Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pašam savs ozols

Tūlīt stādu gadatirgi un audzētavas aicinās interesentus, piedāvājot plašu dēstu klāstu no viengadīgiem dekoratīvajiem ziediem līdz augļu kokiem un krāšņumdārza krūmiem.

A/s Latvijas valsts meži dendroloģe Benita Rudzīte iesaka – ja piemājas teritorijā vieta atļauj un augsne ir piemērota, iestādiet ozolu! Īstais simbols, par godu Latvijas simtgadei! Stādīt var jau aprīlī, kad zeme un gaiss iesiluši.

 

Dažādas šķirnes
Ozols ne tikai šogad ir stādīšanai populārs koks dārzos un parkos, bet vienmēr ir cieņā kā nacionālais simbols, kas apdziedāts tautas dziesmās, aprakstīts teikās, saudzēts un cienīts cauri gadu tūkstošiem. Parastais ozols (Quercus robur) izaug liels – var sasniegt pat 40 metru augstumu un 800 gadu vecumu. Tam ir vērtīga koksne, un tā augļi – rieksti – ir zīles jeb ozolzīles, no kurām senāk cilvēki gatavoja kafiju. Parastajam ozolam selekcionētas arī vairākas dekoratīvās šķirnes: ar piramidālu vainagu, šķeltām lapām vai nokareniem zariem, kā arī ar tumši sarkanām lapām – tās pārsvarā izmanto apstādījumos. Interesantas ir parastā ozola šķirnes ar šauru – plati konisku vainagu formu Fastigiata un Monument, kuru koki izaug 15–20 metru augsti un 3–4 metrus plati. Ātraudzīgāks un krāšņāks, it īpaši rudenī, ir tieši jau pieminētais sarkanais ozols, ko audzē tāpat kā parasto ozolu.

Ozols dārzā vai parkā nodrošina ēnu un aizvēju, piešķirot apkārtnei perspektīvu un telpas izjūtu. LVM kokaudzētavās šajā pavasarī ir pieejami ozolu stādi gan meža vai alejas stādīšanai, gan parku un dārzu apstādījumiem. 

 

Lai aug, bet netraucē 
Speciālisti iesaka stādīt aptuveni metru garus ozoliņus ar taisnu stumbru un spēcīgiem zariem. Ozoliem patīk smilšmāla augsne, bet ne pārāk mitra vieta, jo, ja saknes pastāvīgi atrodas mitrumā, dēsts nīkuļos un var aiziet bojā. Vieta var būt nedaudz apēnota, bet ozolam nepieciešams redzēt arī saulīti. Ozols ar laiku izaugs par lielu koku, tāpēc vajadzētu to stādīt ne tuvāk kā 20 (vai pat 30) metru no mājas, ja tas ir iespējams. Ozols aug diezgan strauji (tomēr, piemēram, 30 gadu laikā tas vēl nebūs uzskatāms par pieaugušu koku atšķirībā no bērza), un ar gadiem tam veidojas ne tikai lapu vainags, bet arī spēcīga sakņu sistēma. Tas jāņem vērā arī, plānojot dārzu un izvēloties citus augus. Vēl ir svarīgi apdomāt, vai tā ēna, ko dos pieaudzis koks, konkrētajā vietā ir vēlama. 

Top komentāri

Nata
N
Šogad daudz zīļu, kastaņu. Kam nodot - uzdāvināt savāktaš? Varbūt kādam nacionālajam parkam - tā dzīvniekiem?!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits