Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Levits: Barikāžu notikumu atmiņu saglabāšanai ir nepieciešama valstiska iesaiste

Valsts prezidents Egils Levits pirmdien, 13. janvārī, apmeklēja 1991. gada barikāžu muzeju, kur aplūkoja muzejā izvietoto ekspozīciju, kā arī tikās ar 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrības pārstāvjiem, lai pārrunātu muzeja attīstības iespējas, kā arī gaidāmos barikāžu 30. gadskārtas pasākumus.

Tiekoties ar 1991. gada barikāžu muzeja darbiniekiem un barikāžu dalībnieku biedrības pārstāvjiem, Levits patiecās par dalību Latvijas neatkarības nosargāšanā un vēstures saglabāšanā, tā kā 1991. gada janvāra barikādēm un to dalībniekiem bija izšķiroša loma atjaunotās Latvijas nosargāšanā, kas pierādīja mūsu drosmi un gribu dzīvot neatkarīgā, demokrātiskā valstī. Raugoties uz muzeju kā atmiņu glabāšanas institūciju, 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrības pārstāvji un Valsts prezidents bija vienisprātis, ka muzejam no privātas iniciatīvas ir jākļūst par institūciju ar valstisku raksturu. "1991. gada barikāžu muzejs ir būtisks no vēsturiskās atmiņas aspekta. Jebkuros vēstures notikumos ir dalības jeb pieredzes paaudze, kas lēnām pārtop par atmiņu paaudzi. Tāpēc paldies par šo privāto iniciatīvu, savācot un eksponējot vēstures liecības un atmiņas, bet ilglaicīgākai atmiņu glabāšanai ir nepieciešams valsts institucionālais atbalsts," runājot par 1991. gada barikāžu muzeja nākotnes perspektīvām atzina Levits.

Runājot par barikāžu notikumu 30. gadskārtas atzīmēšanu, Valsts prezidents pauda gatavību iesaistīties 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrības rīkotajos pasākumos, lai tādējādi uzsvērtu šo notikumu svarīgumu Latvijas vēstures kontekstā, kā arī sniegtu atbalstu notikumu liecību un atmiņu saglabāšanā.

Noslēdzot viesošanos 1991. gada barikāžu muzejā, Levits ar muzeja darbiniekiem pārrunāja aktuālos barikāžu notikumu pētniecības tematus, kā arī aicināja muzeja darbiniekus un 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrības pārstāvjus rosināt diskusiju sabiedrībā par barikāžu notikumu nosaukuma radīšanu, kas vistiešāk, precīzāk un kodolīgāk aprakstītu 1991. gada janvāra barikādes.

Top komentāri

Dimba
D
Biju tur. Pēc barikādēm tautā palaida aptauju, lai piesakās, tie, kuri bijuši, edz apbalvojumus došot. Aizpildīju anketu: Kur, kad, ko darīji, kuri vēl bija, utt. Pierakstīju godīgi, ka kvēpinājos dūmos, lakstojos ar medmāsiņām, ar kurām kopā klusiņām sūcām līdzdoto slimnīcas spirtu, uzkodām bezmaksas desas, un visi kopā taisījāmies nomirt zem tankiem. Rakstīju, ka blakus nepazinu nevienu, bet lūrot pāri barikādēm uz pretējo pusi, ielāgoju ne vienu vien, kurus vēl tagad atpazīstu biznesā, valdībā un saeimā. Toreiz viņi žirgti rosījās ap tankiem un mudināja ātrāk braukt mums virsū un mīcīt dziļāk zemē. “Ohoo!” teica anketāji: “Taisni tādus mums vajag!”. Domāju joks un ļoti brīnījos, ka drīz vien A.Gorbunovs personīgi pasniedza medaļu. Tagad man par to ir kauns: kā es varēju vest pie varas tos tur purnus?! Tāpēc raudu, kā Kauls toreiz, un saku to pašu: “Piedodiet man, mana mīļā latvju tauta!”. Kaut arī dabūju jau pēc nopelniem: Viss tas izrādījās tikai ņemšana uzskaitē, jo vēlāk
nevajag
n
Nevajag devalvēt barikāžu jēgu un mūs, kuri tur piedalījās... ja tajā bildē par barikādēm ir tādi mēsli, kā Levits, Ēlerte...tad tālāk vairs nav kur
nu
n
Es kaut ko nesapratu. Jau tagad oficiālā versija ir ka 1991 janvārī ar mietiem sakāva krievu armiju un feldmaršals Dainis Dīvans Maskavā pieņēma kapitulāciju. Bez jokiem, ko tad vēl pētīt notikumā, kas sabriedis kā padomju laikā Ļeņina baļķis. Vai gadījumā kāda lielā L. čomiem grantiņus vajag?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē