Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izplaucēt ziedošus zarus

Ziedi – pavasara vēstneši tirdzniecības vietās pieejami labu laiku, taču ir jauki plaukšanas procesu vērot klātienē, pasteidzinot to brīdi, kad bērziem zaļo lapas un ķiršu ziedi raisa pumpurus. Telpās ienesti zari saplaukst, tikai jāzina, kurus un kad pareizi izplaucēt.

Dažādas koku sugas pumpurus atver atšķirīgā laikā, taču lielākoties panākumi atkarīgi no telpas siltuma, gaismas, kā arī ūdens temperatūras un sastāva. Ar to jārēķinās, ja vēlaties pavasara sajūtu radīt mājās, piemēram, uz Lieldienām. Bērza zari, visticamāk, salapos jau pusotras līdz divu nedēļu laikā, aptuveni tikpat daudz nepieciešams arī lazdu ziediem un pūpoliem, taču ķiršiem, plūmītēm, lai uzziedētu vāzē, vajadzēs aptuveni trīs nedēļas, ceriņiem vēl ilgāk – ziedus var nākties gaidīt vairāk nekā 40 dienu. Ceriņiem vispirms parādīsies zaļas lapiņas, tikai pēc tam, ja telpa būs silta, gaiša un ūdens tiks vāzē tiks mainīts ik pārdienas, parādīsies mazu, čemurainu pumpuru ķekariņi, kas veiksmes gadījumā pārtaps smaržīgos ziedos.

Aptuveni trīs nedēļas jāgaida arī, līdz atvērsies forsītiju ziedi – arī ārā šis augs ir viens no pirmajiem, kas ziedot sagaida pavasari. Dažkārt izdodas izplaucēt pat kastaņu zarus!
No dažādu koku zariem veidojiet kompozīcijas, nebaidoties tos kombinēt savā starpā, piemēram, forsītiju un lazdu, bērzu un pūpolus vai ķiršu zarus. Šādās vāzēs varat pievienot arī narcises, tulpes, hiacintes, kādu mimozas zaru, tā iegūstot greznu kompozīciju. Ceriņus gan ieteicams atstāt vāzē vienus – tie ir jutīgi pret vides faktoriem un prasa nedalītas rūpes.

Lai zari izplauktu, tie jānogriež pareizi, turklāt jādomā arī par koku, no kura tos griežat – lai tas netiktu postīts un paliktu glīts, dzīvotspējīgs.

Nelauziet zarus, bet nogrieziet sānzarus aptuveni 1–2 cm no stumbra. Galotni atstājiet neskartu, izņēmums, ja veidojat zaru vainagu kādam sava dārza kokam. Zari jāgriež slīpā griezumā, lai tie saņemtu maksimāli daudz ūdens, un ik pa laikam jāsaīsina. Tos ieteicams likt karstā ūdenī, tīrā, bet var pievienot arī nedaudz cukura, piemēram, ceriņiem. Ūdens jāmaina ik pēc pāris dienām, jāraugās, lai zari neapglumē. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits