Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

ANO: Trieciens Oleņivkas cietumam netika veikts no ukraiņu HIMARS

Pērn 29.jūlijā Oleņivkas cietuma traģēdiju, kad okupētajā Doneckas apgabalā tika nogalināts vismaz 51 ieslodzītais ukraiņu karavīrs, neizraisīja Ukrainas spēku raidītas raķetes no HIMARS, secinājusi Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) izmeklēšanas komisija.

ANO Tiesību uzraudzības misijas Ukrainā ziņojumā pausts, ka izmeklēšana par Oleņivkā notikušo turpinās un ir vajadzīga plašāka informācija, lai noskaidrotu konkrētus apstākļus un atbildīgos.

Vienlaikus izmeklētājiem ir skaidrs, ka "eksplozijas neizraisīja Ukrainas bruņoto spēku palaistas HIMARS raķetes".

"Baraku sienu, griestu, jumta un logu bojājumu mērogs, iekšā esošo divstāvu gultu stāvoklis, atlikušā krātera lielums un trieciena rādiuss nav raksturīgs HIMARS munīcijas triecienam," paziņoja ANO eksperti.

ANO cilvēktiesību misija, kas Ukrainā strādā kopš 2014.gada, nav varējusi piekļūt soda kolonijai, tomēr secinājumus izdarījusi, intervējot vairāk nekā 50 aculieciniekus un izdzīvojušos, kā arī analizējot video un fotogrāfiju materiālus.

Aculiecinieki esot stāstījuši, ka bija dzirdamas vairākas eksplozijas, bet katra atsevišķa HIMARS raķete izraisītu plašākus postījumus nekā konstatēti Oleņivkā.

Izmeklētāji arī secinājuši, ka video un fotogrāfiju materiāli liecina, ka nopostītajās barakās trieciena punkts bijis rietumu sienas iekšpusē un ir redzami divi iespējamie ieejas punkti caur jumtu.

"Lai gan precīzs ieroča veids un tā palaišanas punkts nav nosakāms, strukturālo bojājumu veids atbilst tam, ka munīcijai ir bijusi austrumu-rietumu trajektorija," lasāms ziņojumā.

Izmeklētāji aicināja Maskavu nodrošināt neatkarīgo novērotāju piekļūšanu soda kolonijas vietai.

Trieciens Oleņivkas cietumam Krievijas okupētajā Ukrainas daļā bija "tīšs krievu kara noziegums", drīz pēc uzbrukuma sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Oleņivkas cietumā atradās daudzi Ukrainas karavīri, kas iepriekš padevās Mariupoles rūpnīcā "Azovstaļ".

Kā uzreiz pēc uzbrukuma skaidroja Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs, Krievija ar artilēriju apšaudījusi Oleņivkas cietumu, lai slēptu gūstekņu spīdzināšanas pēdas un slepkavības, kā arī lai apsūdzētu Ukrainas armiju "kara noziegumos".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē