Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Nevadīties pēc principa, ka deficīta laikā derīgs jebkurš darbinieks

Deficīts mazina kvalitāti

Nekādu pārsteigumu nerada kārtējais secinājums, ka darbaspēka trūkums kļūst par arvien aktuālāku Latvijas ekonomikas problēmu – Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) novembrī veiktās 225 uzņēmumu vadītāju aptaujas dati liecina, ka jau 60% uzņēmēju saskaras ar darbinieku trūkumu, turklāt patlaban trūkstot visu kvalifikāciju darbinieku – gan augstākā un vidējā līmeņa, gan arī mazkvalificēti darbinieki.

LTRK prezidents Aigars Rostovskis intervijā Latvijas Televīzijai uzsvēris, ka darbaspēka problēma šobrīd aktuāla visās nozarēs, turklāt 80% aptaujāto uzņēmēju atbalsta ārvalstu darbaspēka piesaisti. Tajā pašā laikā 90% uzņēmēju uzskata, ka darbaspēka problēmas risināšanai nepieciešams pārskatīt augstskolu studiju programmas, koncentrējoties uz tām specialitātēm, kur darbinieku trūkst visvairāk.

Lai arī attiecībā uz kvalificētā darbaspēka trūkumu varētu kritizēt gadiem, visticamāk, aplami plānotu un īstenotu izglītības politiku, kā dēļ uzņēmēji ar uguni nespēj atrast darbiniekus, kuru prasmes atbilstu modernajām biznesa tendencēm, tajā pašā laikā īsti nevarētu ar šo pašu argumentu pamatot mazkvalificētā darbaspēka deficītu. Ticamākais otrā faktora pastāvēšanas iemesls ir gan būtiskas problēmas reģionālās attīstības plānošanas politikā, gan arī zināmā mērā cilvēciskajā faktorā, kad potenciālais darbinieks nereti labprātāk izvēlas saņemt bezdarbnieka pabalstu, nevis strādāt par uzņēmuma piedāvāto atalgojumu, jo uzskata to par neatbilstoši zemu. Šāda problēma gan vairāk ir izteikta reģionos, taču atalgojuma apjoms viennozīmīgi ir būtisks faktors darbaspēka nodrošināšanai.

Protams, varētu uzskatīt, ka šī ir pašu uzņēmēju problēma – domājiet, risiniet. Taču patiesībā tā līdzi nes citus negatīvos faktorus, kurus jau sāk izjust katrs iedzīvotājs, ikdienā iegādājoties preci vai pakalpojumu. Proti, uzņēmēju savstarpējā sacensībā par labāko darbinieku piesaisti deficīta apstākļos uzvar tas, kurš spēj piedāvāt vispatīkamākos sadarbības nosacījumus. Savukārt pārējie tirgus dalībnieki nereti iztiek ar tiem resursiem, kuri palikuši pāri. Un šo faktoru vairs nevar nepamanīt, jo vidējais apkalpošanas kvalitātes līmenis pēdējo gadu laikā ir būtiski krities, turklāt gan privātajā, gan valsts pārvaldes sektorā.

Manuprāt, tādēļ šis ir vēl viens izaicinājums uzņēmējiem – nevadīties pēc principa, ka deficīta laikā derīgs jebkurš atrastais darbinieks. Izvēlīgumam tomēr ir jābūt. Pretējā gadījumā var iešaut sev abās kājās. 

Top komentāri

Peka
P
Interesants tad deficīts. Mana laba pziņa jau pusgadu nevar atrast darbu ar cilvēka cienīgu atalgojumu. Un viņas kvalifikācija biznesā un ekonomikā ir stipri virs vidējā. Ja grib darbinieku ar 2 augstākajām un 3 svešvalodām par 800 € uz papīra, tad gan tas varētu būt deficīts.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Iestāties par latviešu valodu

Temats par latviešu valodu un citām valodām mūsu sabiedrībā tiek aktualizēts laiku pa laikam, turklāt bieži tad, kad tuvojas vēlēšanas vai pavīd izmaiņas likumos un noteikumos.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē