Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ES augstāko amatu sadale: Kariņš domā, ka Tuska ierosinājums negūs atbalstu

Eiropadomes prezidenta Donalda Tuska ierosinājums Eiropas Komisijas (ES) prezidenta amatu atdot sociālistiem, visticamāk, negūs nepieciešamo vairākuma atbalstu, un nebūs brīnums, ja svētdienas vakarā gaidāmajās sarunās ES līderi pie kompromisa nemaz nenonāks, aģentūrai LETA no Briseles prognozēja Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Kariņš uzsvēra, ka ES augstāko amatu sadalē ir nepieciešams panākt labu līdzsvaru - gan ģeogrāfisko, gan politisko, gan arī dzimumu, taču pagaidām neizskatās, ka šis līdzsvars tiek panākts.

Vaicāts, kādu tādā gadījumā prognozē svētdienas vakarā notiekošā samita iznākumu, Kariņš atbildēja, ka "nebūtu pārsteigts, ja šovakar vēl nebūtu gala risinājums". Saskaņā ar premjera klāstīto, līdzšinējās sarunās par augstajiem amatiem ES līderi drīzāk ir vadījušies pēc izslēgšanas metodes. "Lēnām rodas apziņa, kas nav iespējams, un tikai tad var sākt runāt par to, kas ir iespējams," komentēja Ministru prezidents.

Lūgts prognozēt, vai sarunas par amatiem varētu būtiski ieilgt, viņš atbildēja, ka darīs visu, lai risinājumu atrastu iespējami ātrāk. Pagaidām kopsaucējs vēl neesot redzams, bet viss var mainīties, jo priekšā garš vakars un nopietnas sarunas, svētdien aģentūrai LETA sacīja Kariņš.

Kā ziņots, Eiropadomes prezidents Tusks ierosinājis ES augstāko amatu sadales projektu, kas paredz EK prezidenta amatu atdot sociālistiem.

Tas nozīmē, ka Manfrēds Vēbers šo matu neiegūs, lai gan viņa pārstāvētā centriski labējā Eiropas Tautas partija (EPP) maijā notikušajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās ieguva visvairāk balsu.

Tusks ar savu projektu iepazīstinājis EP deputātus, ar kuriem viņš svētdien ticies pirms vakarā paredzētā ES ārkārtas samita, kurā dalībvalstu līderi spriedīs par bloka augstāko amatu sadali.

Lai gan Tuska projektā konkrēti vārdi nav minēti, pirms EP vēlēšanām sociāldemokrāti kā savu vadošo kandidātu izvirzīja pašreizējo EK viceprezidentu Fransu Timmermansu.

Taču pret viņa kandidatūru kategoriski iebilst vairākas Centrāleiropas valstis.

Tuska piedāvātais projekts paredz, ka EPP tiktu divi citi ES augstākie amati - ES ārlietu dienesta vadītāja un EP priekšsēdētāja krēsli.

Savukārt liberāļu kandidātam tiktu atvēlēts Eiropadomes prezidenta amats.

Top komentāri

strupceļš
s
ir iestājies augstāko amatpersonu meklējumos, jo Timmermansa kandidatūru ir nobloķējusi Višegradas 4 valstu kopa.
Trt
T
Nu ko šis tūdalu jenotu purkšķis klukst-tas nevienu neinteresē.
melnais humors
m
Tam, ko domā Kariņs, nav nekādas nozīmes. Manuprāt, viņš pats vispār nedomā - to viņš nemaz nemāk. :-D
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē