Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

ĀM: Katalonijas jautājums ir jārisina saskaņā ar Spānijas likumiem

Referendums par Katalonijas atdalīšanos ir Spānijas iekšzemes jautājums, kas jārisina saskaņā ar Spānijas likumiem un konstitūciju, aģentūrai LETA norādīja Ārlietu ministrijā (ĀM).

ĀM pauž nožēlu par konstatētajiem vardarbības gadījumiem un izsaka cerību, ka risinājums tiks panākts politiskā un konstitucionālā ceļā.

ĀM uzsver, ka vardarbība nav piemērota metode, ko izmantot politiskajā procesā. ĀM aicina iesaistītās puses ieturēt līdzsvarotu attieksmi, ievērojot samērīgumu un proporcionalitāti savā rīcība.

Spānijai un Latvijai ir ciešas divpusējās attiecības, un tā ir Latvijas sabiedrotā Eiropas savienībā (ES) un NATO, un citās starptautiskās organizācijās. Tā ir demokrātiska, likuma varu respektējoša valsts, tās ieguldījums ES vērtību aizstāvēšanā pasaulē ir nenovērtējams. Tāpēc situācija ir jārisina, ievērojot Spānijas un ES atbilstošo normatīvo regulējumu, norāda ĀM.

Kā paziņojušas Katalonijas varasiestādes, Katalonijā svētdien notikušajā referendumā par reģiona neatkarību nobalsoja 90% tā dalībnieku. Katalonijas valdības preses pārstāvis Džordi Turuļs pavēstīja, ka atbilstoši sākotnējiem rezultātiem par reģiona neatkarību nobalsoja 2,02 miljoni balsstiesīgo reģiona iedzīvotāju, bet kopumā referendumā piedalījās 2,26 miljoni cilvēku. Nepilni 8% referenduma dalībnieku nobalsojuši pret Katalonijas neatkarību.

Kopumā Katalonijā ir 5,3 miljoni balsstiesīgo iedzīvotāju.

Reģiona valdības vadītājs Karless Pudždemons pēc balsošanas iecirkņu slēgšanas jau bija paziņojis, ka referenduma rezultātā Katalonija ieguvusi tiesības kļūt par neatkarīgu valsti republikas formā.

Konfrontācijā ar Spānijas policiju, kas centās nepieļaut balsošanu, svētdien saskaņā ar Katalonijas varasiestāžu informāciju cietuši 844 cilvēki, kuriem sniegta medicīniskā palīdzība. Spānijas Iekšlietu ministrija savukārt paziņojusi, ka mediķu palīdzība bijusi nepieciešama 33 policistiem.

 

Top komentāri

bet
b
Demokrātijā jautājumus risina saskaņā ar tautas gribu. Ar tautas gribu nosaka likumus. Katalonijas gadījumā ir svarīga tikai un vienīgi kataloņu tautas griba. Spānijas neofrankistu gribai nav nekādas nozīmes.
Vai
V
Latvijas PSR izstāšanās no PSRS arī tika risināta atbilstoši PSRS likumiem? Just my curiosity.
Vai
V
saulīte iedegušo mums svešas ticības, dzīvesveida un savstarpējo cilia karotājkultūras nelegālo imigrantu-potenciālo teroristu ievilkšana Latvijā arī tika un tiek risināta atbilstoši Latvijas satversmei, vai tomēr to dara daži savtīgi Kangari???
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Aicina bruņoties ar zināšanām

Drošības tematikai veltītajā portālā Sargs.lv ir atrodama informatīva rokasgrāmata Kā rīkoties kara gadījumā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē