Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Lai dēsts izdotos kvalitatīvs, to vajadzētu izvietot audzēšanai izmantojamā tarā

Darāmais pavasara sākumā

Marts kalendārā ir pirmais pavasara mēnesis, taču tā vien šķiet, ka dabai ir cita ievirze un šajā mēnesī vēl varam attapties sniega kupenās un lielā salā, tikpat labi var pieturēties silts un saulains laiks.

Pavasarī darāmi daudzi dārza darbi, kurus neietekmē meteoroloģiskie apstākļi, un marts ir sākums aizņemtajai sezonai, tāpēc darāmo darbu saraksts var būt visai garš. Dārzniecības konsultante Līga Arbuzova sniedz ieteikumus dārza darbiem, kuriem pievērsties jau tūlīt. 

Dēstu audzēšana ir nepieciešama visiem siltumnīcās audzētajiem dārzeņiem (gurķi, tomāti, pipari), arī agrajiem dārzeņiem (salāti un visu veidu kāposti), kā arī dārzeņiem ar garu veģetācijas periodu (selerijas, puravi). Lai dēsts izdotos kvalitatīvs, to vajadzētu izvietot audzēšanai izmantojamā tarā – plastmasas vai cita veida podiņos, kasešu dēstu audzēšanas sistēmā, kas ļauj izaugušos dēstus vieglāk izpiķēt. Marts ir piemērots mēnesis dēstu audzēšanai, jo gaismas trūkumā augi attīstās lēnāk, savukārt pie labāka apgaismojuma attīstības laiks būs īsāks. 

Ja mājās ir vieta dārziņam, un vislabāk, ja tas tiek iekopts jau gadu no gada, šis ir piemērots laiks dobju plānošanai, paredzot labāko dārzeņu audzēšanas izkārtojumu un kopaudzēšanu, kas palīdz cīnīties pret kaitēkļiem dabas līdzekļiem, citi savukārt tieši pretēji – karo, cīnoties par savu vietu dobē.

Lai dārza sēšana un stādīšana nebūtu veltīga, pirms ķerties klāt darbiem, jānoskaidro, kurus augus drīkst un kurus labāk nevajadzētu audzēt blakus.

Piemēram, pētersīļus iesaka audzēt ar burkāniem, burkānus ar bietēm, gurķus ar bietēm un kāpostiem, savukārt gurķus nevajadzētu stādīt blakus kartupeļiem un salātiem, pupiņām nepatiks atrasties blakus sīpoliem, ķiplokiem un puraviem. 

Ja nav iespējas audzēt dārzeņus dobēs vai siltumnīcās, uz palodzes var ierīkot garšaugu dārziņu. Šādā veidā, protams, neizdosies izaudzēt lielu ražu, bet pašu audzēts baziliks, sīpolloki, čili pipari un dilles sniegs vairāk prieka nekā veikalā iegādātie, kā arī izskatīsies pievilcīgi, augot skaistos traukos. Ir svarīgi izvēlēties piemērotu vietu palodzes dārziņa ierīkošanai. Tai jābūt pietiekami gaišai, taču jāuzmanās, lai uz augiem nespīd dienas vidus saules stari, kas tos var apdedzināt. Vislabāk augus novietot uz palodzes, kuru apspīd rīta vai vakara saule. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā pret nederīgajiem medikamentiem izturas pavirši

Mēness aptiekas un pētījumu aģentūras Norstat veiktā aptauja liecina, ka vairumam iedzīvotāju nederīgi medikamenti mājās ir, bet, lai gan 76% piekrīt, ka, nonākot apkārtējā vidē, tie kaitē dabai un ci...

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits