Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

48 stundas ar hindu dieviem

Tungabhadras upes krastā esošā un kalnu ieskautā Hampi pirms vairāk nekā 600 gadiem kļuva par varenās dienvidu impērijas Vidžainagaras galvaspilsētu. Tagad tā iekļauta UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā - par laimi, pilsētai ir izdevies saglabāt senatnes šarmu, it īpaši centrā, kur gar bruģētajām ieliņām rindojas krāsainas teltis (mobilie tālruņi un internets darbojas ar grūtībām).

Hampi var nokļūt ar vilcienu no Karnātakas štata galvaspilsētas Bengalūru vai tūristu iecienītās Goa piekrastes. Tuvākā lidosta ir Belerijā (75 km). Naktsmājas piedāvā daudzi viesu nami un vidusmēra viesnīcas.

Sestdiena

8.30. Brokastis kādā no restorāniem ar jumta terasi upes krastā - lieliska panorāma un svaiga pārtika un sulas. Ieteicamās ēdamvietas ir Mango Tree, Laughing Buddha un The Goan Corner.

10.30. Aujiet kājās ērtākos apavus, lieciet somā uzkodas un ūdeni un dodieties izpētīt senās impērijas drupas. Pirmā pietura pie viena no diviem monolītiem, kas veltīti Ganešai (dievībai ar ziloņa galvu). Piecus metrus augstais monolīts ir augstākais Hampi.

Tad uzkāpiet Hemakutas kalnā, no kura paveras lielisks skats uz vēsturisko apmetni. Izejot pa dienvidu vārtiem, nonāksiet pie otras Ganešas.

12.30. Uz Krišnas templi. Agrāk tajā atradās zīdaiņa Krišnas statuja, taču tagad tā aizvesta uz muzeju. Templis ir daļēji izpostīts pēc musulmaņu armijas iebrukuma, taču tajā aizvien apbrīnojami krāšņi bareljefi ar lauvām līdzīgajām mītiskajām radībām Jalisām. Gravīras virs ieejas aizvien stāsta par karu, mīlu, mākslu un kultūru. Nolīgstiet gidu, lai viņš palīdz iztulkot senos bareljefus.

13.30. Pāri ceļam no tempļa stāv akmens patversmes, kuras veidoja Hampi tirgu. Reiz šīs ēkas rindojās gar galveno iepirkšanās ielu, kas beidzās pie tempļa.

14.00. Ejiet tālāk līdz Ugra Narasimha templim, kas ir veltīts dievam Narasimham un kura statuja - gandrīz septiņi metri - ir augstākā šajā senpilsētā.

14.30. Atgriezieties tirgū uz maltīti kādā no ģimenes restorāniem. Tipisks ēdiens ir roti plācenis ar kariju.

16.00. Iznomājiet velosipēdu vai nolīgstiet rikšu un dodieties uz Šivas templi. Galveno svētnīcu un tempļa būtiskākās daļas parasti applūdina ūdens, taču apmeklētāji var tam pietuvoties pa nosusinātu kanālu. Tie, kam nepatīk mitras un tumšas telpas, var izbaudīt mauriņu, kas ielenc templi (tikai sausajā sezonā).

17.00. Pēdējā pietura šajā dienā ir Karaļa galms. Lielākā daļa ēku ir nopostītas, tāpēc lielāku izpratni par šo vietu var dot vietējais gids. Izteiksmīgākā struktūra ir platforma, kuru karalis Krišnadevaraja uzcēla par godu Indijas austrumu krasta pilsētas Orisas iekarošanai.

17.30. Sagaidiet saulrietu Matangas kalnā vai mazāk stāvajā Hemakutas kalnā. Hampi ir klusa pilsēta, tāpēc uz naktsdzīvi neceriet. Paēdiet vakariņas uz kādas no jumta terasēm un gatavojieties uz dusu.

Svētdiena

6.00. Sagaidiet saullēktu Hemakutas kalnā un dodieties izbraucienā ar kādu no laivām, kuras šķērso upi. Vispirms gan noskaidrojiet, vai šodien tiks atvērts aizsprosts, jo laivas drīkst kursēt tikai tad, kad ūdens līmenis ir zems.

7.30. Kārtējā maltīte restorānā pie upes. Pie reizes palūdziet sagatavot maltīti piknikam līdzņemšanai. Tad uz Virupakšas templi, kas cauri gadiem lepni stāv neskarts pašā Hampi sirdī un kuru joprojām izmanto lūgšanām.

8.30. Rikšā dodieties uz Vitala templi - svarīgāko svētvietu šajā apkaimē. Tas aizvien ir neskarts, lai gan pielūgsmes objekti ir aizvesti uz muzejiem. Ceļš, kas ved uz templi, savulaik bija zelta tirgus. Viens no interesantākajiem objektiem templī ir Akmens kaujas rati.

10.30. Apskatiet Lotosa pili, kas bija daļa no karaļa harēma. Tā celta gan indiešu, gan islāma stilā. Līdzās ir ziloņu stallis un Rangas templis, kas pašlaik tiek atjaunots.

11.30. Uz Hazara Rama templi - vienīgo karaliskā kompleksa centrā. Pīlārus un panno rotā attēli no hindu eposa Rāmājana.

12.30. Aizejiet līdz Tungabhadras upei un apēdiet savas pusdienas, priecājoties par rāmo ūdens plūdumu un tempļu vēsturisko auru.

14.00. Izbrauciet no Hampi līdz Tungabhadras dambim. Pie tā ir vairāki dārzi, kurus vērts izstaigāt pirms došanās prom no šīs apkaimes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko