latvijas lepnuma balvai izvirzītajiem cilvēkiem jau bijuši lasāmi un būs lasāmi laikrakstā Diena un portālā Diena.lv.

Šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, vēstules par Latvijas lepnuma balvai pieteiktajiem cilvēkiem atklāj daudz labestības un drosmes. Taču vienlaikus daudzās vēstulēs ietverts vēstījums par nelaimēm. To vidū ir traģiski gadījumi, kas saistīti ar pasaulē allaž esošām problēmām – slimībām un negadījumiem –, ko pilnībā novērst nav izdevies nevienā valstī. Taču atklājas arī nepilnības sociālā nodrošinājuma jomā Latvijā.

Pamanāms ir tas, ka labestīgiem līdzcilvēkiem nācies paveikt to, kas būtu bijis jānodrošina valsts un pašvaldību ziņā esošajiem sociālā atbalsta instrumentiem. 

Šogad daudz tiek runāts par nodokļu reformu. Skaidrs, ka, tuvojoties 2018. gada 1. janvārim, runas par gaidāmajām izmaiņām nodokļos uzvirmos ar jaunu sparu. Taču, kā jau allaž, arī šogad skaļi tiek spriests par izmaiņām nodokļu likmēs, ēnu ekonomikas apkarošanu, nodokļu iekasēšanas metodēm, taču daudz klusāk – par nodokļos iekasētās naudas pielietojumu. Nu nesola politiķi to, ka tiks izveidota skaitliski mazāka un efektīvāka valsts pārvalde, bet vairāk naudas tiks veltīts tam, lai radītu pēc iespējas cilvēcīgāku un XXI gadsimta vērtībām atbilstošāku sociālā atbalsta jomu tiem cilvēkiem, kam klājas visgrūtāk. Piemēram, bērniem, kuru bioloģiskie vecāki objektīvu vai subjektīvu iemeslu dēļ nespēj par savām atvasēm pilnvērtīgi rūpēties. 

Šā gada aktualitāte ir arī mediju, it īpaši Latvijas Radio risinātā diskusija par bērnu, kas palikuši bez vecāku gādības, aprūpi. (Sabiedrisko mediju portālā Lsm.lv ir pat īpaša sadaļa Sistēmas bērni.) Jebkurš žurnālists, kurš savos darba gados gatavojis kaut dažus rakstus vai sižetus par konfliktiem, kuros iesaistīti bērni, zina, ka tā ir viena no smagākajām tēmām gan emocionāli, gan tāpēc, ka jebkurš konfliktā iesaistītais pieaugušais – kā privātpersonas, piemēram, bērnu tuvinieki, tā amatpersonas, piemēram, bāriņtiesu, sociālo dienestu un izglītības iestāžu pārstāvji – runā "es tas labais un pareizais, pārējie – tie sliktie" stilā, atgādinot seno izteicienu par skabargas redzēšanu cita acī un baļķa nesaskatīšanu savā. 

Taču mediju uzturētā tēma par "sistēmas bērniem" ir vajadzīga, jo aktualizē to, kādas vērtības vispār dominē mūsu sabiedrībā un kādām vērtībām seko mūsu valsts politikas veidotāji. Un liek domāt par to, vai tad, ja vairāk naudas tiks iekasēts nodokļos, tā tiks iztērēta tam, lai audzētu treknāku birokrātisko aparātu, vai tam, lai veidotu cilvēcīgāku sociālā atbalsta sistēmu bērniem? Un mudina domāt arī par to, vai ētiskā aspektā mūsu sabiedrība ir pilnībā brīva no ļaunuma, kas izpaužas kā psiholoģiski nežēlīga attieksme pret vājākajiem – arī bērniem?

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
Cilvēcīgi... tas ir... kā?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Iestāties par latviešu valodu

Temats par latviešu valodu un citām valodām mūsu sabiedrībā tiek aktualizēts laiku pa laikam, turklāt bieži tad, kad tuvojas vēlēšanas vai pavīd izmaiņas likumos un noteikumos.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē