Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Esam gana spējīgi tikt galā ar pret mums vērstiem nepatiesiem ziņojumiem

Viltus ziņu bubuļa zobu un nagu apvīlēšana

Pēdējos gados par viltus ziņām un to ietekmi runāts ir tik daudz, nu jau tās ir folklorizējušās par tādu kā modernu, visvarenu šausmu tēlu, kuru apturēt faktiski neiespējami, un tā uzbrukums ir tikai laika jautājums. Patiesi, nevar noliegt viltus ziņu potenciālo ietekmi, tomēr tās nav tik nenoķerams un neapturams bubulis, kā dažkārt varētu šķist. Dienas redakcija, uzsākot jaunu viltus ziņu arhivēšanas un anotēšanas projektu, grib lasītājiem parādīt nezvēra bezzobaino muti.

Sākumā jāmin, ka nepatiesa informācija, visticamāk, ir tikpat sena kā valoda vai pat senāka, iespējams, ka alu cilvēks, gleznojot bifeļus, samelojās par nomedīto lopu skaitu, bet mūsdienu kontekstā nevajag pieņemt, ka nepatiesa informācija un tās apzināta vai nejauša izplatīšana ir mūsdienu fenomens. Noveļot vainu uz laikmetu vai tehnoloģijām, mēs aizmirstam, ka visa pamatā ir cilvēks, kurš melo vai neprot atšķirt patiesību no izdomātā.

Lai gan sākumā varētu šķist, ka viltus ziņas ir ļoti sarežģītas, tomēr, ja pievērš uzmanību un tās salīdzina, atklājas, ka patiesībā tās visas ir ļoti līdzīgas. Viltus ziņu galvenās tēmas tradicionāli grozās ap "viss ir slikti" un "Latvija ir neizdevusies valsts" naratīviem, bieži redzami dažādi māņi par veselību – tiek pārdotas brīnumzāles, vai arī lasītāji tiek biedēti ar neredzētām slimībām un medicīnas šausmu stāstiem. Tāpat nekur nepaliek šokējošie stāstiņi par kriminālnoziegumiem. Taču, kad šīs ziņas sāk salīdzināt, uzreiz atklājas to vienveidīgais skelets. Viltus ziņās būtisks aspekts ir mērķis, ar kādu tā ir radīta un izplatīta. Galvenokārt ziņu radītāji ietilpst divās grupās – klikšķu mednieki un propagandisti. Pirmie to dara, lai pelnītu naudu ar savā vietnē izvietotajām reklāmām, maz domājot par sekām. Šīs ziņas arī parasti ir vieglāk "uzķert", jo tās bieži vien ir nekvalitatīvas un absurdas. Savukārt otrā grupā ietilpst apzinātā propaganda un meli, kuri tiek izplatīti ar mērķi kaitēt valstij, politiķiem, uzņēmējiem, sabiedrībai, šādi meli mēdz būt daudz rafinētāki, bieži vien nepatiesība ieslēpta īstos faktos.

Taču meli nav neatklājami. Kā pierāda gan vietējo žurnālistu darbi, gan starptautiskā atzinība, kā valsts esam gana spējīgi tikt galā ar pret mums vērstiem nepatiesiem ziņojumiem. Tomēr individuāli mēdzam aloties, un pat deputāti pieķerti, daloties ar sev simpātiskiem meliem.

Dienas žurnālisti sāk projektu Melu tvertne, kura mērķis ir ne tikai atmaskot nepatiesos vēstījumus, bet arī tos "notvert", izvietojot īpašā arhīvā, kur katru nepatieso ziņu pavadīs redakcijas žurnālistu un nozaru ekspertu komentāri. Projekta mērķis ir šos melus apkopot, pretnostatīt patiesībai un faktiem, tādējādi iepazīstinot lasītājus ar to struktūru un trikiem, kas tiek izmantoti, lai maldinātu sabiedrību. Jo gluži kā parunā par iemācīšanu makšķerēt, nevis zivju iedošanu, efektīvāk ir apbruņot sabiedrību ar zināšanām.

Noslēdzot jāatzīst – vienmēr būs kāds, kurš neizlasīs ziņu līdz galam, vienmēr būs kāds, kurš vieglu sirdi "dalīsies" ar ierakstiem melu portālos, jo konkrētā "ziņa" pastiprina viņa pārliecību, taču nedz varam, nedz drīkstam nolaist rokas. Jāturpina nenogurstoši izglītot sev apkārtējos, un nedrīkst samierināties ar domu, ka dzīvojam "pēcpatiesības laikā".

Meklē viltus ziņu analīzi un informē Dienas redakcijas žurnālistus, klikšķinot šeit.

Top komentāri

hmm
h
"Diena" varētu arī izveidot kasīti, kur lasītāji varētu ziņot par notikumiem pasaulē. Izskatās, ka "Dienas" resursi nav pietiekami, lai savāktu pietiekami kvalitatīvu informāciju par pasauli, bet vienpusējo "ziņu aģentūru" ziņu atgremošana godu "Dienai" nedara.
beidzot
b
Beidzot būs kur ziņot par Dienas viltusziņām!
Ārpolitikasskripalizācija
Ā
Masu informācijas līdzekļiem pieder brīnišķīga iespēja cīņai pret meliem... NEKAD NEMELOJIET PAŠI! Un tauta jums ticēs. Ja jums ticēs, tad ienaidniekiem ne - ticēs. Tikai uz priekšu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē