Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Bauskas pusē ar amfībijām var traukties pa dubļiem, sniegu un ūdeni!

Latvietis piekar pie jakas atstarotāju un pārvietojas no vienas siltas vietiņas uz otru. Jo rudens ielās un sētās. Decembris ir tik nebalts, ka pārņem drūmas priekšnojautas. Krīt valdība, izdeg Kalpaka muzejs un cenas kāpj tā, ka jāoperē ārā kuņģis. Ne velti kāds 14 gadu vecs zellis rada "prieku" savās mājās Jūrmalā: kamēr senči ārzemēs, uzrīko disko teju 60 vienaudžiem; atpūta jauniešiem būtu izdevusies, ja vien ciemos neatbrauktu policija, kas konstatēja, ka 42 viesi ir alkohola reibumā…

Tas viss tikai apliecina, ka vajag izlādēties. Tāpēc TvIzklaide dodas uz Bausku, kur "dzīvo" amfībijas — visurgājējas. Ar tām var braukt pa sniegu, ūdeni un dubļiem. Jebkurā sezonā, taču jo īpaši tās palīdz izlādēties pelēku padebešu dienās. Pie reizes slikto enerģiju var izmest boulinga bumbās, atdot to zirgam izjādē Lielmežotnē vai izmīcīt mīklā Rožmalu dzirnavās netālu no Grenctāles.

Šokolādes dubļi

Kad ierodamies viesu mājā Klintis Mūsas upes krastā, kājas iestieg labas konsistences dubļos. Rodas sajūta, ka brienu pa karstu šokolādes dzērienu. Rokas gluži vai niez, kā gribas tādos dubļos izslidināties ar amfībiju. Vispirms gan jāizrunājas ar saimnieku Ivo Starodubcevu par amfībijas uzbūvi un tehniskajiem parametriem. Tātad speciāli vīriem veltīta informācija: amfībijas jauda ir 14—28 zirgspēki, motora tilpums 480 cm3, visu sešu riteņu piedziņa, svars — no 304 kg, stundā patērē 1,9 litru 95.markas benzīna.

Amfībija ir tāds kā mazs traktorītis, ražots Amerikā. Būvēts pēc laivas principa, tāpēc var peldēt pa ūdeni. Apgāzt var? Ja ļoti nopūloties, tad jā. Un uz cik iet? "Ahā, ja kāds man ko tādu prasa, kļūstu piesardzīgs," saimnieks teic, ka amfībija nav nekāds sacīkšu autiņš. Tiem, kuri grib ātrumu, jāmeklē cits atpūtas veids. Amfībija nav ātrāka par sniegamoci, ūdensmoci un kvadriciklu, taču tā var pārvietoties pa sniegu, ūdeni un zemi. Tās primārā funkcija ir bezceļu un ūdens šķēršļu pārvarēšana. Bieži vien to izmanto medībās un militāriem mērķiem, bet, piekarot vajadzīgos rīkus, ar amfībiju var šķūrēt sniegu un pļaut zāli. Saimnieks stāsta, ka nesen interesi par amfībiju izrādījis kāds vīrs, kurš gribot visurgājēju uzdāvināt vecmāmiņai. Viņa, redz, dzīvojot dziļos Latgales laukos un ne dubļainā, ne sniegotā laikā netiekot līdz veikalam. Esot pat uzskicētas trepītes, ko piesliet pie amfībijas, lai omīte tajā tiktu iekšā!

Spiedzieni

Sēžos amfībijā. Vispirms izlaidīsim apli ar pašu saimnieku Ivo pie stūres. Kādas stūres?! Amfībijai tās nemaz nav! Tās vietā — divi kloķi. Ja gribas braukt pa labi, pie sevis jāpievelk labais kloķis, ja pa kreisi — kreisais. Gāze ir uz labā kloķa. Pedāļu nav, spidometra arī ne. "Piesprādzēties vajadzētu," saimnieks norāda. Par drošību Klintīs tiek domāts. Braukt atļauts tikai no 16 gadu vecuma, trasē apdzīt aizliegts. Reiz bijis gadījums, kad Ivo mājup aizsūtījis veselu autobusu ar cilvēkiem, jo skaidrā vienīgais bijis šoferis.

Iebraucam trasē. Es aiz prieka spiedzu! Raujam pāri kalniem un lejām, aram dubļus un aiziet — peļķē! Amfībija nomaina savu dziesmu, un mēs lēnām čunčinām pa kvasa krāsas baļļu. Slīdam kā ar laivu. Kad riteņi sasniedz zemi, amfībija izkārpās ārā. Skatoties, cik veikli Ivo darbojas ar kloķiem, ir skaidrs, ka savaldīt amfībiju man būtu visai grūti. Vai, vai, priekšā augsts kalns, kā ar mazo vabolīti tiksim augšā?! Amfībija pārliecinoši uzrāpjas 45 grādu leņķī. Vēl cauri peļķēm ar šļakatām, un finišējam ar apgriešanos ap savu asi!

Es arī vēlos pamēģināt. Tiek atļauts. Nav vienkārši, jo jāpierod pie rokas vadības. Gribas bremzēt ar kāju, gāzes padeve jākoriģē ar pāris pirkstiem. Esmu visai neveikla braucēja. Apmetusi loku pa tīrumu, iešauju tādā kā pusgrāvī, taču ārā tiekam. Fotogrāfam iet labāk, un mēs vienbalsīgi atzīstam, ka amfībija ir feina lieta.

Ivo stāsta, ka arī labiem autobraucējiem šo braukšanu neesot tik vienkārši apgūt. Dakaras rallija braucējs Jānis Naglis gan esot uzrādījis labu veikumu.

Nūū, bet tomēr, — cik tad var izspiest? Ivo pasmaida un atbild, ka līdz 50 km/h. Bet, lai blakussēdošais sievišķais dzimums spiegtu, pietiek pat ar 10 km/h.

***

Ko vēl darīt Bauskā?

Bauskas boulings

Katoļu ielā 1, Bauskā

Cenas: Ls 4,90—9,90; apavu īre — Ls 0,50

Darba laiks: p.—pk. 13—24; s., sv. 10—24; info: 63963215

Zirgu izjādes Lielmežotnē

Cena: Ls 10/h, ziemā iespēja braukt ar kamanām 30 min/ Ls 6

Info: 26715009

Rožmalas (bijušās Ribbes dzirnavas)

Ceraukstes pagasts, Bauskas rajons

Vējdzirnavu apskate un kliņģera cepšana vējdzirnavu beķerejā no Ls 2,50 līdz 4,50; tikai vējdzirnavu apskate Ls 0,50 personai.

Info: 7791178, 22020392; www.rozmalas.lv

***

AmfĪbijas

Klintis, Gailīšu pagasts, Bauskas rajons

Iepriekš pieteikties: 29404574; karte: www.maxatv.lv

Cena: Ls 5 par apli

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko