Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Zagļi jāliek cietumā

Diezgan cerīgas sajūtas radīja pagājušajā nedēļā Mālpilī notikušās uzņēmēju un politiķu diskusijas par Latvijas tautsaimniecības attīstības scenārijiem, ļaujot nojaust, ka beidzot savas nākotnes attīstības vīzijas un mērķus veidosim un sasniegsim, vadoties pēc savām interesēm, nevis akli uzklausot ārvalstu konsultantu padomus un ieteikumus.

Taču ekonomisko vīziju radīšanas un sasniegšanas kontekstā būtiski atcerēties, ka ne mazāk svarīgs valsts attīstības un drošības garants ir vienlīdzīgi spēles noteikumi visiem, kuri šajā procesā piedalās. Un viens no šiem faktoriem ir nodokļu joma.

Te atkal vēlos atgriezties pie jau daudzkārt pieminētās nodokļu iekasēšanas problēmas, kas turpina būt nebeidzamais stāsts ar simtos miljonu skaitāmiem eiro, kas ik gadu mērķtiecīgi slīd garām valsts kasei, kamēr daļa nodokļu maksātāju savā ziņā fanātiski turpina būt godīgi un apzinīgi, līdz pēdējam elpas vilcienam maksājot visu, ko no viņiem prasa. 
Aizvien nākas secināt, ka augstākās valsts amatpersonas un atbildīgo institūciju vadītāji tālāk par skaļiem vārdiem nekur nav tikuši, ņemot vērā, ka aizvien ik gadu kā bezcerīgi tiek norakstīti simtiem miljoni eiro, tikpat daudz tiek atgūts, taču bilance paliek nemainīga – parāda apjoms aizvien stabili turas ap miljardu eiro. Uzklausot norādi par šo situāciju, premjers Māris Kučinskis domnīcas Certus forumā pagājušajā nedēļā šoreiz bija skarbāks nekā citreiz. "Tie parādnieki, kas tur ir – šeit (forumā – red.) ir daudz uzņēmēju, viņi zinās, kā lielākā daļa no tā saraksta ir veidojusies – uzņēmums nr. 2 nopērk (preci vai pakalpojumu – red.) no uzņēmuma nr. 1, kura patiesībā vispār nav. Un tad, kamēr viņu noķer, viņam ir uzkrājies parāds, un nav vairs ne īpašnieku, nekā. Ar to es gribu teikt, ka tajā lielajā sarakstā ir viena liela daļa, kas ir jāliek cietumā, nevis jāmēģina vēl piedabūt parādus. Ko var darīt? Pret tiem ir jāierosina kriminālvajāšana, skaidri zinot, ka tie ir parādi, kas ir fiktīvi uztaisīti, vai ar mērķi maksāt mazāk," pauda premjers.

Un tomēr jautājums paliek atklāts – cik aktīvi tiek apkaroti blēži? Šķiet, visai formāli, ņemot vērā nesen manā rīcībā nonākušus dokumentus, kas vismaz man liek uzskatīt – pat tad, kad uzņēmējs aiziet un noliek izmeklētājiem uz galda pierādījumus par iespējamu noziegumu, teju četru gadu garumā notiek nevis mērķtiecīga darbība, bet gan darbības imitācija, lai arī izmeklētāju rīcībā ir nodoti pat konkrēti krāpšanās shēmas apliecinājumi. Taču bēdīgākais šajā stāstā ir tas, ka uzņēmējs, kurš pats cieš no šo blēžu negodīgās konkurences, sāk zaudēt ticību valstij – kura tajā pašā laikā viņam prasa maksāt nodokļus, turklāt savlaicīgi.

Top komentāri

Pilsonis
P
Valsts pārvalde vienkārši ir caurcaurēm korumpēta, stulba un neprofesionāla! 'Ministrijas tikai imitē rosību, bet absolūti nepārvalda savu nozari! Vides ministrija nogulēja nelegālās izgāztuves, kuras par valsts miljoniem tagad sakopj, par OIK atļaujām vispār nerunāsim, tur aiz restēm jāsēdina Ekonomikas ministrija, Sadales tīkls un "uzņēmēji", kas visu acu priekšā gadu gadiem nekaunīgi apzog tautu. Un šo zagšanas sarakstu varētu turpināt un turpināt...
Spravedļivijs
S
Valstij - ne centa, kamēr tā izbeigs veikt noziedzīgus nodarījumus un ievēros likumus.
Mantrausis
M
Uzklausot pēdējo gadu daudzos tekstus un valodas par cietumiem, mani izbrīna tas, ka situāciju Latvijā vēlas mainīt cilvēkus aizsūtot prom vai izolējot... Kā ļaužu, kas strādā, skaits vairosies, man atbildes nav! Kas attiecas uz sistēmu – valsts sistēmas ļaudis izliekas, ka kaut kas ir mainījies un samērā klaji melo sabiedrībai. Krāpniecība un "tiesiskums", un "bizness" ir saaudzis tiktāl, ka IR jāsāk no nulles. Jo tikpat atbildigi par situāciju ir gan blēži, gan ierēdņi, gan t.s. "tiesībsargi". Runas, ko Autors pauž tekstā, ir tukšas, liekulīgas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē