Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Lāce: Jaunatbraucēju sekmīgai integrācijai vēl veicami vairāki mājasdarbi

Valsts sniegtais atbalsts jaunatbraucēju integrācijai ir ļoti svarīgs, tai pat laikā vēl ir veicami vairāki mājasdarbi, Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) rīkotajā diskusijā par izaicinājumiem, sākot dzīvi Latvijā, ceturtdien uzsvēra kultūras ministre Agnese Lāce (P).

Tostarp, ir vajadzīga latviešu valodas un kultūras orientācijas sistēmas pārskatīšana un pilnveide, ka arī skaidra konsultatīvā foruma nostiprināšana, lai politiku veidotu dialogā ar tiem, kurus tas visvairāk skar, akcentēja Lāce.

Ministre uzsvēra, ka valsts sniegtais atbalsts jaunatbraucēju integrācijai ir ļoti svarīgs. Tas ir nozīmīgi ne tikai Latvijas cilvēka kapitāla attīstības stratēģijas kontekstā vai tajā, kā plānojam savus izdevumus, bet visvairāk tādēļ, ka mērķtiecīgs un savlaicīgs atbalsts ievērojami uzlabo iekļaušanas procesu un tā iznākumus. Tas ir nozīmīgi mūsu sabiedrības saliedētībai un vienotai vērtību izpratnei, akcentēja Lāce.

Viņasprāt, SIF Vienas pieturas aģentūras jaunpienācējiem uzdevums, ir trejāds. Pirmkārt, tai ir jābūt vietai, kur jaunatbraucēji jūtas droši, sadzirdēti un saņem nepieciešamo informāciju un atbalstu. Pašlaik ir redzams nepārtraukts aģentūras darbs pie pakalpojumu pielāgošanas, atbildot uz mērķa grupas jautājumiem un vajadzībām.

Otrkārt, aģentūra ir partneris darba devējiem. Ministre uzskata, ka šobrīd darba devēji, tostarp ārvalstu investori, ne vienmēr apzinās un izmanto šo potenciālu. Sadarbības partneru loma ir vitāli svarīga, lai valsts nodrošinātie pasākumi būtu balsts ikvienam darba devējam, kurš nodarbina kvalificētus specialistus no ārvalstīm, uzsver Lāce.

Treškārt, aģentūra strādā ar datu apkopošanu par pakalpojumu pieprasījumu, pārklājumu un ietekmi. Tas ļaus gan vidēja, gan ilgtermiņā izvērtēt integrācijas atbalsta pasākumu jēgu.

Ministre uzsver, ka viens no Kultūras ministrijas uzstādījumiem ir nostiprināt datos balstītu integrācijas atbalsta sistēmu, lai valsts un Eiropas Savienības fondu līdzekļi tiktu izlietoti lietderīgi un jēgpilni.

Kopš pērnā gadsimta 90 gadu beigām iedzīvotāju skaits Latvijā samazinās, taču, pateicoties iebraucējiem, tas uzrāda pozitīvas tendences - pēdējā pusotra gada laikā mūsu valstī termiņuzturēšanās atļauju skaits palielinājies par 54%, un šā gada jūlijā to skaits - 109 828 ir pielīdzināms Purvciema, Pļavnieku un Dārzciema iedzīvotāju kopskaitam, uzsver SIF.

SIF Vienas pieturas aģentūras jaunpienācējiem Latvijā vadītāja Inese Saldābola norāda, ka viņu misija ir stiprināt valstisko piederību un demokrātiju, atbalstot pilsoniski izglītotu, aktīvu, atbildīgu, iekļaujošu un saliedētu sabiedrību. Tā kā ārvalstnieku skaits Latvijā strauji palielinās, būtiski ir palīdzēt viņiem kļūt par līdzvērtīgu mūsu sabiedrības daļu, tajā skaitā iekļaujot darba tirgū, kas sniegtu ieguldījumu arī valsts attīstībā. Viņa akcentēja, ka mūsu uzdevums ir izveidot sistēmisku un vienotu valstisku pieeju, vienlaikus uzlabojot sadarbību ar dažādu sektoru pārstāvjiem.

Viņa atzīst, ka izaicinājumi, ar ko šobrīd jāsastopas iebraucējiem, ir arī nodarbinātība un valsts valodas apguve.

Lai arī brīvo darbavietu skaits Latvijā patlaban tuvojas 90 000, ir dažādi iemesli, kas jaunpienācējiem neļauj sekmīgi tajās strādāt, un viens no tiem ir latviešu valodas nezināšana, turklāt kursu pieprasījums pārsniedz piedāvājumu. Uz šā gada 7.oktobri bezmaksas latviešu valodas kursiem bija pieteikušies 5737 Ukrainas civiliedzīvotāji, no kuriem gandrīz puse jeb 2438 kursus jau pabeiguši dažādos apguves līmeņos.

Kā akcentēja Saldābola, lai iebraucēji veiksmīgi iekļautos Latvijas sociālajā un ekonomiskajā dzīvē, būtiski ir veidot vienotu izpratni par Latvijas kultūru, tradīcijām un vēsturi, un valodai šajā procesā ir centrāla nozīme.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vecrīgu var atdzīvināt viesi

Laiku pa laikam kādai tautsaimniecības nozarei izdodas savas veiksmes un neveiksmes pacelt valstiskā līmenī un definēt kā sabiedrības labklājības rādītāju. Patlaban šādas ambīcijas ir ē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē