Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Petraviča: Pensiju piegādes sadārdzinājuma kompensēšanai Labklājības ministrijā rezervju nav

Pensiju piegādes sadārdzinājuma kompensēšanai Labklājības ministrijā (LM) rezervju nav, par labklājības ministres (LM) Ramonas Petravičas (KPV LV) pausto aģentūru LETA informēja viņas padomniece Liesma Kalve.

Viņa sacīja, ka ministre vērsīsies pie pašvaldībām un sociālajiem darbiniekiem ar lūgumu konsultēt pensionārus par iespējām pensiju saņemt citos veidos, ne ar piegādi dzīvesvietā, vismaz pārejas periodā, kamēr tiek meklēts finansējums sadārdzinājuma kompensēšanai.

Kalve sacīja, ka tas pagaidām ir vienīgais ko ministre var darīt, jo ministrijai pieejamais finansējums ir ļoti ierobežots.

Kā ziņots, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ceturtdien uzdevis labklājības ministrei un satiksmes ministram Tālim Linkaitam (JKP) kopīgi rast risinājumu valsts pensiju, pabalstu un atlīdzību piegādes izmaksu sadārdzinājuma kompensēšanai, aģentūru LETA informēja premjera preses sekretārs Sandris Sabajevs.

Kariņš aicinājis izvērtēt iespēju rast finansējumu Labklājības un Satiksmes ministriju iekšējos resursos.

Kā ziņots, ņemot vērā, ka no nākamā gada sadārdzināsies pensiju un pabalstu piegāde dzīvesvietā, LM rosināja valstij kompensēt šo sadārdzinājumu, tomēr iecere pagaidām atbalstu valdībā nav guvusi, aģentūrai LETA apstiprināja ministrijas pārstāvis Egils Zariņš. 

Tāpat ziņots, ka no 2020.gada Latvijas pasts noteiktā maksa par Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) pensiju, pabalstu vai atlīdzību piegādi dzīvesvietā būs 4,88 eiro, kas ir divas reizes vairāk nekā šobrīd, bet no 2021.gada par šo pakalpojumu būs jāmaksā 5,28 eiro, trešdien žurnālistiem pastāstīja VSAA direktore Inese Šmitiņa.

Viņa norādīja, ka VSAA iepirkumā tiesības turpmākos divus gadus nodrošināt pensiju, pabalstu un atlīdzību piegādi dzīvesvietā ieguvis Latvijas pasts, kas bija vienīgais pretendents.

"Līgums tiek slēgts uz diviem gadiem - 2020. un 2021.gads. Būtiski ziņu nodot savlaicīgi, jo, iespējams, cilvēki, izvērtējot savas iespējas turpināt saņemt šo pakalpojumu, vēl var paspēt nomainīt saņemšanas veidu. Līdz šā gada beigām pakalpojuma cena būs 2,39 eiro, bet no 1.janvāra tā būt 4,88 eiro. Savukārt no 2021.gada maksa būs 5,28 eiro," stāstīja Šmitiņa.

Pēc VSAA minētā, pensijas, pabalstu vai atlīdzību saņēmēju skaits, kuri izvēlas piegādi dzīvesvietā, ik gadu strauji samazinās, tādējādi būtiski ietekmējot pakalpojuma pašizmaksu. Piemēram, 2013.gadā pensija dzīvesvietā ik mēnesi tika piegādāta 127 000 klientu, 2018.gadā - 85 000 klientu, bet 2019.gada pirmajos mēnešos - 79 000 klientu, kas ir 14% no visiem pensiju saņēmējiem.

Apkopotie dati arī liecina, ka starp VSAA maksājumu saņēmējiem ar piegādi dzīvesvietā vecumā līdz 59 gadiem ir 4,6 tūkstoši, vecumā no 60 līdz 69 gadiem - 9,6 tūkstoši, vecumā no 70 līdz 79 gadiem - 24,8 tūkstoši, bet visvairāk ir iedzīvotāju, kuriem ir 80 gadu un vairāk - jeb 38,2 tūkstoši.

Top komentāri

Mums
M
Lai palīdzētu cilvēkam, mūsu valstij nekā nav. Toties ir "dižspīdekļu" portretiem, ministru un deputātu algām, padomēs sēdētāju algām, mediju uzpirkšanai, muļķīgai "knābšanai" un kam tik vēl ne!
kolhoza galvenais grāmatvedis
k
Ja vispirms indeksē pensijas, pēc tam palielina maksu par pensiju piegādi, tad galā iznāk ka valsts varasvīri ir nokārtojuši ka no pensiju fonda balsta valsts iestādi Latvijas pasts. Pat es to nebūtu izkārtojis gudrāk.
Jorzovas mežsargs
J
Nupat nesen Veselības ministre dižojās, ka atradīs 29 miljonus. Vai tad Petravičai nepiemīt šādas spējas?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē