Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Atklāta jūgendstila ēdamistabas ekspozīcija

Šonedēļ Rīgas Jūgendstila muzejā tiks atklāta ēdamistabas ekspozīcija, informēja muzeja sabiedrisko attiecību pārstāve Ilona Brūvere.

Līdz ar ēdamistabas restaurācijas darbu pabeigšanu noslēdzas arī izcilā latviešu arhitekta Konstantīna Pēkšēna dzīvokļa restaurācija Alberta ielā 12, kur patlaban iekārtots Jūgendstila muzejs.

Bez mēbelēm un istabas iekārtojuma muzejā var aplūkot arī autentiskus dizaina priekšmetus un galda piederumus, kas vēsta par rīdzinieku galda kultūru pagājušā gadsimta sākumā. Istabas iekārtojumā nav nejaušu lietu, ēdamistabas noskaņa un eksponātu kultūrvēsturiskā izcelsme ir precīzi piemeklēta, lai rīdziniekiem un viesiem uzburtu jūgendstila dzīvojamās mājas funkcionālo un kultūrvēsturisko ainu.

Ēka celta 1903. gadā kā Konstantīna Pēkšēna personīgais nams. Tās projektu viens no pirmajiem profesionālajiem latviešu arhitektiem izstrādājis kopā ar toreizējo arhitektūras studentu Eiženu Laubi.

Ēka izceļas ar apjomīgi plastiku un izteiksmīgu siluetu. Arhitektoniskajā pamatformā iekļautajos ornamentālajos ciļņos stilizēti vietējās augu un dzīvnieku valsts motīvi - skujas, čiekuri un vāveres. Namā atrodas vītņveida kāpņu telpa ar ornamentāliem griestu gleznojumiem, kas, iespējams, veidoti pēc izcilā latviešu gleznotāja Jaņa Rozentāla metiem.

Muzejā atjaunots autentiskais 1903. gada interjers. 2007. gadā sākta telpu izpēte, atklājot un fiksējot sākotnējo interjera apdari. Restaurācijas darbi veikti no 2008. līdz 2009. gadam restauratores Gunitas Čakares vadībā.

Muzeja ekspozīcija iepazīstina ar rīdzinieka dzīvokļa iekārtojumu 20. gadsimta sākumā. Interjera projekta autore ir arhitekte Liesma Markova. Muzejā varēs iepazīties arī ar Rīgas 20. gadsimta sākuma arhitektūru, mākslu, rūpniecību un izcilām personībām. Virtuālā muzeja projekta autors ir mākslinieks Jānis Mitrēvics. Muzeja izveide plānota trīs kārtās.

Jūgendstils ir mākslas, arhitektūras un dizaina stils, kas radīts 19.gadsimta 90.gadu otrajā pusē, bet par visaptverošu parādību kultūrā un mākslā kļuvis laikā no 20.gadsimta sākuma. Nosaukumu "jūgendstils" jaunais strāvojums ieguva Vācijā un arī Latvijā. Mākslas vēsturē to apzīmē arī par neoromantismu. Par jūgendstila vadmotīvu kļuvusi mākslas sintēzes ideja, kas vērojama lietišķajā mākslā, tēlotājmākslā un arhitektūrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko